De Klassieken gaan Los!

De Klassieken gaan Los!

Recensie en foto’s: Dominique van der Meer

Theatergroep De Klassieken speelde op 25 januari hun première van Los! in het Maaspodium in Rotterdam. Los! is een toneelbewerking van de opera La Bohème.

Bij binnenkomst in de zaal lopen we het leven binnen van vier jongeren die samen een appartement delen. Ook zien we in een andere kamer van het gebouw de nieuwe, excentrieke buurvrouw van deze vier. Er staat harde muziek aan en de vrienden proberen in een ton een vuurtje te stoken omdat zij het koud hebben. Dit is slechts één van de uitdagingen waar de vrienden mee te maken hebben. Hoe blijf je jezelf in een samenleving die anders zijn afkeurt? Wat doe je als je ouders jouw echte ik niet willen kennen? Wie wil jij zijn en met wie wil jij zijn? De thema’s in dit toneelstuk zijn actueel en herkenbaar.

In het stuk kijken we een jaar lang mee met de belevenissen van vijf jongeren en hun huisbaas. Het verhaal is goed te volgen, niet alleen dankzij het hoogstaande acteerwerk van de acteurs, maar ook omdat elk nieuw seizoen met een spoken-word tekst wordt gestart. De muziek die is gekozen tijdens de scenes versterken de gebeurtenissen en emoties die erbij horen.

De acteurs zijn perfect gecast in de rol die zij spelen. Robin Elstak (Mimi) neemt het publiek mee in al haar emoties, je voelt haar angst, verliefdheid en verdriet. Aron Elstak (Marvin) toont een mooi contrast tussen humor en verdriet, van dansend op een stoel tot diep geraakt door de herinneringen die zijn ruziënde vrienden oproepen. Charlotte Kloosterman (Sarah) brengt haar spoken-word zeer sterk. Ook is haar woede tot achterin de zaal te voelen. Kwint Stukker (Colli) speelt zijn rol heel overtuigend, dit elfje verdient een dikke knuffel. Jim van der Heyden (Rolf) maakt een duidelijke verandering door in het stuk, waarbij je hoopt dat hij wel voor zichzelf kiest. De gladde huisbaas, Derk Oudshoorn (Benny), zorgt geregeld voor rillingen over je rug.

Heel origineel is de kern van het verhaal niet: Los! heeft heel wat overeenkomsten met andere bewerkingen van La Bohème, denk aan de musical Rent. Theatergroep De Klassieken zorgt voor authentieke momenten in hun bewerking doordat het verhaal zich afspeelt in Rotterdam en het de problematiek van deze tijd aanhaalt.

Creatives en cast

Concept en regie: Robin Elstak
Tekst: Mies van Daalhoff
Spoken Word-teksten: Aron en Robin Elstak
Cast: Charlotte Kloosterman, Aron Elstak, Jim van der Heyden, Derk Oudshoorn, Kwint Stukker, Robin Elstak 
Kostuumontwerp en styling: Timo Arling
Productieleiding: Véronique Zonneveld
Licht- en decorontwerp: Pink Steenvoorden en Omar Elstak
Techniek: Omar Elstak
Videoprojecties: Omar Elstak
Trailer, Poster en Making Of: Katalin Vos

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.