Cultuur in Actie!

Cultuur in Actie!

Culturele sector organiseert landelijke digitale ketendemonstratie en staat op voor cultuur!

De culturele sector is keihard getroffen door de maatregelen om het coronavirus tegen te gaan. Kunstenaars, artiesten, culturele bedrijven en organisaties, zzp-ers en vele anderen die direct of indirect werkzaam zijn in de culturele sector missen werk en dus inkomsten. Helaas zijn de steunmaatregelen van het kabinet onvoldoende. Daarom laat de culturele sector zijn stem horen onder de noemer Cultuur in Actie!

Cultuur in Actie! is een nationale ketendemonstratie waarmee aandacht wordt gevraagd voor het belang van de culturele sector. Omdat verzamelen op het Malieveld nu niet mogelijk is gebeurt het middels een live-stream op www.cultuurinactie.nl. Van 30 mei tot en met 5 juni, 12 uur per dag, worden geluiden uit de sector verzameld die samen één luide stem vormen. De stem die opkomt voor cultuur. Met een speciale teller wordt bijgehouden hoeveel mensen met hun achterban er uiteindelijk op het ‘digitale Malieveld’ staan. Met als doel: bredere financiële ondersteuning vanuit de politiek én zorgen voor bewustwording dat cultuur geen vrije tijd is, maar van levensbelang.

De cabaretier, de geluidsontwerper, de cateraar, de festivalprogrammeur, de beveiliger, de zangeres van het levenslied, de penningmeester van de fanfare, de regisseur, de violist, noem maar op. De lijst is lang en beslaat de volle breedte. Eén voor één vertellen ze aan Nederland met hoeveel mensen ze hun werk doen en wat het zo mooi maakt. En noodzakelijk. Daarnaast wordt het publiek uitgenodigd om (video)boodschappen te sturen waarin ze vertellen wat voor hen de waarde van cultuur is.

De presentatie ligt zeven dagen lang in handen van 21 bekende Nederlanders waaronder Paul de Leeuw, Irene Moors, Twan Huys, Daphne Bunskoek, Richard Groenendijk, Clairy Polak, Jörgen Raymann, Hanneke Groenteman en Marlijn Weerdenburg. Daarnaast laten artiesten als Claudia de Breij, Diederik Ebbinge, Dominic Seldis, Mylou Frencken, Bastiaan Ragas, Huub Stapel, Kim van Zeben, Angela Schijf en Joost Spijkers hun stem horen. Alle betrokkenen aan deze actie werken geheel belangeloos mee.

De actie vindt plaats van zaterdag 30 mei t/m vrijdag 5 juni in DeFabrique in Utrecht, uiteraard coronaproof. Daar wordt een stroom van verhalen verzameld die via een live stream op de website www.cultuurinactie.nl te volgen is. Allen die werkzaam zijn in de culturele sector, professionals en amateurs, zijn welkom om hun stem te laten horen. Aanmelden kan via de website.

Cultuur in Actie! is een initiatief van Marc Pos (producent van o.a. Het Geheim van de Meester en Kerst Muziekgala en regisseur van Maestro en Eurovision Songfestival), Johanna ter Steege (actrice in o.a. De Beentjes van Sint Hildegard en Hanna van Hendrik), Peter Heres (Ideeoloog o.a. PandaDroomDe WNF Rangerclub en 30 minuten bewegen) en Jan Kuiper (gitarist en yogi).

Share

One thought on “Cultuur in Actie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.