De Gelukkigste Dag in première in Delft

De Gelukkigste Dag in première in Delft

Recensie: Mariska Oosterhuis

Zaterdagavond 17 oktober ging het toneelstuk De Gelukkigste Dag in première in het Delftse Theater de Veste. De Gelukkgiste Dag is geschreven naar aanleiding van een idee van Johnny de Mol, die hiervoor de Amerikaanse schrijver Michael Di Jiacomo inschakelde. De Mol speelt zelf de mannelijke hoofdrol van de rijke dertiger Michael. De vrouwelijke hoofdrol wordt gespeeld door Johanna ter Steege.

Michael viert zijn 33e verjaardag en nodigt een grote groep vrienden uit om dit met hem te vieren. Hij heeft een hoop drank in huis gehaald en twee dames om de catering te regelen. Als vervolgens niemand van Michaels vrienden komt opdagen, en alleen een pastoor en een niet uitgenodigde gast aan de deur staan, raken Michael en de cateringvrouw (wiens collega het ook laat afweten) met elkaar aan de praat. Langzaam maar zeker laten ze meer van zichzelf zien en komt cateringdame, met weinig geld en vervelende puberdochter van 13, er achter dat leven met veel geld en dure spullen ook niet persè gelukkig maakt. Want Michael heeft geen idee wie hij nu eigenlijk is.

In het begin lijken de personages ver van je af te staan, maar naar mate het stuk vordert, blijken beide hoofdrolspelers ook gewoon mensen te zijn, ieder met zijn eigen problemen en onzekerheden. Want Michael heeft dan wel veel geld, genegenheid is ver te zoeken in zijn wereld. Hij vindt de mensen op zijn gastenlijst ook geen vrienden, maar mensen die hij op zijn weg in het leven is tegengekomen en die hem dingen geleerd hebben, of hem gebruikt hebben. De cateringvrouw probeert de eindjes aan elkaar te knopen zodat zij en haar dochter te eten hebben. Haar man is doodgeschoten en haar dochter Lola, een rol van Lobke de Boer, is een onuitstaanbare puber van 13 jaar.

Het samenspel tussen De Mol en Ter Steege blijft de aandacht trekken gedurende het hele stuk, omdat beiden hun rol met verve neerzetten en ook geloofwaardig zijn. Toch is de humor die de verschijning van de pastoor er in brengt een welkome onderbreking van het toch wel serieuze thema.

Het decor past perfect bij het toneelstuk, het is simpel en strak, zoals het huis van een rijke dertiger hoort te zijn. Het switchen van slaapkamer naar kamer gaat makkelijk, door het verplaatsen van één decorstuk. Hierdoor zijn onderbrekingen niet nodig, wat de vaart ten goede komt.

Wie naar het theater gaat voor een goed toneelstuk zal genieten van De Gelukkigste Dag, maar buiten een paar momenten, is er niet veel komedie in het stuk. De Mol zet hier een prima product neer die absoluut de moeite van het bezoeken waard is.

Cast: Johnny de Mol, Johanna ter Steege, Finn Poncin, Jorik Prins, Lobke de Boer.
Regie: Gijs de Lange
Script: Michael Di Jiacomo (vertaling door Jonathan van het Reve)

De Gelukkigste dag is t/m 23 januari te zien in diverse theaters in Nederland, voor meer informatie: http://www.degelukkigstedag.nl/

hart heelhart heelhart heelhart half

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.