Damiaan laat je ziel beroeren

Damiaan laat je ziel beroeren

Recensie en foto’s: Mieke van der Raay

Afgelopen 3 augustus was de première van Damiaan in Scherpenheuvel, België.

Het verhaal van Damiaan was voor mij niet onbekend. Als jong meisje ging ik met mijn moeder vaak naar Scherpenheuvel. Ik was toen al erg gefascineerd door de man achter Pater Damiaan. Damiaan is bij de katholieken een begrip en hoort tot de collectieve geschiedenis. In 2005 werd Pater Damiaan verkozen tot de grootste Belg, vanwege zijn grensverleggende daden. Op 9 november vertrok Damiaan op missie naar Hawaï, om pas jaren na zijn dood terug te keren naar België. Productiehuis Historalia brengt nu zijn bijzondere verhaal tot leven op de plek waar Damiaan afscheid heeft genomen van zijn moeder; in de basiliek in Scherpenheuvel.

De voorstelling is op echte feiten gebaseerd. De creatives hebben er alles aan gedaan de feiten zo waarheidsgetrouw mogelijk weer te geven.

Damiaan wil er alles aan doen om het woord van God te verspreiden in Hawaï, maar hij wil daarbij ook zijn best doen om de Hawaïanen in hun waarde te laten. Helaas breekt er lepra uit en alle mensen die lepra hebben worden verbannen naar het eiland Molokai, om zo meer besmettingen tegen te gaan. Op het eiland leven ze in onmenselijke omstandigheden. Damiaan biedt zich vrijwillig aan om te gaan helpen op het eiland. Hij doet er echt alles aan om de mensen daar een nog redelijk waardig leven te geven. Helaas wordt hij na enkele jaren op het eiland ook getroffen door deze erge ziekte.

Bij het betreden van het terrein zie je meteen het enorm imposante decor. Je weet vanaf dan dat je naar iets heel bijzonder gaat zitten kijken. Achter het decor kan je de Basiliek van Scherpenheuvel zien. Het geeft iets magisch aan de voorstelling, je voelt bijna de aanwezigheid van Damiaan.

De voorstelling begint met de Scherpenheuvelse gids (Maja van Honsté) die ons meeneemt in het verhaal van Damiaan (Pieter Jan De Paepe). Je kan bijna niet anders dan ademloos en vol verbazing kijken naar hoe alles in elkaar overvloeit. Het decor verandert in enkele seconden door mooie projecties op grote led-schermen. In een mum van tijd wordt je van de ene plaats naar de andere gebracht. Het decor is zo enorm groot en er zit ook nog een groot stuk strand tussen het podium en de tribune, daarom krijg je bij binnenkomst een koptelefoon waardoor het geluid van de spelers en de muziek van de voorstelling binnenkomt. Dit is echt geniaal verzonnen, je hoort alles nog veel beter. Zo is er aandacht voor het geruis van de zee, alsook het gefluister van de zieken en brengt het de muziek en de zang nog dichter bij.

Er zijn eigenlijk meerdere verhalen, uiteraard het verhaal van Damiaan zelf, maar daarnaast wordt er verteld over Mano (Nordin De Moor) en Lani (Kato Haes) die ondanks de erbarmelijke omstandigheden verliefd worden. Helaas is Lani al getrouwd, maar ze heeft al heel lang niets van haar man Noé ( Matthew De Bruyne) gehoord. Plots is hij echter ook op het eiland. We volgen ook de vriendschap van Damiaan met Kaia ( Janis van Dorsselaer), die zijn steun en toeverlaat wordt in moeilijke tijden.

Er is gekozen voor een grote cast, 150 acteurs en figuranten, volwassenen en kinderen, die je blijven verbazen met hun betoverende zang en choreografieën. Je kan alleen maar ongeloof hebben voor het talent dat daar staat te spelen. Deze voorstelling heeft een grote positieve indruk bij mij achtergelaten. Ik moest er zelf 2 uur voor rijden, maar dit was zeker weten de moeite waard.

Cast

Pieter Jan De Paepe – Damiaan
Janis van Dorsselaer – Kaia
Nordin De Moor – Mano
Kato Haes – Lani
Steven Colombeen – Eerste minister
Leendert De Vis – Bisschop
Tim Saey – John Glenstone, Pater Albert, understudy Damiaan
Matthew De Bruyne – Noé
Maja van Honsté – gids
Anaïs Simon – Maria

Creatives

Luc Stevens – regisseur en auteur
Sam Gevers – componist
Christophe Degelin – choreograaf
Brigitte Derks – assistent-regisseur
Isabelle Daniels – dramaturge
Elvira Van Bavinckhove – kostuumontwerp
Rick Van den Belt – zangcoach

Voor meer informatie: www.historalia.be/damiaan.

Share

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.