De Grote Drie; Respectvolle voorstelling over drie legendarische zangeressen.

Recensie: Mieke van der Raay 

In het DeLaMar theater is van 11 t/m 22 juli de musical award winnende musical, de Grote Drie eenmalig weer te zien, dit op speciaal verzoek van DeLaMar theater zelf.

De grote drie zijn in dit geval Adéle Bloemendaal, Conny Stuart en Jasperina de Jong. Drie totaal verschillende zangeressen, maar ieder met een bijzonder talent en unieke uitstraling. Aan Ellen Pieters, Frédérique Sluyterman van Loo en Hanneke Drenth om deze unieke dames gestalte te geven. De voorstelling is een fictief verhaal, waarin de drie dames uitgenodigd worden om eenmalig samen op te treden. In werkelijkheid hebben Adéle, Conny en Jasperina nooit samen op het podium gestaan. “De voorstelling is een eerbetoon aan de drie grootste theatervrouwen uit de tweede helft van de vorige eeuw”.

Anderhalf jaar hebben de schrijver Lars Boom en Hans Cornelissen gewerkt aan deze voorstelling. Zij hebben er voor gezorgd dat de personages zo realistisch mogelijk gespeeld worden en dat er duidelijk respectvol is omgegaan met de het privé leven van de dames. Regisseur Paul van Ewijk heeft een knap staaltje vakmanschap afgeleverd met deze voorstelling, alles klopte hierin. Bijna alle nummers van toen, passen nog steeds in deze tijd, zelfs sommige nu nog beter dan toen.

Ellen Pieters was vanaf de eerste minuut een overtuigend echte Adéle, tot in de kleinste nuances wist ze precies zich te gedragen als Adéle, op sommige momenten vergat je gewoon dat je naar een actrice zat te kijken. Ellen speelt de rol niet te overdreven, met veel gevoel en respect weet zij deze zware rol neer te zetten. Frédérique, die Conny Stuart moest neerzetten, was subliem. Met haar aparte maniertjes wist ze je aandacht te houden. Op sommige momenten een beetje speels, maar toch altijd met een strak gezicht, wist zij vaak een leuke twist te geven aan het verhaal. Hanneke speelt de soms wat nukkige Jasperina de Jong, zij was de bindende schakel in het geheel. Niet te aanwezig, maar slaagt er toch in niet weg te vallen bij de andere twee. Er was nog een vierde speler; David van den Tempel, die de rol van Gabriel op zich neemt, de manager die de moeilijke taak heeft om de drie vrouwen op één lijn te krijgen, zodat het optreden door kan gaan. David wist zich zonder moeite staande te houden tussen de drie wel fantastisch goede actrices. Vocaal maakte het ook veel los bij het publiek, een geheel eigen charismatische zangstem om naar te luisteren.

De voorstelling zit vol met herkenbare nummers, die vele van ons nog steeds mee kunnen zingen, zoals: Dobbe Dobbe Dobbe, Het is over, Wat heb je gedaan Daan?, Zeur niet, De minuten-wals, Lou d’r ligt een lijster in de la en het hilarische het vingerlied. Met ontzettend goede muziek van een live band, waarvan de spelers, ook nog even te zien zijn op het podium, als figurant. Wat deze musical zo interessant maakt is dat je ook een kijkje geeft in het privé leven van deze drie grootheden. Niets wordt onbesproken gelaten, maar wel op een respectvolle manier, zodat je nooit een ongemakkelijk gevoel krijgt.

Een aanrader voor jong en oud, voor de jongere mensen die een stukje geschiedenis mee krijgen en voor de ouderen onder ons, om zich gewoon weer even jong te voelen.

Voor meer informatie: https://www.degraafencornelissen.nl/voorstelling/adele-conny-jasperina-de-grote-drie

Regie: Paul van Ewijk
Muziek: Nico van der Linden
Decor: Eric van der Palen
Kostuum: Arno Bremers

FOTO: Mieke van der Raay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.