De Baron van Münchhausen: Het verhaal achter het liegen

De Baron van Münchhausen: Het verhaal achter het liegen

Recensie: Mieke van der Raay

De première van De Baron van Münchhausen was alweer enige tijd geleden in Enschede, ik mocht de voorstelling 6 maart in het Spui theater in Den Haag zien.

Theater Sonnevanck en hiphop-theatercollectief DIEHELEDING brengen samen het verhaal van De Baron van Münchhausen uit. Het verhaal gaat over een Duitse edelman die altijd de waarheid vertelt. Aan iedereen die het maar horen wil, vertelt hij over de wonderlijke avonturen die hij heeft beleefd: rappende matrozen, breakdancende paarden en fake news kanonskogels die inslaan als de beat die dropt. De Baron is een held! Maar… Is het allemaal wel echt gebeurd?

De Baron komt al voor de voorstelling in de foyer aan de kinderen of aan eenieder die het wil horen vertellen dat hij altijd de waarheid vertelt. Hij is erg zenuwachtig, want er komt een echt paard. Eenmaal in de zaal heten de vier spelers iedereen van harte welkom en vallen gelijk met de deur in huis. Ze stellen het publiek de vraag: ‘Wie heeft er wel eens gelogen?’ Bijna iedereen stak hun hand op. De Baron begint de voorstelling met te vertellen dat hij nooit liegt. ‘Maar liegen is gevaarlijk!’, werpt Merel Pauw hem voor de voeten. Als hij bewijst dat liegen niet altijd slecht is, blijft hij leven. Anders mag Merel Pauw zijn kop afhakken.
Dit is het begin van een doldwaze voorstelling waarin hij vele avonturen beleeft. Hij moet creatief en snelle oplossingen verzinnen. De ene keer moet hij zien te ontsnappen van een boot, even later zit hij in de buik van een enorm grote vis. De kinderen in de zaal worden geregeld om hulp gevraagd. Zo ook door het stampen op de grond, zodat de grote vis gaat overgeven en hij met zijn twee vrienden kan ontsnappen. Er is echter één probleem, hij kan niet zwemmen… Om te voorkomen dat hij verdrinkt, trekt hij zich toch gewoon aan zijn staart naar boven.

De reden dat de baron de waarheid zo verdraait komt mede door zijn vader en moeder. Zij hebben beloftes gedaan waaraan ze zich niet aan hielden. Door leugens te vertellen creëert hij voor zichzelf een betere en leefbare wereld. Bovendien is de waarheid vertellen soms zo saai. Want mooie dingen kunnen gebeuren als je er maar in gelooft, toch?

Kinderen worden vaak gestraft omdat ze liegen, maar ouders liegen ook. Vaak wel met het idee dat het beter is voor het kind, omdat de echte waarheid hen soms pijn kan doen. Maar wanneer is een leugen een leugen? Dit is best moeilijk om uit te leggen aan een kind. Hierbij denk ik aan Sinterklaas. Kinderen worden hier jaren over voorgelogen, maar waarom? Deze voorstelling legt aan de kinderen het verschil uit over wat wel en niet liegen is. De ludieke manier van spelen door Steven Ivo, Merel Pauw, Nick Livramento Silva, en Dalorim Wartes, werkt wel. In de foyer werd door de kinderen ruimschoots nagepraat en werd menig vragen gesteld aan de ouders. De ouders hebben ook een spiegel voor gekregen in deze voorstelling en konden niets anders dan eerlijk antwoorden op de vragen:Wanneer is iets liegen en wanneer is het fantasie?’, ‘Is liegen altijd slecht?’, ‘En waarom de waarheid spreken, als je een wereld bij elkaar kunt liegen waar het veel leuker is?’

Voor meer informatie: https://www.sonnevanck.nl/voorstelling/de-baron-van-munchhausen

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.