Dagboek van een Dorpskoor in première

Dagboek van een Dorpskoor in première

FOTO:©Willem van Walderveen

Na maanden van zorgvuldige voorbereiding beleefde “Dagboek van een Dorpskoor” afgelopen zaterdagavond, 18 november 2023, zijn langverwachte première. Terwijl regen neerstreek buiten, dwarrelden binnen fictieve sneeuwvlokjes neer, en de St. Sebastianuskerk in Haarle werd het toneel van een betoverende kerstsfeer.
Voor een enthousiast publiek bracht Magda Nij Bijvank, vergezeld door de hoofdrolspelers Iwan Walhain, Jennifer Evenhuis, Pepijn Korfage en een ensemble van regionale vrijetijdsspelers, een indrukwekkende première. Het verhaal van “Dagboek van een Dorpskoor” speelt zich af in het fictieve dorp Heinsem. Wanneer het lijkt alsof de laatste noten gezongen zijn, keert het tij wanneer Vincent terugkeert naar het dorp om familiezaken te regelen. Als een bekende zanger met een dolende ziel neemt hij het initiatief en brengt nieuw leven in het koor door oude patronen te doorbreken met zijn onconventionele aanpak.
De keuze voor een kerk als locatie bleek een schot in de roos, en het publiek bevestigde dit met enthousiaste reacties: “Wat een bijzondere plek voor een theatervoorstelling. De locatie, het theaterstuk, de muziek, het licht en het geluid vormen samen een prachtige manier om een kerk in deze tijd weer tot leven te brengen.” Het thema dat “Dagboek van een Dorpskoor” aan de kaak stelt, blijkt urgenter dan ooit: een eerbetoon aan het culturele verenigingsleven.
Dagboek van een Dorpskoor is een samenwerking tussen Schouwburg Hengelo en de Erfgoedparade. Directeur Raoul Boer: “Toen Magda Nij Bijvank vroeg of Schouwburg Hengelo co-producent wilde worden van deze intieme locatietheatervoorstelling hoefde ik niet lang na te denken. In het verhaal worden belangrijke maatschappelijke thema’s aangesneden. Met de kerk als decor, een creatief topteam en de indrukwekkende inzet van de cast kon het niet anders dan een succes worden en dat is vanavond gebleken.”
Het initiatief en idee achter “Dagboek van een Dorpskoor” komen voort uit theatermaker/actrice Magda Nij Bijvank.
Speeldata:Haarle: donderdag 16 november tot en met 19 november | St. Sebastianuskerk te HaarleBentelo: donderdag 23 november tot en met 26 november | Onze Lieve Vrouwe kerk te BenteloEnschede: donderdag 30 november tot en met 3 december | Mariakerk te EnschedeMeer informatie is te vinden op www.dagboekvaneendorpskoor.nl

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.