Controle; Goed blij mee

Controle; Goed blij mee

Recensie: Mieke van der Raay

Zaterdag 24 september was de première van de dansvoorstelling Controle in het Maaspodium, Rotterdam.

De mannen van 155 (eenvijfvijf), een breakdance collectief bestaand uit vrienden die samen zijn opgegroeid, zijn inmiddels allemaal rond de 30 en staan voor een keuze: grip op het leven krijgen of vrije jongens blijven? Controle is de langverwachte opvolger van stuk, de meest recente samenwerking tussen Maas en dans en 155.

Waar ze bij hun voorstelling MOTORS nog een motor voor de deur hadden staan waarmee ze weg konden vluchten van vervelende verplichtingen, problemen en het systeem, dealen ze bij CONTROLE op een bewegende vloer met het gevoel niet ‘in control’ te zijn. De mannen geven daarbij antwoord op de vragen: wie wil je zijn en hoe wil je in de wereld staan? Wil je doordansen met verrotte knieën om te ontsnappen aan algoritmes en verantwoordelijkheden?

155 (eenvijfvijf) is een creatief danscollectief bij elkaar gebracht door een bijna kinderlijk open visie richting dans, fysieke komedie, nieuwigheid, film, muziek en bizarre humor. Met deze unieke mix van disciplines maakt de groep sinds 2012 midden- en grote zaalvoorstellingen, acts, sketches en films. Het collectief heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een gezelschap met bekendheid in binnen- en buitenland. In 2014 won 155 de André Gingras Award op het Holland Dance Festival, in 2018 de prijs van de Nederlands Dansdagen Jong Publiek en in 2019 een Zilveren Krekel met MOTORS. Hun laatste voorstelling stuk (2020) werd door NRC ‘een van de vijf beste dansvoorstellingen van 2020’ genoemd.

Vanaf minuut één spat de energie van het podium af. De dansers hebben duidelijk plezier in wat ze doen. Ze zijn onvermoeibaar. Erik Bos, Thomas Bos, Deion Holwijn, Thomas van Kalmthout, Rein Luuring en Levi Rapaport stralen en genieten. Ze weten feilloos het publiek in te pakken. Ze hebben de totale controle in de voorstelling. Niet alleen met dansmoves, maar ook met hun humor en komische blikken. Op drie lopende banden weten ze de gekste kapriolen uit te halen. Van backflips, tot spagaten en koprollen, alles met een onuitputtelijke energie. De dansers zijn inmiddels 30+, maar geen enkel moment zie je dat er vanaf.

Alle zes beginnen in dezelfde kleding, geen flitsende overdreven kleding, wat gedurende de voorstelling uit getrokken wordt. Wat ook opvalt is de fel rode nagellak. De muziek is ontzettend goed gekozen, het past bij de mannen en hun bewegingen.

De voorstelling CONTROLE brengt een dikke medley van breakdance, fysieke komedie, live muziek, film en bizarre humor. Er zat veel vaart in, op één moment na. Het moment waarbij de mannen naast het podium op de grond zitten en de banden blijven lopen duurde net iets te lang. Controle is een unieke voorstelling, die perfect in elkaar zit. Maas maakt volwassen voorstellingen voor iedereen die jong is of zich zo voelt. Fysiek, nieuwsgierig, dwars en onstuimig. Ze mixen theater, dans, mime, beeldende kunst en nog veel meer tot smakelijk verrassende live ervaringen.

Dansers: Erik Bos, Thomas Bos, Deion Holwijn, Thomas van Kalmthout, Rein Luuring, Levi Rapaport

Choreografie: Erik Bos en de dansers
Assistent choreografie: Éryn Nieuwint

Meer informatie: https://www.maastd.nl/nl

FOTO:©Bart Grietens

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.