Dansersfonds van Alexandra Radius en Han Ebbelaar maakt winnaars dansprijzen bekend

Dansersfonds van Alexandra Radius en Han Ebbelaar maakt winnaars dansprijzen bekend

Stichting Dansersfonds ’79 heeft de winnaars van zijn jaarlijkse dansprijzen bekendgemaakt. De Prijs van Verdienste gaat dit jaar naar choreografe Krisztina de Châtel, vanwege haar ‘eigenzinnige, gedurfde, altijd razendknappe en intrigerende choreografieën’. De jaarlijkse Aanmoedigingsprijs wordt ditmaal uitgereikt aan Remy Tilburg, die zich niet alleen al jaren onderscheidt als danser bij Conny Janssen Danst, maar die momenteel ook naam maakt als choreograaf en docent, en zich ook anderszins als een belangrijke promotor van de Nederlandse dans profileert. 

Ook is er dit jaar een Speciale Prijs en wel voor Ernst Meisner, die als artistiek leider van de Nationale Balletacademie én artistiek coördinator van de Junior Company van Het Nationale Ballet een enorme bijdrage levert aan talentontwikkeling binnen de Nederlandse academische dans, en daarbij uitblinkt door zijn grote deskundigheid en onuitblusbare werklust en bevlogenheid. De Dansersfondsprijzen zijn de langst bestaande Nederlandse dansprijzen en zijn in 1979 ingesteld op initiatief van de oprichters van het Dansersfonds: Alexandra Radius en Han Ebbelaar.

Prijsuitreiking

De prijzen worden uitgereikt op maandag 15 november a.s., tijdens het Nederlands Balletgala, in DeLaMar, Amsterdam.

Tijdens het Nederlands Balletgala 2021 kan het publiek genieten van juweeltjes uit het repertoire van Het Nationale Ballet, de Junior Company van Het Nationale Ballet, het Nederlands Dans Theater, Introdans, Scapino Ballet Rotterdam en Conny Janssen Danst. 

De ideale kans om de Nederlandse dans te steunen, maar ook om (opnieuw) kennis te maken met de top van de Nederlandse dans.

Hommage aan de Nederlandse dans(ers)

Al meer dan veertig jaar ondersteunt het Dansersfonds van Radius en Ebbelaar Nederlandse dansers, met onder meer beurzen, Aanmoedigingsprijzen en Prijzen van Verdienste. Maar na het afgelopen, voor de danskunst buitengewoon zware, anderhalf jaar willen Radius en Ebbelaar nog een extra gebaar maken: zij dragen het Nederlands Balletgala dit keer met de grootste waardering en liefde op aan alle Nederlandse en in Nederland werkzame dansers, voor wie de zo noodzakelijk training én de mogelijkheid om op te treden door de coronacrisis ernstig onder druk kwamen te staan.

Stichting Dansersfonds ’79

Toen sterdansers Alexandra Radius en Han Ebbelaar 42 jaar geleden hun 20-jarig toneeljubileum vierden, wilde het dansersechtpaar geen cadeaus ontvangen, maar een bijdrage voor een nieuw op te richten fonds. Met het fonds had het koppel twee doelen voor ogen: het financieel ondersteunen van dansers die om leeftijdsredenen of vanwege hardnekkige blessures hun danscarrière moeten beëindigen én jong danstalent in staat te stellen zich met behulp van een studiebeurs of geldprijs te toetsen aan internationale dansmaatstaven. 

Velen gaven gehoor aan de oproep van het echtpaar en zo ontstond Dansersfonds ’79. Het Dansersfonds is voor zijn activiteiten afhankelijk van sponsorbijdragen, giften van donateurs en de opbrengsten van het jaarlijks door het fonds georganiseerde Balletgala. www.dansersfonds.nl.

De jury

De jury van het Dansersfonds bestond dit jaar uit Han Ebbelaar, Alexandra Radius, Ine Rietstap, Marian Sarstädt en Karin Schnabel.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.