De eerste productie in het Nieuwe Makers traject van Emma Buysse en Luna Joosten toert vanaf 30 januari 2024 door het land. 

De eerste productie in het Nieuwe Makers traject van Emma Buysse en Luna Joosten toert vanaf 30 januari 2024 door het land. 

Na het succes van de Fringe Award-winnende voorstelling Great People en het bejubelde CRYBABY werken Emma Buysse en Luna Joosten in een Nieuwe Makers traject bij Via Rudolphi Producties aan een eigen maakpraktijk. Dit aanstormende all-round maak-duo zal voortaan onder de naam Buysse & Joosten voorstellingen maken. Voor het nieuwe stuk duiken zij in de wereld van het all-inclusive resort. Verwacht een komisch, vlijmscherp en puntig duet met Emma, Mark Kraan en mascotte Bollo de Beer.  

Aan een opgespoten strand van een all-inclusive resort ontmoeten twee vakantiegangers elkaar. Hannelore (25) ligt in haar Björn Borg bikini op haar Ajax handdoek. Terwijl ze Kanye West luistert op haar Airpods, draait ze om de twintig minuten van buik naar rug en weer terug. Berry (40), ligt op zijn hyper- flexibele strandbedje, afwisselend Nietzsche en Dostojevski te lezen, terwijl hij zijn Volkskrant Magazine-app refresht. Ze raken in gesprek over de lauwe frieten van het ellenlange buffet, het gemak van zelfbruiner en de zevende symfonie van Beethoven. Totdat ze erachter komen dat ze elkaar kennen en beiden niet meer kunnen ontkennen wie ze ooit waren. 

Meta-moe is een dialoog over wannabe’s en intellectuelen, het bevraagt onze drang naar authenticiteit en onze afkeer van pretentie. Maar zijn de mensen die wij veroordelen als pretentieuze sukkels niet eigenlijk mensen die de moed hebben zich uit een hokje te vechten? Zou het ons niet verder brengen als we onszelf openlijk wat serieuzer zouden nemen? 

Emma Buysse en Luna Joosten studeerden in 2021 af aan de Toneelacademie in Maastricht, respectievelijk aan de acteurs- en de regieopleiding. Hun samenwerking startte al tijdens de opleiding met de voorstelling Great People (2019). Hun maakstijl werd in deze voorstelling meteen duidelijk. De voorstelling is persoonlijk, onderzoekend en gericht op generatiegenoten. Hun focus op jong publiek is niet alleen inhoudelijk te zien, maar ook in taal: de teksten, waarin hedendaagse referenties zijn verwerkt, zijn up-tempo, speels en humoristisch. Met Great People wonnen zij de Best of Fringe Award 2019. De samenwerking bouwden ze verder uit in CRYBABY (2021). Voor deze voorstelling werkten ze voor het eerst met een artistiek team en namen meer tijd voor het schrijven. Dit had effect: de tekst werd door NRC benoemd tot één van de vijf beste toneelteksten van 2021. 

Emma is werkzaam als acteur en speelde in meerdere voorstellingen bij verschillende gezelschappen, waaronder Theater Oostpool en Het Nationale Theater. Sinds de zomer van 2022 is Emma onderdeel van het acteursensemble van Het Nationale Theater. De meest recente voorstelling waar zij in te zien is, is Laagland van HNT, in regie van Eric de Vroedt. In het voorjaar van 2024 zal ze te zien zijn in de nieuwe Videoland-serie van Will Koopman over het leven van Patty Brard, als de dochter van.
 
Luna is werkzaam als regisseur, theatermaker en toneelschrijver. Tijdens haar opleiding liep ze stage bij de Warme Winkel en HNTJong. Ze maakte o.a. voorstellingen voor Boslab Theaterfestival en Karavaan. Afgelopen februari ging haar meest recente voorstelling bij HNTJong in première Stom, in regie van Casper Vandeputte.

Emma en Luna vinden in elkaar een totaalpakket: samen zijn ze maker, schrijver, regisseur en acteur.  Vanuit de blik van twee vrouwelijke twintigers verhouden ze zich telkens tot de vraag: ‘Hoe ben ik een goed jong mens in de huidige tijd?’. Het doel is om theater te maken voor generatiegenoten wat reflecteert op de tijdsgeest zonder te moraliseren. Juist de twijfel en onzekerheid staat centraal.  

In samenwerking met Via Rudolphi Producties, Theater Bellevue en Theater Walhalla hebben Emma en Luna een Nieuwe Makers Regeling ontvangen van het Fonds Podiumkunsten.

Speeldata
30 jan // Amsterdam// Likeminds Podium // Tickets – try out
31 jan // Amsterdam// Likeminds Podium // Tickets – première
2-3 feb // Den Haag // Het Nationale Theater – Zaal 3 // Tickets
8-9 feb // Utrecht // Theater Kikker // Tickets
15 feb // Breda // Podium Bloos // Tickets
16 feb // Rotterdam // Theater Walhalla // Tickets
24 feb // Haarlem // Schuur // Tickets
1 mrt // Amersfoort // De Lieve Vrouw // Tickets
7 mrt// Tilburg// De Nieuwe Vorst // Tickets
8 mrt // Culemborg // De Gelderlanderfabriek // Tickets
10 mrt // Amsterdam // Theater Bellevue // Tickets

Concept en tekst: Emma Buysse, Luna Joosten Regie: Luna Joosten Spel: Emma Buysse, Mark Kraan Campagnebeeld en scenografie: Sara Schoon Productie: Anne  

Oort Marketing: Lisette Brouwer Organisatie: Via Rudolphi Producties

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.