Club Classique presenteert Moving Art

Club Classique presenteert Moving Art

In de zomer van 2021 presenteert Club Classique een uniek project. In Moving Art laat Club Classique horen hoe schilderijen klinken en zien hoe muziek eruitziet. Tijdens een tour van 20 voorstellingen komen schilderijen op film tot leven, terwijl de musici van Club Classique er live muziek bij maken. Of het nou Van Gogh is waar je hart sneller van gaat kloppen of juist Rothko, voor iedereen is er wat wils en zelfs Vermeer kwam nooit beter uit de verf. In ‘De droom van Jozef’ van Rembrandt daalt sopraan Laetitia Gerards als engel neer uit de hemel, en begint spontaan mee te zingen met de musici. De publiekspremière van de voorstelling vindt plaats op zaterdag 19 juni 2021 in de Koepelkerk in Amsterdam, waarna deze zomer de tournee volgt met voorstellingen door heel Nederland.

Totstandkoming van de schilderijen

Speciaal voor dit project bracht filmmaker Gijs Besseling zeven schilderijen op film tot leven als tableaux vivants. In samenwerking met een decorontwerper, visagiste, producente, acteurs en figuranten werden de kunstwerken tot in detail gereconstrueerd. Nog nooit was homemade art zo populair als tijdens de eerste lockdown: Instagram werd overstroomd door natuurgetrouwe kopieën van de mooiste schilderijen, nagebootst vanuit de huiskamer. Timing is alles en daarom komt Club Classique juist nú met dit project.    

When the Ear meets the Eye

De concertzalen zijn dicht, de musea gesloten. Het voelt als een eeuwigheid. Die tijd heeft Club Classique gebruikt om de fantasie te laten borrelen. Tijdens deze voorstelling komt alles bij elkaar, vervagen de grenzen tussen muziek, schilderkunst en film en nemen we je mee op een reis door de verbeelding!

Van concertzaal tot weiland

Op zaterdag 19 juni 2021 gaat Moving Art in première in de Koepelkerk in Amsterdam, thuisbasis van Club Classique. Daar zullen ook de donateurs ontvangen worden die het omvangrijke maakproces van de levende schilderijen mede mogelijk gemaakt hebben via een Crowdfunding op Voordekunst. Omdat het project zich richt op een nieuw publiek voor klassieke muziek en schilderkunst, worden in de zomer ook voorstellingen op het stadsplein en een weiland in Friesland gepresenteerd.       

De musici van Club Classique

De livemuziek in de voorstelling wordt verzorgd door een strijkkwartet van Club Classique. In de levende schilderijen zijn nog meer jonge musici te horen, waaronder sopraan Laetitia Gerards, fluitiste Felicia van den End en harpiste Doriene Marselje. 

Meer over Club Classique: 
Je komt ze overal tegen: in het theater, om de hoek in het café, thuis op de buis of zomaar in het wild op een weiland. Een voorstelling van Club Classique zit vol spannende combinaties, andere kunstvormen en persoonlijke verhalen. Cellist Leonard Besseling en violiste Myrthe Helder zijn de twee hersenhelften die het brein vormen van Club Classique. Voor elk project zoeken ze naar nieuwe thema’s en vinden daar de juiste kunstenaars, schrijvers, vakmensen en de beste musici van Nederland bij. Samenwerkingspartners vinden ze o.a. bij de NTR, Theaterzaken ViaRudophi, de Bach Vereniging en het Koninklijk Concertgebouw.

Website Club Classique: https://clubclassique.nl/moving-art/

FOTO:©Rob van Dam

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.