Daniël van Klaveren debuteert als artistiek directeur van Theater Sonnevanck met het magische ‘Koning Bowi’

Daniël van Klaveren debuteert als artistiek directeur van Theater Sonnevanck met het magische ‘Koning Bowi’

Dit najaar speelt Theater Sonnevanck de nieuwe, komische familievoorstelling Koning Bowi. Energiek en magisch theater vol livemuziek over het moment waarop je leven als kleuter drastisch verandert: de eerste schooldag. De voorstelling is geschreven en geregisseerd door Daniël van Klaveren, sinds begin dit jaar artistiek directeur van het Enschedese theatergezelschap. Koning Bowi (4+) is de eerste voorstelling die Van Klaveren in deze rol maakt. De voorstelling speelt van 10 oktober t/m 28 november 2021 in de theaters.

“Koning Bowi wordt verrassend, muzikaal totaaltheater dat het publiek nog lang bij zal blijven. Componist Lucas Wiegerink schreef nieuwe veelzijdige muziek, die alle kanten opgaat. Van soul, naar jazz tot Queen-achtige-rocksymfonie. De voorstelling wordt gespeeld door een zeer talentvolle, muzikale cast bestaande uit de acteurs Sam van Hulst, Isabelle Kafando en Bart Sietsema. Slagwerker Laura Trompetter haalt alles uit de kast: marimba, vibrafoon, gong, tomtoms, chimes, basdrum, bekkens, regenpijpen… je kunt het zo gek niet bedenken. Ik ben ontzettend blij dat ik samen met deze fijne cast de voorstelling mag maken. We kunnen niet wachten om live voor publiek te spelen!”, aldus Van Klaveren.

Een muzikale battle om de baas te zijn
Bowi gaat voor het eerst naar school en dat valt hem vies tegen. Thuis kreeg hij wat hij wilde. Nu moet hij alles delen, samen spelen en luisteren naar de juf. Hij moet aan tafel zitten met de bazige Ruby en Zip. Alles moet op hun manier. Dat wil Bowi helemaal niet. Was hij maar de koning van de klas!

En dan gebeurt iets wonderlijks. De klas trilt, licht flitst in alle kleuren van de regenboog… en Bowi’s wens komt uit. Hij is koning van de klas! Heerlijk, alles gaat zoals hij wil. Nu moeten Ruby en Zip Bowi’s bediendes zijn. Dat vinden ze echt niet te doen. Als de kroon van Bowi smelt door de zon, krijgt Ruby een idee. ‘Was ik de zon maar, dan was ik zelfs over de Koning de baas’. Flits! Ook haar wens komt uit. Ze brandt zo fel, dat de anderen bijna flauwvallen van de warmte. Puffend van de hitte bedenkt Zip iets. Hij weet wie zelfs over de zon de baas is… Komt er een winnaar uit deze magische machtsstrijd?

Daniël van Klaveren
Op 1 januari 2021 nam Daniël van Klaveren het stokje over van artistiek directeur Flora Verbrugge. Van Klaveren is geen onbekende voor Sonnevanck. Hij bewerkte in 2018 voor het gezelschap Monteverdi’s L’Orfeo – een coproductie met de Nederlandse Reisopera – tot een spannende, grappige en ontroerende opera voor kinderen vanaf 8 jaar.

In 2005 studeerde Van Klaveren (1983) af aan de acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In de 16 jaar die volgden heeft hij zich ontwikkeld tot regisseur, acteur en schrijver van jeugdtheater, waarbij hij zich specialiseerde in opera en muziektheater. Van 2008 t/m 2012 zat hij in het ensemble van de Toneelmakerij en maakte deel uit van de artistieke raad. Als freelancer werkte hij van 2013 t/m 2020 voor uiteenlopende jeugdtheatergroepen, theateropleidingen en operagezelschappen en geeft daarnaast les op de Dutch National Opera Academy.

Première
Koning Bowi gaat op zondag 10 oktober 2021 in première in de eigen zaal van Theater Sonnevanck in Enschede en speelt t/m 28 november 2021 in theaters in heel Nederland. De voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 4 jaar en duurt ongeveer 50 minuten. De actuele speellijst is te vinden op https://www.sonnevanck.nl/voorstelling/koning-bowi.

Foto: Benning & Gladkova

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.