Concertserie Old Roots New Routes vervolgt dit voorjaar met thema verbeelding & verbinding

Concertserie Old Roots New Routes vervolgt dit voorjaar met thema verbeelding & verbinding

Met trio Las Lloronas, Dareyn met Emine Bostancı en Maya Fridman, èn een première van een nieuwe productie van het Marmoucha Orchestra

Vanaf maart vervolgt de concertserie Old Roots New Routes in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Op het programma staan avontuurlijke formaties die vanuit hun old roots met Nederlandse zielsverwanten new routes inslaan. Ze betreden nieuwe paden met muziek uit alle windstreken die – geworteld in oude culturele tradities – vandaag tot de verbeelding spreken. ‘Sprookjesachtig, genre-overstijgend, bevlogen, een ontmoeting van religieuze en muzikale tradities’, zo luidden eerdere recensies over de groepen die optreden. Ze typeren het thema Verbeelding & Verbinding van dit seizoen, met een hoofdrol voor de vrouwelijke stem.

De serie start op Internationale Vrouwendag op 8 maart met de meerstemmige zang van het jonge vrouwentrio Las Lloronas. In april presenteert het kwartet Dareyn Q7, met vaste kern Emine Bostancı (kemenche, lyra en zang) en Maya Fridman (cello en zang), hun nieuwe album Ghost Secrets. In mei en juni sluit de serie af met de première van een nieuw programma van Marmoucha Orchestra met drie zangeressen die de rijkdom van de Marokkaanse, Iraanse en Turks-Koerdische cultuur vertolken.

Las Lloronas – Krachtige kwetsbaarheid
8 maart 2024, 20:30 Amstelkerk, Amsterdam 
9 maart 2024, 20:15 Amare, Den Haag 

Het Brusselse vrouwen trio Las Lloronas houdt van “kleine cafés, van dorpspleinen, de warmte van een huiskamer”. In zulke vertrouwde intimiteit komt hun melancholieke driestemmigheid optimaal tot bloei. Muzikanten als Lhasa de Sela, Noname en Ibeyi vormen een inspiratiebron voor hun overrompelende concerten vol feministische poëzie. Dan versmelten Spaanse folk en speelse hiphop met ladino- en blues invloeden en beleef je met Las Lloronas “een moment van krachtige kwetsbaarheid, op de grens van klaagzang, dagdroom en strijdkreet”. Niet voor niets spelen ze op 8 maart en 9 maart, ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag. Onlangs verscheen hun nieuwe album Out of the Blue.
De stemmen van het drietal zijn prachtig, het blijkt al direct in de opener Belly Blue, dat direct een mooie rol voor de klarinet en accordeon kent en terugvoert naar het begin van een leven.” – Written in Music jan. 2024

Amber in ’t Veld – zang, gitaar (ES/NL)
Sura Solomon – zang, accordeon, ukelele (BE/USA)
Marieke Werner – zang, klarinet (DE)

Dareyn met Emine Bostancı en Maya Fridman – Q.7 – Passie voor het onverwachte
06 april 2024 | 20:30 | Amstelkerk, Amsterdam 

Nomen est omen. In Dareyn (twee werelden) vervloeien Oost & West, en hóe. Vier top-musici ‘met passie voor het creëren van het onverwachte’ verleiden je via hun repertoire vol welluidende zuiverheid, plotse uitbarstingen en opzwepende klanken. Met de mystiek strijkende kemenche van Emine Bostancı, en het sublieme spel van celliste Maya Fridman verkennen zij de creatieve grenzen binnen de klassieke-, jazz- en wereldmuziek. Met dit spirituele avontuur dringt Dareyn door in het rijk der dromen. Filmisch verklankt tot de innerlijke zeven hemelen, met muziek die put uit christelijke, hindoeïstische, islamitische, joodse en Afrikaanse bronnen. In dit concert presenteren ze hun debuutalbum Ghost Secrets, dat in januari 2024 is uitgebracht.

Emine Bostancı – Istanbul kemenche, Kretenzische lyra, zang (TR/NL)
Maya Fridman – cello, zang (RU/NL)
Franz von Chossy – piano (DE)
Vinsent Planjer – slagwerk (NL)


Marmoucha Orchestra  – Old Signs – New Sounds  (première)
25 mei 2024 | 20.30 De Duif, Amsterdam (première)  
22 juni 20.00 TivoliVredenburg, Utrecht 

Het gemêleerd samengestelde Marmoucha Orchestra bestaat uit bevlogen musici met een passie voor de muziektradities uit de SWANA regio (South West Asia North Africa). Hun nieuwe programma Old Signs – New Sounds neemt je mee op een avontuurlijke reis. Begeleid door spoken word en beeld volgen ze de Fenicische handelsroutes (1500-400 v.Chr) over de Middellandse Zee.
Puttend uit oude geschriften en muzieknotaties belichten ze de mystiek van antieke godinnen als Anahita, Ishtar en Tanit. Belichaamd door drie getalenteerde zangeressen die de rijkdom van de Marokkaanse, Iraanse en Turks/ Koerdische cultuur vertolken.
In hun fascinerende fusion van traditionele en hedendaagse muziek laat het Marmoucha Orchestra de klassieke historie met het heden vervloeien. Daarmee verlenen ze een nieuwe klank aan de oeroude talen en tekens uit de Mediterrane regio.
Dit nieuwe programma kwam tot stand in samenwerking met Old Roots New Routes.

Zang
Yalda Abbasi (DE/IR); Duygu Alkan (NL/TR); Karima El Filali (NL/MA)

Marmoucha Orchestra
Maripepa Contreras- artistiek coördinator en arrangeur (NL/ES)
Arin Keshishi- bas / artistiek leider (NL/AM/IR)

Ardashes Agoshian- contrabas (NL/AM); Mohamed Ahaddaf- oud (NL/MA)
Kardelen Buruk- altviool (NL/TR); Udo Demandt- percussie (NL/DE)
Emad Ghajjou- darbuka (NL/MA); María Cristina González- dwarsfluit (NL/ES)
Adrian Moncada- piano (NL/ES); Antonio Moreno Glazkov- trompet (NL/ES)
André Felipe Lima- 1e viool (NL/BR); Julia Rusanovsky- viool (NL/UA)
Lucas Stam- cello (NL). 

Over Old Roots New Routes
Diepgewortelde muziektradities van verre vonden de laatste jaren dichterbij een vruchtbare bodem in onze Lage Landen. Deze kruisbestuiving van ‘vreemde’ met gevestigde muziekstijlen resulteerde in een nieuw idioom: Dutch Delta Sounds. Vanuit deze ontwikkeling is in 2017 de concertserie Old Roots New Routes ontstaan. Hiermee wil de organisatie bijdragen aan een diverser muziekaanbod, daarmee een reëler beeld gevend van een samenleving in transitie.

Old Roots New Routes is een productie van Dutch Delta Sounds en wordt georganiseerd door Stichting Ritmundo. Deze editie komt tot stand met steun van Amsterdams Fonds voor de Kunst, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stadsherstel Amsterdam en partner World Music Forum NL.

Concertdata Old Roots New Routes 2024 

08 mrt | 20:30 | Las Lloronas  Amstelkerk Amsterdam 
09 mrt | 20:15 | Las Lloronas Amare Den Haag 
06 apr | 20:30 | Dareyn Q7  Amstelkerk Amsterdam 
25 mei | 20.30 | Marmoucha Orchestra De Duif Amsterdam (première)  
22 juni | 20.00 | Marmoucha Orchestra TivoliVredenburg Utrecht 

Meer informatie op: https://www.oldrootsnewroutes.nl 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.