Classical Encounters trekt ruim 5000 bezoekers voor corona-proof online kamermuziekfestival

Classical Encounters trekt ruim 5000 bezoekers voor corona-proof online kamermuziekfestival

De eerste online editie van het kamermuziekfestival Classical Encounters leverde meer dan 5.000 bezoekers op die op 17 mei vanuit hun eigen huiskamer dit unieke festival meemaakten. Artistiek directeur Eva Stegeman en presentator Dieuwertje Blok introduceerden zes uur lang live muziek vanuit de Lourdeskerk in Den Haag, met rechtstreekse lijnverbindingen vanuit Frankrijk, Engeland en België.

De livestream bood non-stop concerten, korte concertinleidingen, een minilezing, interviews en verrassende muzikale intermezzo’s, gepresenteerd door Dieuwertje Blok. Dankzij een presentatie in het Engels werd een internationaal publiek bereikt dat verder reikte dan de internationale stad van vrede en recht Den Haag: 5.000 bezoekers uit 16 verschillende landen. Musici als Kit Armstrong, het Nexus String Quartet, Erik Bosgraaf, Sylvia Huang, Gordan Nikolic, Rembrandt Frerichs, André Heuvelman en jonge talenten Adinda van Delft, Jala Heywood en Christiaan Blom traden grotendeels live vanuit de Lourdeskerk op en, waar het buitenlandse musici betrof, vanuit hun huizen in verschillende landen. Dieuwertje Blok interviewde de musici en betrok het publiek via een livechat. Via de donatieknop kon publiek vrijwillig een bedrag doneren.

Half maart werd plotseling duidelijk dat de reguliere editie van Classical Encounters – gepland van 13 t/m 17 mei 2020 – in de beoogde vorm niet kon doorgaan. In plaats van het festival af te gelasten, werd onder het motto ‘Wat kan er wel?’ op zoek gegaan naar een alternatief festivalconcept. Het resultaat: een zes uur durend non-stop gelivestreamd online kamermuziekfestival.

Het geluid vanuit de Lourdeskerk werd verzorgd door de NTR (NPO Radio 4) die op 18 mei tevens een compilatie van het festival uitzond in het programma ‘Avondconcert’.

De volledige livestream blijft beschikbaar op de website en via het YouTube-kanaal van Classical Encounters, en heeft inmiddels nog eens honderden views opgeleverd. De teller loopt nog steeds.

Een greep uit de reacties van het publiek, via de livechat en e-mail:

–     ‘Ik vind deze formule een uitvinding. Het is ontzettend leuk om zoveel verschillende musici te zien en korte uitleg te krijgen, maar het allerleukste vond ik de korte programmering. Hierdoor ontstond een enorm boeiende afwisseling en ook nieuwsgierigheid, wat zal er nu weer komen?

–     ‘Great musical encounters from The Hague to the world! This inventive festival takes the leap, bringing chamber music into the internet age.

–     ‘Het was een memorabel festival, net als ieder jaar.’

–     Connected encounters, I felt them, fantastic, great job!’

–     ‘Sound is impressive – respect to the people there working on the sound!’

–     ‘Wat een fantastische muziekmiddag hebben jullie ons bezorgd!’

–     ‘Please keep doing this!’

Met deze online editie heeft Classical Encounters als eerste festival laten zien hoe – ondanks het gemis van publiek in de zaal – een dergelijk online evenement de uitstraling van een festival kan uitdragen. Met niet alleen een regionaal bereik, maar met bezoekers van over de hele wereld.Juistop het moment dat Classical Encounters door een negatief advies van de Adviescommissie Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur zijn structurele subsidie van de stad Den Haag dreigt te verliezen biedt dit initiatief nieuwe mogelijkheden voor de toekomst­ van de klassieke muzieksector. Over de toekomst van live muziek sprak Eva Stegeman op Radio 1 in Met het Oog op Morgen. Het interview is hier terug te luisteren.

Over Classical Encounters

Classical Encounters is hét internationale kamermuziekfestival van de regio Den Haag, Leiden en omgeving. Sinds de oprichting in 2003 stelt artistiek leider Eva Stegeman – die hiervoor in 2018 de Haagse stadspenning ontving – jaarlijks een verrassend programma samen; concerten die zich kenmerken door innovatieve en inspirerende ontmoetingen tussen musici en publiek.

Het programma is te vinden op www.classicalencounters.nl. Daar werd ook de online festivaldag uitgezonden en kan men het gehele festival online ook nu nog beleven. In 2021 vindt Classical Encounters plaats van 12 t/m 16 mei

FOTO:©Foppe Schut

Share

One thought on “Classical Encounters trekt ruim 5000 bezoekers voor corona-proof online kamermuziekfestival

  1. Liebe Eva, gratuliere. Fantastische Aktion. Kann ich das irgendwie hören? Ich bewundere Deine Ideen und Energie.
    Bei mir soweit alles in Ordnung. Bisher keine Covid-19 Attacke.💖🙋😘🎼🎶🎹🎻💐

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.