Daan Boom speelt wel “De eerste” maar niet zomaar “de eerste de beste” debuutvoorstelling.

Daan Boom speelt wel “De eerste” maar niet zomaar “de eerste de beste” debuutvoorstelling.

Recensie: Martijn van Vuuren

Daan Boom, vooral bekend van televisie werk (streetlab), is een alleskunner. Dat is een heel groot voordeel maar misschien voor Daan ook een nadeel. Want als je heel veel kunt maar vooral heel veel leuk vindt dan is het lastig kiezen. En dat probleem heeft hij in zijn eerste solovoorstelling volledig opgelost. Hij doet namelijk gewoon ALLES!

Dat teveel willen en kunnen ook een probleem kan zijn ervaarde Daan al op het moment dat hij auditie deed voor de toneelacademie in Maastricht. Daar werd hij om deze reden afgewezen.

Maar in “De eerste” solovoorstelling maakt hij van die valkuil zijn kracht. Hij doet daadwerkelijk alles! 

In het eerste kwartier  van zijn voorstelling zijn al menig talenten voorbij gekomen. Van een Sinatra achtige verschijning tot aan Katootje van Wim Sonneveld en van een Rap nummer tot aan Jules de Corte. In een razend tempo vliegt hij van de ene stijl in de andere. En allemaal op een hilarische manier. Hierbij begeleid hij zichzelf op een lekkere foute kitscherige piano. Of eigenlijk een synthesizer in een paillette-piano-jasje. Ondanks dat je hoort dat hij geen echte pianist is komt hij toch goed weg met zijn pianospel. Met zijn zangstem weet hij zeker wel te overtuigen.

Na een kwartier van vallen van de ene verbazing in de andere vraag ik mezelf af hoe hij dit in vredesnaam anderhalf uur vol gaat houden. Maar dat gebeurt ook niet. 

Na deze uitgebreide introductie waarbij hij ook gebruik maakt van videobeelden op het achterdoek, brengt Daan ook rustpunten in zijn show. En deze zijn ook nodig. 

Behalve het feit dat hij alles wilt doen wat hij leuk vind is er verder ook weinig samenhang te vinden in zijn show. We switchen tussen zijn alterego’s Magic Dennie (een goede imitatie van Oscar Kazan) naar rapper The Dean. En van een streetdance act naar een sociaal experiment.

Ook in de momenten van publieksparticipatie toont Boom dat hij snel en gevat uit de hoek kan komen en weet hij van een bijna ongemakkelijk gesprek met het publiek over (wel of geen) dode huisdieren een hilarische scene te maken. Ook mag er lekker meegezongen en gereageerd worden.

Ondanks dat de zaal in Hoofddorp nog niet half gevuld was kreeg hij het voor elkaar snel de goede sfeer neer te zetten. En met zijn openingszin, dat hij blij was dat we deze avond goed geheim hebben weten te houden met zijn allen, was het ijs gebroken, de toon gezet en wist hij het gemêleerde gezelschap goed mee te krijgen in deze ietwat absurde voorstelling.

Kortom, zijn debuutvoorstelling was dan wel “De eerste” maar niet zomaar “de eerste de beste.”

Ik verheug me al ‘de tweede’. 

Share

One thought on “Daan Boom speelt wel “De eerste” maar niet zomaar “de eerste de beste” debuutvoorstelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.