Dansvoorstelling Reclaiming the Goddess toont sterke vrouwen en de kracht van heling

Dansvoorstelling Reclaiming the Goddess toont sterke vrouwen en de kracht van heling

Choreografe Zahira Lieneke Mous vertelt over de weg naar herstel 

Op 12 september 2019 gaat de krachtige dansvoorstelling Reclaiming the Goddess van Project Zahira/Dance Theater in première in Het Amsterdams Theaterhuis. De voorstelling in drie delen vertelt het verhaal van choreografe Zahira Lieneke Mous, waarbij het (her)winnen van de eigen kracht na een traumatische ervaring centraal staat. De choreografieën, begeleid door speciaal gecomponeerde cellomuziek, geven mensen troost en moed, en zijn vooral gericht op women empowerment. De productie heeft een inspirerende boodschap, met heling en wederzijds begrip als rode draad. 

Pijnlijke ervaring
De voorstelling Reclaiming the Goddess is ontstaan na Zahira’s persoonlijke verhaal over seksueel misbruik. Om eerdere trauma’s te verwerken zocht zij in 2014 hulp bij João Teixeira de Faria, een beroemde ‘wonderdokter’ uit Brazilië. De Faria beweert dat geesten bezit nemen van zijn lichaam, waarna hij ‘spirituele chirurgische ingrepen’ uitvoert en zo ziektes en trauma’s ‘geneest’. Ook zou hij Zahira beter maken, was de belofte. Maar hun ontmoetingen liepen uit op een donkere periode in haar leven. In december 2018 zocht Zahira de pers op om seksueel misbruik door De Faria bloot te leggen. Na een openhartig interview in de Braziliaanse talkshow ‘Conversa com Bial’ werd Zahira’s verhaal wereldwijd verspreid en kreeg aandacht bij RTL Nieuws en in grote kranten als The New York Times en De Volkskrant. Binnen een maand kwamen er meer dan 600 vrouwen naar voren die vertelden ook seksueel misbruikt te zijn door deze ‘John of God’. Door haar moed om met haar verhaal naar buiten te komen, is Zahira in binnen- en buitenland uitgegroeid tot een heldin.

Zahira: “Je kunt een trauma van misbruik omzetten in een choreografie, maar wat heb je daar aan? Ik wil niet terug naar dat gevoel, ik wil juist helen. Mijn werkmethode voor de voorstelling is gebaseerd op compassievol leiderschap. Het gaat om meer dan pasjes alleen, ik zoek bij de dansers naar een diepere laag. Daarbinnen is ruimte voor emoties en begrenzing. Zo komen de dansers volledig tot bloei en ontstaat er een hechte band die mensen kunnen voelen.”

Reclaiming the Goddess
Om zichzelf en anderen te helpen in het proces van begrip, verwerking en het hervinden van kracht besloot Zahira met haar gezelschap Project Zahira/Dance Theater de voorstelling Reclaiming the Goddess te maken. Met veel emotie en intensiteit tonen dansers Maria Kuchowicz, Merel Cornet, Jacqueline Back en Noa van Tichel in drie delen de kracht van vrouwen en heling, waarbij elk hoofdstuk een choreografische frase heeft die een centrale rol inneemt. Rode draad in de voorstelling is een rok met een drie meter lange sleep, gedragen door een priesteres. De grote, rode rok staat symbool voor de baarmoeder, creatie, bloed, passie en vuur. De voorstelling wordt live begeleid door de Catalaanse cellist en vocalist Laura Roura Foixa, in samenwerking met performer en zangeres Ivana Berkhout. Omdat het vroeger als onkuis werd gezien dat vrouwen de cello bespeelden (omdat ze dan met gespreide benen zitten), is het instrument gekozen als feministisch statement.

Randprogrammering
De voorstelling, inclusief randprogramma, toert vanaf half september 2019 langs diverse theaters en vrouwenopvanghuizen. Ook zal de voorstelling haar vleugels uitslaan naar Brazilië, de bron van Zahira’s persoonlijke verhaal. Het randprogramma is telkens anders en bestaat uit een performance installatie voorafgaand aan de voorstelling, de workshop The Goddess Path en een gesprek na afloop.

Over Zahira Lieneke Mous
Zahira Lieneke Mous is sinds 2006 professioneel choreograaf en produceerde diverse voorstellingen in Nederland, de Verenigde Staten, Brazilië en India. Met haar voorstellingen zet zij dans in om maatschappelijke en sociaal-emotionele kwesties aan te kaarten. In 2012 richtte zij Changing Lives Through Dance op, waarmee zij meisjes die werden gered uit de prostitutie van Mumbai (India) weer zingeving, kracht, plezier en zicht op een betere toekomst biedt. Ook maakte zij in theaters in Brazilië avondvullende producties met leerlingen om hun zelfvertrouwen te ontwikkelen en een toekomstperspectief te bieden.

In 2010 behaalde Zahira een Master of Fine Arts in Dance aan de Universiteit van Oklahoma, met de focus op choreografie, performance en danseducatie. Ook schrijft zij recensies, en artikelen voor Dans Magazine.

Meer informatie over Project Zahira/Dance Theater en Reclaiming the Goddess

Voorstelling: 12 (première) t/m 15 september in Het Amsterdams Theaterhuis
Website: www.projectzahira.com
Email: projectzahira@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/projectzahira/
Instagram: https://www.instagram.com/projectzahira/

Foto: © Sjoerd Derine




Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.