Dag van de Componist op 15 juni 2024 laat in ruim 15 steden publiek kennismaken met componisten en hun nieuwe muziek

Dag van de Componist op 15 juni 2024 laat in ruim 15 steden publiek kennismaken met componisten en hun nieuwe muziek

FOTO:©Michiel Spijkers

Op en rond zaterdag 15 juni 2024 vindt de derde editie plaats van de Dag van de Componist. Dit jaar staan ruim honderd in Nederland actieve componisten in de schijnwerpers. Ruim 500 musici spelen hun werk tijdens meer dan 150 activiteiten in meer dan 15 steden. 

Een hoogtepunt in het programma is de New Music NEW Express. Tientallen musici treden op in deze muziektrein. De trein vertrekt uit Amsterdam CS en rijdt via Almere, Zwolle, Arnhem, Den Bosch naar Utrecht. Op de zes stations vinden feestelijke en gratis toegankelijke Stationsconcerten plaats. In elke stad klinkt het eigen Stadslied, geschreven door de voor de Dag benoemde Stadscomponist. In Den Bosch wordt bovendien de nieuwe Kindercomponist des Vaderlands bekendgemaakt. Het volledige programma is te vinden via: https://newmusicnow.nl/dagvandecomponist

Uniek in de wereld

Het jaarlijkse festival Dag van de Componist, een initiatief van New Music NOW, is uniek in de wereld. Met het festival viert Nederland het belang, de waarde en het plezier van levende muziek van nu. New Music NOW werkt samen met componisten, maar ook met ensembles, festivals, podia en andere organisaties die actief zijn in de nieuwe muziek. De concerten vinden plaats op allerlei locaties, ook buiten de theaters en concertzalen, zoals in de openlucht en in de muziektrein. Door een breed publiek met nieuwe muziek in aanraking te brengen, wil de Dag van de Componist een beweging in gang zetten die vernieuwing en nieuwsgierigheid brengt in het hart van het muziekleven.  

Landelijk programma met meer dan 150 concerten in meer dan 15 steden  

De deelnemende steden zijn Amsterdam, Almere, Zwolle, Arnhem, Den Bosch, Utrecht, Amersfoort, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Tilburg, Goes, Groningen, Heerlen en Maastricht. 


New Music NOW Express verbindt het landelijk programma
Dit jaar kan het publiek meerijden met de New Music NOW Express. Deze knalrode stoptrein, een oldtimer hondekoptrein, vertrekt vanuit Amsterdam en doorkruist het land, met stops in Almere-Centrum, Zwolle, Arnhem, Den Bosch en Utrecht. In elke coupé klinkt nieuwe Nederlandse muziek, uitgevoerd door topensembles, solisten en jong talent. Reizigers kunnen tijdens hun reis genieten van optredens en ontmoetingen met componisten en musici, terwijl de trein door het Nederlandse landschap toert. De line-up in de trein bestaat uit de componisten/performers Aurélie Lierman (zang), Claudio Jacomucci (accordeon), Vernon Chatlein (slagwerk) & Tony Roe (piano), Boy Akih met Boy Edgardprijswinnaar Monica Akihary, en componist/pianist Mattias Spee. Countertenor Arturo den Hartog zingt hedendaagse Surinaamse liederen. Ook ensemble Black Pencil en het New European Ensemble treden op. 

De kaartverkoop voor de muziektrein is gestart. Publiek kan de hele dag meerijden met de trein. Tickets zijn via de website van New Music NOW ook beschikbaar voor de losse trajecten: Amsterdam – Almere, Almere – Zwolle, Zwolle – Arnhem, Arnhem – Den Bosch en Den Bosch – Utrecht.

Opening op Amsterdam Centraal Station

De Dag van de Componist opent zaterdag 15 juni 2024 om 08.30 uur op de IJboulevard van Amsterdam Centraal Station. In première gaan een gloednieuwe compositie van Anne-Maartje Lemereis, Componist des Vaderlands, én het Stadslied van Yannis Kyriakides, die voor een dag is benoemd tot Stadscomponist van Amsterdam. De componist-performers Aurélie Lierman en Claudio Jacomucci voeren eigen miniaturen uit die zij in opdracht van Holland Festival en Asko|Schönberg maakten. Het stationsconcert sluit af met Gamelan Optochtmuziek van de componisten Sinta Wullur, Maarten Bauer, Hinse Mutter en Krishna Sutedja. Bezoekers kunnen na afloop aan boord gaan van de New Music NOW Express of zich onderdompelen in het festivalprogramma in Amsterdam. 

Stationsconcerten en Stadscomponisten
Op de stations waar de New Music NOW Express stopt, vinden de feestelijke Stationsconcerten plaats. Voor de Dag is in elke stad een Stadscomponist aangesteld, die een gloednieuw stadslied componeert.Deze Stadsliederen komen tot klinken in samenwerking met koren, musici, muziekscholen en andere organisaties uit elke stad. De Stadscomponisten zijn: Yannis Kyriakides (Amsterdam), Renske Vrolijk (Almere), Toon Hagen (Zwolle), Lucas Wiegerink (Arnhem), Bart van Dongen (Den Bosch) en Annabel Schouten (Utrecht). Componist des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis schrijft een verbindende compositie die in alle steden wordt uitgevoerd door het Oorkaan Ensemble, dat de hele dag meereist met de trein. Het Oorkaan Ensemble bestaat uit vier jonge musici van internationaal topniveau. Na elk stationsconcert trekt het publiek in een muzikale tocht verder de stad in voor het stadsprogramma, dat in elke stad anders is.

In Den Bosch wordt bekend gemaakt wie de eerste Kindercomponist des Vaderlands wordt. Zij of hij zal onder begeleiding van Componist des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis in een jaar tijd drie stukken componeren die tijdens verschillende festival tot klinken komen.

TivoliVredenburg is festivalhart, ’s avonds wervelende live-show
TivoliVredenburg in Utrecht is het bruisende festivalhart, met optredens, gesprekken, radio en een livestream vanuit de Pandora Studio en de Foyer. De hele dag staat nieuwe muziek centraal in het Snaar Festival, één van de partners van de Dag van de Componist. Om 20:00 uur staat een mini-opera over Rosalind Franklin op het programma. Vanaf 21:00 uur uur barst de New Music NOW Live-show los: een avondvullend programma voor publiek met muzikale gasten, componisten en topensembles, geregistreerd voor radio en televisie. In de liveshow zijn er optredens van het Maat Saxophone Quartet, Orkest de Ereprijs, New European Ensemble, Rembrandt Frerichs en vele anderen.

Radio NPO Klassiek, VPRO Vrije Geluiden TV en New Music NOW TV

Radiostation NPO Klassiek besteedt de hele dag aandacht aan de Dag van de Componist, in de diverse programma’s en met de NTR live uitzending vanuit TivoliVredenburg en reportages vanuit de trein en de stations. New Music NOW verzorgt de hele dag livestream TV vanuit TivoliVredenburg, met live-optredens, gasten en verbinding met alle deelnemende steden. VPRO Vrije Geluiden neemt het avondprogramma op en zal later dit jaar verschillende uitzendingen aan de Dag van de Componist wijden. New Music NOW zet daarvoor componisten in als reporters door het hele land, die verslag uitbrengen.  

voor info en tickets: 

https://newmusicnow.nl/dagvandecomponist

voor info en tickets New Music NOW Express: 

https://newmusicnow.nl/ontdek/project/spoor-van-nieuwe-muziek

Voor livestream Dag van de Componist:

https://newmusicnow.nl

Extra info:

De netwerkpartners voor de Dag van de Componist zijn onder andere Nieuw Geneco, Holland Festival, TivoliVredenburg, de Doelen, November Music, Gaudeamus, Intro in Situ, De Link, Orkest De Ereprijs, Asko|Schönberg, Splendor Amsterdam, Musis + Stadstheater Arnhem en vele koren, ensembles, muziekverenigingen, conservatoria, muziekscholen, bibliotheken, componisten, uitgevers en producenten.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.