Classical Encounters presenteert programma 2020 en start kaartverkoop

Classical Encounters presenteert programma 2020 en start kaartverkoop

Thema 18efestivaleditie: ‘Variations‘ met artist in focus Rembrandt Frerichs

Het jaarlijkse kamermuziekfestival Classical Encounters biedt Den Haag, Leiden en omstreken van woensdag 13 t/m zondag 17 mei 2020 vijf dagen lang volop kamermuzikale ontmoetingen. Classical Encounters (voorheen Internationaal Kamermuziekfestival Den Haagwil een inspirerend platform bieden: een ontmoetingsplek voor kamermuziekliefhebbers, een broedplaats voor creatief avontuur. Op het programma staan zowelbekende meesterwerken als muzikale verrassingen, waarin tijdens deze editie klassiek, jazz, wereldmuziek en improvisatie elkaar ontmoeten. Op het podium staan internationale topmusici en aanstormend talent, tijdens 15 concerten in Den Haag en omstreken. Dit jaar in onder meer de Nieuwe Kerk, Lourdeskerk Scheveningen, Museum Bredius, Muzee Scheveningen en De Vereeniging, en in 2020 voor het eerst in de Lokhorstkerk (Leiden), kunstlokaal Old School (Leiden) en Huygens’ Hofwijck (Voorburg). De kaartverkoop is gestart.

Thema Classical Encounters 2020: Variations
Variatie geeft kleur, zorgt voor innovatie en is ook in de muziek cruciaal. Classical Encounters 2020 onderzoekt dit fenomeen – en brengt en passant als verjaardagcadeau een eerbetoon aan de meester van variatiekunst, Ludwig van Beethoven. Ook binnen de opzet van het festival is er sprake van variatie: naast artistiek leider Eva Stegeman kiest het festival in 2020 een Artist in Focus en nodigt Rembrandt Frerichs uit. Het thema Variations is Rembrandt als jazzpianist, improvisator en componist op het lijf geschreven. Eva Stegeman nodigde hem uit een nieuw werk te schrijven waarin improvisatie een belangrijke rol speelt. Eternal Variating Alternations wordt tijdens het festival twee keer uitgevoerd – uiteraard in twee verschillende varianten.


Rembrandt Frerichs: “Bijzonder aan Classical Encounters vind ik de vooruitstrevende koers die het festival vaart onder leiding van Eva Stegeman: ik geloof net als zij dat de klassieke muziek een ontzettend rijke bron is van waaruit ik kan blijven tappen en tegelijkertijd vernieuwen. Voor mij als componist is deze samenwerking een unieke kans om te onderzoeken hoe ik met klassieke bouwstenen iets nieuws kan creëren.

Programma Classical Encounters 2020

Op het programma staan onmisbare ijkpunten uit het kamermuziekrepertoire, zoals het Septet, een strijkkwintet en een strijkkwartet van Beethoven waarin thema-en-variatie centraal staan, het Octet van Schubert en Brahms’ eerste Sextet. Pianist en multitalent Kit Armstrong is al vanaf zijn vroege jeugd als wonderkind te gast bij het festival en keert nu terug, inmiddels meesterpianist. De “ideal Bach interpreter” – volgens zijn leermeester Alfred Brendel – speelt Bachs Goldbergvariaties, die bij dit thema niet mogen ontbreken . Vooraanstaande musici als Sylvia Huang (viool, finalist Koningin Elisabeth Wedstrijd), Bruno Bonanséa (klarinet), Erik Bosgraaf (blokfluit), Willem Stam (cello) zijn te gast, en het Nexus Kwartet, gevormd door Pieter van Loenen, Eva Stegeman, Hannah Strijbos en Sietse-Jan Weijenberg beleeft zijn primeur als festivalstrijkkwartet. In samenwerking met het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en Codarts Rotterdam is er een talentsupportprogramma. Onder de noemer Pop out! krijgen jonge kamermuziekensembles een podium om op te treden binnen het festival. Artist in focus Rembrandt Frerichs is in verschillende concerten te horen. Met zijn Rembrandt Frerichs Trio speelt hij samen met de wereldvermaarde Iraanse kamancheh-virtuoos (knieviool) Kayhan Kalhor.

Classical Encounters in Den Haag, Leiden en omstreken

Het festival doet niet alleen vertrouwde locaties aan als de Nieuwe Kerk en de Lourdeskerk, maar verlegt elk jaar letterlijk zijn grenzen: op de festivalvrijdag strijkt het neer in Leiden, met concerten en lezingen in het kunstlokaal Old School en de Lokhorstkerk. Op zondag stellen drie Leidenaren hun deuren open voor een serie Leidse Huiskamerconcerten. De Pop out!-serie vindt plaats in een reeks musea, waaronder Huygens’ Hofwijck in Voorburg. De afsluitende zondag houdt huis in het Statenkwartier Den Haag en in De Vereeniging. 

Data: woensdag 13 t/m zondag 17 mei 2020

Tickets: http://www.classicalencounters.nl

FOTO: ©Foppe Schut

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.