De diepe wonden van Oorlogsgeheimen

Recensie: Stephan Markus 

Oorlogsgeheimen: laat je beseffen dat de oorlog diepe wonden heeft achter gelaten en dat dat nooit vergeten mag worden…

Alweer drie jaar geleden ging de jeugdvoorstelling Oorlogsgeheimen naar het boek van Jacques Vriens voor het eerst in première. Nu drie jaar later komt Van Engelenproducties met een versie die nog meer bij je binnenkomt dan de eerste versie.

Het is 1943. Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door de Duitsers. Tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend. Maar langzaam maar zeker komen de kinderen erachter dat de bezetters in staat zijn tot de ergste dingen. De volwassenen proberen zoveel mogelijk voor hen geheim te houden: de Engelse piloot die op zolder verstopt zit, wie de Duitsers helpen (zoals hun eigen meester) en wie in het verzet zitten. Maar op een dag vertelt Maartje aan Tuur dat zij zelf ook een groot en gevaarlijk geheim heeft. Tuur denkt vaak terug aan de oorlog. Aan zijn buurmeisje Maartje. En het grote geheim.

In de zaal zien we in een kleine setting van 4 verrijdbare schermen en een schoolbank, een man aan een tafel; hij heeft in zijn fantasie zijn vriendin op bezoek. Met haar beleeft hij de verschrikkingen van de oorlog opnieuw!
De cast bestaat uit Maarten Ebbers en Maria Noë. Zij spelen alle rollen, vaak door hele kleine kleding wissels.
Ook mede door geluidseffecten lijkt het of er meer mensen spelen dan er daadwerkelijk zijn, soms lijkt het wel een hoorspel.
Het verhaal is best aan de zware kant, vanwege het gevaar en de ontberingen, maar er zitten ook luchtige momenten in de voorstelling, zodat het niet te zware kost wordt en ze de aandacht van het publiek weten te behouden.
Daarom is de voorstelling ook voor 9 jaar en ouder – de kinderen moeten wel al het besef hebben wat er in die verschrikkelijke oorlog gebeurd is.
Dat keuzes maken in je leven, verre gevolgen kunnen hebben; voor jezelf of voor de mensen om je heen.

Mede door het geweldige acteerwerk van de spelers, lijkt het of we er middenin zitten, ze weten je aandacht vast te houden tot op het laatste moment.
Een indrukwekkend stuk, met zeer subtiel doordringend spel en mooie zang en muziek. Het komt binnen en laat je beseffen dat de oorlog diepe wonden heeft achter gelaten en dat dat nooit vergeten mag worden.

Voor meer informatie: http://www.vanengelenburgtheater.nl/217–218/oorlogsgeheimen.html

FOTO: Stephan Markus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.