De bejubelde Vlaamse versie van de Broadway-rockmusical ‘RENT’ speelt vanaf 17 september terug in de Blikfabriek van Hoboken.

De bejubelde Vlaamse versie van de Broadway-rockmusical ‘RENT’ speelt vanaf 17 september terug in de Blikfabriek van Hoboken.

Na de uitverkochte en met 5 sterren bekroonde previews, kan je vanaf zaterdag 17 september 2022, opnieuw op de industriële site van de Blikfabriek in het Antwerpse Hoboken gaan kijken naar de Vlaamse versie van de Broadway-rockmusical ‘RENT’. Regisseur Stany Crets werkt met de cast en het creatieve team de komende maanden verder aan de verfijningen van deze doorgecomponeerde musical. “Ik wist vooraf welk getalenteerd vlees ik in de kuip had. Tijdens de previews presteerde iedereen al op een hoog niveau en dat zag je terug in de emotionele reacties van het publiek. Met hoge verwachtingen zal er in het najaar uitgekeken worden naar ‘RENT’.” Tickets zijn onmiddellijk beschikbaar op www.deepbridge.be

Het verhaal van ‘RENT’ speelt zich af in de creatieve New Yorkse wijk ‘East Village’ in de jaren ‘90. Een tijd die gekleurd is door het AIDS-virus, druggebruik en sociale onrust. Centraal in het verhaal staat Mark Cohen, een rol die gespeeld wordt door de debuterende musicalacteur Stijn Proesmans. Mark is een jonge filmmaker die het leven van zijn vrienden documenteert, een creatieve bende die de bohemian levensstijl voorop stelt. Hij woont samen met rocker Roger Davis (Ruben Van Keer), pas ontslagen uit de afkickkliniek. Roger wordt verliefd op zijn nieuwe bovenbuurmeisje, Mimi, een rol die wordt neergezet door musical-studente (!) Lien Van den Bossche. De stripclubdanseres vindt bij hem troost want, net als Roger, heeft ook zij AIDS. Maureen (Lyssa Tejero), het ex-lief van Mark, woonde ook in het voormalige fabriekspand, maar leeft nu samen met advocate Joanne (Saïn Vantomme). Hun voormalige huisgenoot Benny (Kenny Verelst) trouwde rijk en investeerde mee in het gebouw. Zo wordt hij de huisbaas van Mark, Roger en Mimi. Docent Collins (Pieter Jan De Paepe) zorgt voor support uit onverwachte hoek. Nadat hij overvallen wordt op straat, ontmoet hij Angel (Bart Aerts) en maakt deze hartelijke persoonlijkheid deel uit van de vriendenclub. Een jaar lang volgt Mark de verschillende levens van zijn vrienden, die elk op hun manier geconfronteerd worden met de harde realiteit en weer opgetild worden door de warmte van hun vriendschap. 

Voor heel wat musicalacteurs is ‘RENTeen droomtitel, die 25 jaar later nog steeds werkt: de universele thema’s, de personages die niet alleen met zichzelf vechten, maar ook tegen de tijd waarin ze leven. Ook de problematiek van een virus dat zich verspreidt blijft brandend actueel. “De karakters zijn op zich allemaal artiesten met heel interessante levens, heel divers, maar niet echt succesvol”, zegt Pieter Jan De Paepe. “Eigenlijk zijn ze Bohemiens: ze verheerlijken het armeluisleven. Ze hebben veel aan elkaar en aan elkaars liefde en vriendschap.”

De vele positieve reacties na afloop van de previews hebben een diepe indruk nagelaten: “We zijn overdonderd door de staande ovaties en het lange applaus. Omdat we dicht bij het publiek spelen, voelen we elke lach en elke traan tot op het podium. Dit is echt een droomdebuut”, zegt Stijn Proesmans. 

In ‘RENT’ krijgt jong musicaltalent volop kansen. “Geen affiche met daarop dezelfde bekende namen als altijd, maar een cast van acteurs en actrices met minstens evenveel talent”, schreef een journalist. Debuteren doet ook Oonagh Jacobs als choreografe van een cast die collectief de ziel uit het lijf speelt, zingt en danst. “Stijn Proesmans is fantastisch in zijn eerste grote rol, maar dat geldt ook voor laatstejaarsstudente Lien Van den Bossche. Het is heel fijn dat deze kansen worden gegund aan jong bloed. Het werd snel duidelijk toen we aan het repeteren waren dat het plaatje helemaal klopt”, zegt Pieter Jan De Paepe. 

Net als bij de previews keert de musical ‘RENT’, vanaf 17 september 2022 terug naar de Blikfabriek.Deze iconische plek past perfect bij het verhaal dat we vertellen. Het publiek zit langs beide kanten van het speelveld en door de nieuwste cameratechnieken van hoofdrolspeler Stijn Proesmans kan iedereen in de zaal alles goed meevolgen. Op deze locatie kunnen we ook de sfeer weergeven zoals die was in het New York van de jaren ‘90. Wie het laatste stukje van de zomer of het begin van het najaar op een speciale manier wil inzetten, moet komen kijken.”, klinkt het bij Deep Bridge. 

RENT’ gaat op zaterdag 17 september 2022 in première in de Blikfabriek van het Antwerpse Hoboken. Tickets vanaf 30 euro (inclusief reservatiefee). Meer info en speeldata vind je op www.deepbridge.be .Tot eind november koop je je tickets met een vroegboekkorting van 15% en op de donderdagavonden geldt een voordelig studententarief. 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.