Concert voor publiek > Pearls in Baroque speelt Bachs sonates voor Viool en Klavecimbel op vrijdag 12 juni 2020 in Concertgebouw

Concert voor publiek > Pearls in Baroque speelt Bachs sonates voor Viool en Klavecimbel op vrijdag 12 juni 2020 in Concertgebouw

Pearls in Baroque presenteert op vrijdag 12 juni 2020 in de kleine zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam: Bachs Sonates BWV 1014 – 1019, gespeeld door barokvioliste en concertmeester van de Nederlandse Bachvereniging Sayuri Yamagata en klavecinist en artistiek leider van Pearls in Baroque Noriko Amano. Het gaat om twee concerten van ieder een uur. Het is het eerste concert voor publiek na drie maanden Corona quarantaine in Het Concertgebouw.

Platform voor Barokmuziek
Pearls in Baroque is een platform voor Barokmuziek met als doel het publiek in aanraking te brengen met de mooiste werken uit deze periode, uitgevoerd door verschillende top musici. 

Sonates van Bach voor viool en klavecimbel
Series van gelijksoortige werken: het was niet ongebruikelijk in de Barok. Bach was er een meester in: de Brandenburgse Concerten, Sonates en Partita’s voor viool solo, de Cellosuites. Hij werkte de mogelijkheden voor een solo-instrument of een combinatie van instrumenten volledig uit, zoals ook bij de Sonates voor klavecimbel en viool. Bach bedacht bij het componeren van deze sonates iets nieuws: een volledig gelijkwaardige rol voor de klavecinist en de violist. 

Noriko Amano
Artistiek leider Noriko Amano studeerde piano aan de Toho Musical College, Musical History and Musical Aesthetics aan de Tokyo’s Keio University en Klavecimbel aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. 
Naast Duits en Italiaans barokrepertoire heeft ze zich gespecialiseerd in Franse 17e-eeuwse muziek. Zij heeft dit platform opgericht om haar grote passie te kunnen delen met een groter publiek. In 2014 presenteerde zij Pearls in Baroque in Het Concertgebouw met werken van o.a. Jean-Henri d’Anglebert, Henry Purcell en Jacques de Chambonnières.

Sayuri Yamagata
Sayuri Yamagata studeerde aan de Tohu-Gakuen School of Music in Tokio en kwam in 1984 naar Den Haag om barokviool te gaan studeren bij Lucy van Dael aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Sinds 2005 is ze concertmeester van De Nederlandse Bachvereniging. Ze maakt sinds 1985 deel uit van het Orkest van de Achttiende Eeuw onder leiding van Frans Brüggen. Ook speelt ze in diverse andere kamermuziekensembles. Zo werkte ze onder meer met Sigiswald Kuijken, Gustav Leonhardt, Bob van Asperen en Anner Bijlsma.

J.S. Bach Sonates voor Viool en Klavecimbel (BWV 1014 – 1019)
Deze sonates voor Viool en Klavecimbel werden onlangs door Pearls in Baroque op CD  uitgebracht. 

Praktische informatie twee concerten Pearls in Baroque in Het Concertgebouw:

Datum: vrijdag 12 juni 2020

Tijdstip: 19.30 uur en 21.30 uur. Ieder concert duurt 1 uur. Dit concert heeft geen pauze. 

https://www.concertgebouw.nl/concerten/pearls-in-baroque-speelt-bachs-sonates-voor-viool-en-klavecimbel/12-06-2020/van=2020-06-12
https://www.bachvereniging.nl/sayuri-yamagata

fotograaf Dorota Kozerska.                          

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.