College adviseert half miljoen minder voor jeugdtheater in Rotterdam

College adviseert half miljoen minder voor jeugdtheater in Rotterdam

Hofplein Rotterdam gekort in Cultuurplan 2017-2020

Met de nota ‘Reikwijdte & Armslag’ is deze week door wethouder Langenberg het verdelingsvoorstel gepresenteerd waarin de subsidietoekenning van Hofplein Rotterdam wordt verlaagd van 1,8 miljoen naar 1,3 miljoen. Deze verlaging van 500.000 zal niet zonder gevolgen blijven voor de ‘reikwijdte & armslag’ van de vele jonge Rotterdammers die – op welke wijze ook – via Hofplein in aanraking komen met cultuur en jeugdtheater in het bijzonder. Het advies van de wethouder is overigens nog niet bindend; in november a.s. presenteert de Rotterdamse Gemeenteraad de definitieve subsidieverdeling van het Cultuurplan.

“We staan als culturele jongerenorganisatie al meer dan dertig jaar midden in de samenleving van de stad. Een positie die volgens het college en de RRKC ook niet ter discussie staat, sterker nog; de kwaliteit en de koers van onze activiteiten, maar ook het aantoonbare ondernemerschap worden alom geprezen. De verbazing bij ons was dan ook groot toen de RRKC in juni een korting van één miljoen adviseerde. Ook het College heeft gisteren bevestigd dat een dergelijke ingreep onvoldoende recht doet aan onze activiteiten. Toch stelt het College een korting van ruim een half miljoen voor, ervan uitgaande dat Hofplein dezelfde activiteiten kan blijven leveren. De lijn van het College is voor ons onbegrijpelijk. We zijn ons voortdurend bewust van de noodzaak om de bedrijfsvoering zo efficiënt mogelijk en flexibel in te richten maar tegelijk kwaliteit willen bieden. Een korting als voorgesteld betekent een stevige ingreep in onze organisatie. De stad is hierbij de grote verliezer en dat terwijl de nota juist het belang van cultuur voor kinderen en jongeren beklemtoont. De suggestie dat wij afgelopen jaren (te) ruim in ons jasje hebben gezeten, wijzen wij ten zeerste van de hand.” aldus Caroline Pietermaat, algemeen directeur Hofplein Rotterdam.

Second opinion Hofplein Rotterdam
Naar aanleiding van het advies van de RRKC en de reactie van Hofplein hierop heeft wethouder Langenberg een second opinion laten uitvoeren op het onderdeel bedrijfsvoering van Hofplein.
“Nu een dergelijk ingrijpende korting wordt voorgesteld door zowel de RRKC als het College, met in het bijzonder de verwijzing naar onze bedrijfsvoering, én voor stad en Hofplein zoveel op het spel staat, zien we aanleiding om de diverse punten onder de loep te nemen. We hebben daartoe een commissie met externe deskundigen ingesteld die verzocht zijn om de (effectiviteit van de) bedrijfsvoering van Hofplein aan een kritisch onderzoek te onderwerpen in relatie tot kwaliteit, het advies van de RRKC en de second opinion van de wethouder. We zien de uitkomsten van het onderzoek met vertrouwen tegemoet en zullen deze vanzelfsprekend presenteren aan de gemeenteraad en het College van Burgemeester en Wethouders.

De commissie bestaat uit Prof. dr. Philip Hans Franses (dean Erasmus School of Economics),
drs. Mariette Hamer (voorzitter Sociaal Economische Raad), Doekle Terpstra (voormalig bestuursvoorzitter Hogeschool Inholland), Wim van Sluis (partner Daamen & van Sluis) en
Kees Weeda (o.a. voorzitter Haagse Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur, voormalig secretaris Raad voor Cultuur).

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.