De Jokkebrokker: Wat is de definitie van liegen

De Jokkebrokker: Wat is de definitie van liegen

Recensie: Mieke van der Raay

Foto’s: Stephan Markus

Afgelopen zaterdag 29 september was de première van De jokkebrokker in Maaspodium in Rotterdam. Een familievoorstelling voor kinderen vanaf 6 jaar.

Maas theater en dans heeft al vaker voorstellingen gebracht die je aan het denken zetten, zo ook deze voorstelling, want wat is liegen nu eigenlijk, is het wel altijd slecht om te liegen? Regisseur Floris van Delft gaat dieper in op de vraag:”Wat is nu liegen?”Dit doet hij op een heel vermakelijke manier en begrijpbaar voor kleine kinderen. De jokkebrokker is het eerste werk van Floris dat voor kinderen is gemaakt en is een coproductie met zijn eigen gezelschap WAT WE DOEN.

De jokkebrokker gaat over Monsieur Fantastique Liegenie, een goochelaar. Deze goochelaar gelooft dat hij echt kan toveren, maar zijn dochter Vera, wil alleen maar dat haar vader de waarheid vertelt, over het hoe en wat van het goochelen.

De voorstelling begint al direct bij binnenkomst in de foyer, waar Vera de kinderen in het publiek vraagt om te liegen over hun leeftijd. Haar moeder wil namelijk geen kinderen in het publiek en de kinderen doen hier graag aan mee en liegen erop los, als de moeder vraagt hoe oud ze zijn. De één roept “Ik ben vijftig”, de ander nog harder “Ik ben al wel honderd”, tot grote hilariteit van de ouders.

Vera wordt gespeeld door Rochelle Deekman, de zevenentwintigjarige, weet al snel alle kinderen te laten geloven dat ze één van hen is. Dit doet zij op een mooie, subtiele wijze, op een passende, kinderlijke manier weet ze de kinderen al snel mee te trekken in het verhaal. Michiel Blankwaardt als Monsieur Fantastique Liegenie, speelt met een groot gemak de rol van goochelaar. Ook de bijbehorende goocheltrucs gaan hem goed af, ook al zit je er dicht op, je kunt niet achterhalen hoe ze in elkaar zitten. Zelfs de kinderen op de eerste rijen, konden het niet zien. Stacyian Jackson zien we als de baas, zij was toch wel de komische noot van de voorstelling, haar timing was echt op het perfecte af.

Vooraf was gevraagd aan de kinderen, of ze op de eerste rijen wilde gaan zitten, Vera had namelijk hun hulp nodig. Ze vroeg de kinderen hoe je eigenlijk kunt zien of iemand liegt. Hier kreeg ze de meest uiteenlopende antwoorden op, zoals aan je neus zitten, iemand niet aankijken of staan te wiebelen. Ook moesten de kinderen zien te ontdekken hoe de goocheltrucs werkten en dit dan door middel van een bepaald teken kenbaar te maken. Het werd al snel duidelijk dat de kinderen heel enthousiast waren, dit maakte het spelen voor de acteurs niet makkelijk, maar ze wisten met soms hele kleine gebaren de kinderen iets in te tomen. Zo was er een meisje op de eerste rij, die zelfs helemaal het podium op ging, maar ook dit wisten de spelers feilloos op te lossen. De kinderen gingen helemaal op in de voorstelling, ook menig ouder deed heel fanatiek mee.

De voorstelling is leerzaam, heeft humor en zet je aan het denken over de definitie van liegen. Iedereen liegt toch weleens, bewust of onbewust, maar wat is nu wel en wat is nu geen liegen?

Wat een goochelaar je laat geloven, bijvoorbeeld, is dat liegen? Als je erin gelooft, kun je alles zien, toch?!

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.