De affaire Nanna van PS|theater en Erfgoed Leiden e.o. wordt gespeeld via Livestream

De affaire Nanna van PS|theater en Erfgoed Leiden e.o. wordt gespeeld via Livestream

PS|theater, hét stadsgezelschap van Leiden, maakt samen met Erfgoed Leiden en Omstreken de voorstelling De affaire Nanna: een theatrale reconstructie van de moordaanslag op de Leidse Maria in 1944. Maria is een vrouw die zich voordoet als Nanna en aanpapt met de Duitsers, terwijl haar schoonfamilie actief is in het Leidse verzet. Was zij een moffenmeid of verzetsheldin? De affaire Nanna is van op zaterdag 18 en zondag 19 december om 20.00 uur te zien via een livestream. Kaarten zijn te koop via www.pstheater.nl.


Over De affaire Nanna
Op woensdagavond 22 maart 1944 wordt Maria Arnoldus, alias Nanna, neergeschoten op de drempel van haar huis. De kogel doorboort haar wang en ketst af op haar kies. Maria overleeft de aanslag, maar de dader wordt nooit gevonden. Wat er wel gevonden wordt, is een papiertje met de tekst ‘Loon voor laf verraad’ en een stapel liefdesbrieven van een SS’er. Opmerkelijk, aangezien Maria getrouwd is met een Dubbeldeman: de grootste verzetsfamilie van Leiden. Was Maria een moffenmeid of verzetsheldin?

75 jaar later gaan theatermakers Oukje den Hollander en Tijs Huys op zoek naar de waarheid. Maar hoe dichter ze bij die waarheid komen, hoe meer zij verstrikt raken in een web van fabels en feiten, roddels en raadsels, theatrale interpretaties en technische rapportages. Is de waarheid 75 jaar later nog te achterhalen?    

Speelperiode en kaarten
De affaire Nanna wordt gespeeld via een livestream op zaterdag 18 en zondag 19 december om 20.00 uur. Kaarten kosten € 15,00 en zijn te koop via pstheater.nl.

Eerder is aangekondigd dat De affaire Nanna gespeeld wordt in de Watergasfabriek in Leiden. Vanwege de aangescherpte Corona maatregelen is het niet mogelijk om de voorstelling live voor een publiek te spelen op de geplande data. Nu wordt de voorstelling gespeeld via een livestream. Via een livestream kijken bezoekers vanuit huis naar de voorstelling die op dat moment live gespeeld wordt. Mensen die kaarten hebben gekocht krijgen toegang tot de voorstelling via een link die ongeveer een uur voor aanvang wordt gemaild. Hiervoor hoeft geen apart programma te worden gedownload. Een computer, laptop of tablet en een stabiele internetverbinding is voldoende.

Over Erfgoed Leiden en Omstreken
Erfgoed Leiden en Omstreken beheert 17,5 kilometer archief van Leiden en omliggende gemeenten. Samen met veel vrijwilligers worden nu de archieven van de Leidse politie uit de oorlogsjaren digitaal toegankelijk gemaakt. Dit project – Dossier071 – is mogelijk gemaakt door subsidie van het Mondriaanfonds. Deze archieven zijn een belangrijke bron voor de reconstructie van de Tweede Wereldoorlog in Leiden. Uiteindelijk zal duidelijk worden wat dagelijks gebeurde in de stad. In 2020 werd het politierapport rondom de aanslag op Maria geopenbaard. Al snel waren de theatermakers en archivarissen het er over eens: dit verhaal moest verder onderzocht worden.  

Over PS|theater
PS|theater is het stadsgezelschap van Leiden dat, onder artistieke leiding van Pepijn Smit, theaterproducties maakt over hoe we nu in de stad samenleven. Het gezelschap speelt voorstellingen op unieke plekken in de stad: van de Pieterskerk tot De Kooi en van Begraafplaats Groenesteeg tot Park Matillo. Bij de voorstellingen maken bezoekers kennis met verhalen over de stad en over stadsgenoten die ze nog niet eerder hoorde. De stad is dus onderzoeksgebied, werkterrein, podium en partner.

Erfgoed Leiden en Omstreken en PS|theater

Sinds 2015 werken Erfgoed Leiden en PS|theater nauw samen. Bij iedere voorstelling van PS|theater duiken de theatermakers samen met de medewerkers van Erfgoed Leiden  in de archieven om de verhalen van een historische context te voorzien. Om deze bijzondere samenwerking voort te zetten, r is het partnerschap verlengd tot en met 2024. 

Credits
tekst en regie: Pepijn Smit | tekst en spel: Oukje den Hollander en Tijs Huys | dramaturgie: Erica Smits | vormgeving: José Warmerdam- van Beek | met dank aan: Mondriaan Fonds, Cor de Graaff, team PS|theater en Erfgoed Leiden e.o.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.