column Roos van Breukelen: Soldaat Van Oranje bestaat 5 jaar

column Roos van Breukelen: Soldaat Van Oranje bestaat 5 jaar

Zestienhonderddrieënzeventig.

ZestienHONDERDdrieënzeventig… 1673.

Ongelooflijk en ongekend hier in Nederland.

Vanavond is het precies 5 jaar geleden dat Soldaat van Oranje in première ging en vanavond spelen wij, voor een zaal met heel veel oud ‘gedienden’ en genodigden, onze 1673ste voorstelling.

Zo ontzettend bijzonder dat dit de uitkomst is van een droom die Fred Boot, onze producent, al jaren geleden had. Wat goed dat hij destijds het lef, doorzettingsvermogen en mensen om zich heen heeft weten te verzamelen om deze voorstelling te realiseren waar inmiddels 1,8 miljoen mensen naar zijn komen kijken.

Wie heeft dat ooit gedacht? Het team bij SvO in ieder geval niet! Een voorstelling over de oorlog die langer speelt dan de oorlog zelf. Bi-zar!

Dagelijks werken er zo’n 100 man mee aan de voorstelling. Dat varieert van de kleding tot aan de catering in de foyer. Het is mooi om te voelen dat iedereen het belang voelt van deze voorstelling. Het verhaal blijft, 70 jaar na dato, helaas nog steeds actueel op vele plekken in de wereld, zelfs in Nederland.

Het blijft nodig om dit verhaal te vertellen. Aan scholieren door middel van educatievoorstellingen, aan mensen die hun ouders mee nemen, aan de oudere generatie om te laten zien dat hun verhaal er zeker nog toe doet.

Welke keuze durf jij te maken in tijden van absolute crisis? Ga je tegen de stroom in? Steek je je kop in het zand? Laat je je leiden door angst?

Fijn dat deze mooie voorstelling ook mensen aan het denken zet na het zien ervan. Vaak krijgen we te horen dat jonge kinderen veel vragen gaan stellen aan ouders en grootouders over die tijd. Zo gaat die tijd van toen in de huidige tijd weer iets meer ‘leven’ en is het niet iets waar alleen geschiedenisboeken over gaan.

Het leven in het ‘Soldatendorp’ is niet zomaar een leven. Je moet je voorstellen dat we hier met z’n allen in een soort van bunker zitten. In de middle of knowwhere zonder iets in de wijde omgeving. Dat is soms best wel zwaar, dag in dag uit met dezelfde mensen, 7 voorstellingen in de week. Het wordt op die manier ook echt een familie en je leert elkaar ook erg snel (en goed) kennen. Er wordt veelal gegierd van het lachen maar ook geregeld een traantje gelaten. Het is fijn dat je dan zoveel lieve mensen om je heen hebt om je op te vrolijken als je er even doorheen zit. Je deelt veel met elkaar.

Er worden regelmatig leuke dingen georganiseerd door het company management en de productie; zwembadje tijdens warme zomerdagen, een wekelijkse ‘aanmoedigingsprijs’, sapdagen, bakwedstrijden en ga zo maar door. Als het even dreigt in te kakken wordt er wel weer wat gezelligs bedacht.

We houden ook ontzettend van feestjes bij Soldaat. Je moet het leven vieren, zeker alle mijlpalen in het leven!

5 jaar Soldaat van Oranje, 1,8 miljoen bezoekers, 1673 voorstellingen.

We mogen het ‘nooit gewoon gaan vinden’, maar wat fantastisch dat dit soort ‘on-nederlandse’ taferelen in ons huidige cultuurklimaat kunnen bestaan! Een droom die uit is gekomen! Dat er nog maar velen zullen volgen!

Tijd voor een feestje.

Môge!

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.