Covers in One de musical maken indruk !

Covers in One de musical maken indruk !

Tekst: Stephan Markus

Er zijn verschillende redenen die publiek bewegen om naar een voorstelling te gaan. Wellicht het verhaal dat ze aanspreekt of de muziek, misschien kennen ze iemand die in de voorstelling speelt of zijn ze aangetrokken door bekende namen van acteurs die in de voorstelling spelen. Het is nooit een garantie dat deze mensen elke avond op het toneel staan, zij zijn ook weleens een dagje vrij of onverhoopt ziek. Gelukkig zijn daar dan de covers. Een alternate wisselt de rol af met de hoofdrolspeler, een understudy speelt normaal gesproken in het ensemble, maar kennen ook één of meerdere hoofdrollen en spelen die wanneer nodig. Het kan dus zijn dat er ineens andere namen op het castbord staan dan waar het publiek op gerekend had. Dat kan leiden tot teleurstelling, maar vaak is die al snel weg. Covers, alternates en understudies, zijn dit niet voor niks, zij kennen en spelen de rol net zo goed. Laat u dus verrassen, mocht u ineens andere castleden bij een voorstelling zien dan u verwacht had.
Zo waren we aanwezig bij One de Musical op een avond dat er een groot aantal covers op waren. Zo werd Prinses Mira gespeeld door Loes Bettonviel, Nina Kraak kroop in de rol van Neferet. Robbert Besselaar speelde Cheops en Martin van der Starre zagen we deze avond in de rol van Hemioenoe. Deze mensen speelden jun rol met hart en ziel! Martin speelt de rol zoals hij hoort; in- en ingemeen, zijn heerlijke, rauwe stemgeluid past perfect bij deze rol. Nina speelt de rol van Neferet met flair en Robbert geeft Cheops een warmte mee die om te genieten is. Loes maakt indruk met haar intense vertolking van Prinses Mira. Er waren nog plekken vrij in de zaal, maar de cast speelde of ze voor een tot de nok toe gevuld theater stonden te spelen.

We werden meegezogen in het verhaal, nadat Dr. North ons met een kleine introductie binnenleidde in de piramide van Cheops. Het publiek krijgt goed de beleving mee van het volk dat honger heeft door graantekort en wordt meegesleept in de liefde van Mira en Amon. De klik tussen Loes (Mira) en Yoran de Bont (Amon) was zo intens dat we regelmatig kippenvel kregen en toen zij elkaar uiteindelijk vonden, was de emotie voelbaar in de zaal.
One de Musical laat je onderdompelen in het Oude Egypte en genieten van spektakel, niet alleen met goede acteurs, maar ook door geweldige dansers en freerunners.

We zagen deze avond covers in hoofdrollen en kunnen alleen maar de conclusie trekken dat het zeer de moeite waard was om deze avond bij de show te zijn.

Natuurlijk zien we de eerste cast bij promotie momenten, maar ons advies is, geniet van een show, ook wanneer er misschien andere namen op het castbord staan dan verwacht. Laat u verrassen, het zou zomaar eens een hele positieve verrassing kunnen zijn!

Na afloop spraken we Nina Kraak die deze avond de rol van Neferet vertolkte. Nina is een 23-jarige actrice uit Hoofddorp. In 2017 studeerde zij af aan het Lucia Marthas Institute for Performing Arts. Vervolgens heeft zij de opleiding musicaltheater gevolgd bij Fontys in Tilburg, waar zij in 2021 haar diploma behaalde. Voor ze bij One de Musical aan de slag ging, was zij ook te zien in de musical Zodiac die speelde in de Koepel in Breda.

In One de Musical heeft zij haar eigen rol als danser, maar is ze dus ook cover voor Neferet. Ze vertelt hoe dit tot stand is gekomen: ” Ik kwam eigenlijk auditie doen voor het ensemble, omdat de auditie voor de andere rollen al geweest waren. Maar gelukkig kreeg ik niet alleen een ensemblepositie, maar ook één van de leukste understudy-rollen, vind ik zelf. Aangezien ik ook zeker een danseres ben, had ik dit ook niet willen missen in de musical. Perfecte uitkomst dus!” Hoe kijkt zij er tegenaan dat mensen soms ineens andere mensen in de cast zien dan ze verwacht hadden. “Als je écht voor een specifiek iemand komt, dan doe je natuurlijk je research om te kijken wanneer diegene wel en niet speelt. Maar ook dat, kan soms door ziekte of dergelijke, anders lopen. Soms kom ik zelf ook voor een specifiek iemand, maar ik vind het ook altijd wel leuk om verrast te worden.”

Naast een eigen rol ook understudy zijn, vergt een goede aanpak. Soms moet een acteur dan onverwacht op in een andere rol, dus moet hij of zij deze rol ook goed kennen. “Gelukkig heb ik de rol van Neferet nu al zo vaak mogen spelen dat ik daar niet meer over na hoef te denken. Ik weet nog wel bij Zodiac, als ik dan op ging als mijn understudy, dan nam ik van te voren altijd nog even de teksten en bewegingen door, voor de zekerheid. Uiteraard kende ik de rol goed, maar het is dan fijn om in je hoofd er nog even kort doorheen te gaan.” Bij One de Musical heeft zij, naast haar eigen rol, al vaak de kans gehad om op te mogen als Neferet. Zo heeft zij al bijna net zo vaak als Neferet op het toneel gestaan als als danser. “Ik geniet nog van mijn rollen in One de Musical zolang het kan. Wat daarna komt is nog af te wachten, ik heb nog geen concrete plannen, voor nu gewoon nog genieten hier bij deze productie.”

One de Musical is te zien in Studio’s Aalsmeer dat voor deze productie is omgebouwd tot het eerste LED-box Theater ter wereld. Dit zorgt ervoor dat het publiek zich direct bevindt in een adembenemende sfeer en zich letterlijk middenin het verhaal bevindt. De musical is nog te zien tot en met 26 juni a.s. Meer informatie is te vinden op www.onedemusical.nl

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.