De keuze van NDT & Korzo: Jiří Pokorný maakt zijn eerste avondvullende productie The Little Great People.

De keuze van NDT & Korzo: Jiří Pokorný maakt zijn eerste avondvullende productie The Little Great People.

Jiří Pokorný is een van de choreografietalenten die zich binnen de samenwerking van het Nederlands Dans Theater en Korzo heeft ontpopt. Ieder jaar wordt een choreograaf gekozen door NDT en Korzo die zij ondersteunen om een nieuwe productie te maken en daarmee op tournee te gaan. Voor 2019 viel de keuze op Jiří Pokorný, een choreograaf die in het buitenland al enkele jaren als belangrijk opkomend talent wordt gezien. Voor zijn eerste avondvullende productie The Little Great People liet hij zich inspireren door zijn fascinatie voor de tegenstellingen die in de menselijke natuur bestaan. De voorstelling gaat op 12 april in première in het Korzo theater te Den Haag. De voorstelling zal vervolgens nog in diverse theaters in Nederland te zien zijn.

The Little Great People

Pokorný’s voorstellingen kenmerken zich door inventiviteit en een virtuoze bewegingstaal. Hij vertrekt meestal vanuit concrete persoonlijke ervaringen, de psychologische staat van de mens en de structuren waarin wij samenleven. Het is zijn manier om via dans over de grote ideeën en idealen te spreken. Zijn eerste avondvullende voorstelling, The Little Great People, bestaat uit drie duetten. Pokorný liet zich inspireren door zijn fascinatie voor de tegenstellingen die in de menselijke natuur bestaan. Ieder duet is gewijd aan een ander gebied van tegenstrijdigheden. Via het lichaam van een danser wordt de bezoeker in staat gesteld zich te identificeren met de verhalen van anderen en zo zijn eigen verhaal te ontdekken.

Jiří Pokorný

Jiří Pokorný (Praag, 1981) begon op achtjarige leeftijd met zijn danstraining aan de voorbereidende balletopleiding van de Staatsopera en vervolgde zijn studie aan het Praags Nationaal Dans Conservatorium. Na zijn afstuderen voegde Jiří zich bij Laterna Magika in Praag. Drie jaar later trad hij toe tot NDT2 in Den Haag en groeide door naar NDT1. Na zeven jaren NDT verbond hij zich in 2010 aan het gezelschap  Kidd Pivot onder leiding van Crystal Pite. Als choreograaf maakte hij zijn eerste korte werken tijdens de jaarlijkse NDT choreografieworkshop Switch. Zijn eerste langere choreografieën maakte hij voor NDT’s Summer Intensive, gevolgd door de Korzo-NDT programma’s Up & Coming Choreographers en Here we live and now. Sinds zijn internationale erkenning heeft Pokorný met diverse dansgezelschappen samengewerkt, waaronder Aterballetto in Italië.

SPEELLIJST

do 11 apr 20.30                Den Haag Korzo theater (try-out)
vr 12 apr 20.30                 Den Haag Korzo theater (première)
za 13 apr 20.30                Den Haag Korzo theater
do 2 mei 20.30                 Utrecht Stadsschouwburg
wo 8 mei 20.30                Heerlen Parkstadtheater Limburg
wo 15 mei 20.30              Eindhoven Parktheater
za 18 mei 20.30                Maastricht Ainsi
di 21 mei 20.30                Haarlem Toneelschuur
do 23 mei 20.30               Almere Corrosia                                                             
di 28 mei 20.30                Amsterdam Theater Bellevue

Korzo & Nederlands Dans Theater

Sinds 2013 bundelen Korzo en Nederlands Dans Theater (NDT) de krachten om aanstormende dansmakers optimaal te begeleiden en een geschikt podium te bieden. Ieder jaar kiezen zij een choreograaf die zij ondersteunen om een nieuwe productie te maken en daarmee op tournee te gaan. Jiří Pokorný sluit zich aan bij een illuster lijstje: Iván Pérez, Amos Ben-Tal, Joeri Dubbe, Samir Calixto, Marina Mascarell en Fernando Hernando Magadan gingen hem voor. In 2020 is de keuze gevallen op Antonin Comestaz die tijdens het Holland Dance Festival zijn nieuwe voorstelling For all we know in première brengt. Daarnaast organiseren Korzo en NDT ook een aantal events waarvoor getalenteerde choreografen worden uitgenodigd korte voorstellingen te maken. Deze worden gebundeld gepresenteerd tijdens Here we live and now en Up & Coming Choreographers in het Korzo theater en ShortCuts XL in het Zuiderstrandtheater te Den Haag.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.