Circusfestival Circolo strijkt met 13 meter hoge silo neer in stadshart Tilburg

Internationaal topcircus in én buiten drie Tilburgse theaters


Een letterlijk duizelingwekkende ervaring die de grenzen tussen podium, zaal, artiest en publiek doet vervagen vormt dit jaar een van de eyecatchers van het toonaangevende circusfestival Circolo. In een speciaal ontwikkelde dertien meter hoge silo op het plein van Theaters Tilburg speelt acrobaat Boris Gibé namelijk de verbluffende solovoorstelling L’Absolu, gebruikmakend van technieken zoals luchtwerk, contorsie en illusie. Festival Circolo heeft met deze voorstelling een van de circussensaties van dit moment weten te boeken. Naast L’Absolu maakt de organisatie vandaag nog zeven programmaonderdelen bekend. De gevarieerde eerste reeks voorstellingen bevat een keur aan gevierde, talentvolle circusartiesten uit binnen- en buitenland inclusief oud-studenten van de Tilburgse Fontys Academy for Circus and Performance Art (ACaPA). Dit jaar trekt Circolo voor het eerst in haar bestaan de theaters in. Van 16 tot en met 20 oktober worden de circustenten verruild voor drie Tilburgse theaters: De Nieuwe Vorst, Theaters Tilburg en Factorium.


Circus is thuis in het theater
Met een cross-over van circus, theater, moderne dans, muziek, vormgeving en beeldende kunst, weet het festival sinds 2006 een groeiend publiek te trekken. Het hedendaagse circus is al lang niet meer gebonden aan de klassieke circustent en -piste. Er wordt tegenwoordig veel circus speciaal voor het theater gemaakt, gebruikmakend van theatertechniek. Circolo wil het circus in de breedste zin laten zien, dus ook deze soort. Festivaldirecteur Marc Eysink Smeets: “In 2018 verhuisde ons festival na zes biënnale edities van Landgoed Velder in Liempde naar Tilburg. Een succesvolle editie in het Leijpark goed voor 20.000 bezoekers. Door enthousiaste en constructieve samenwerking met de Tilburgse theaters die direct wilden samenwerken kunnen we nu het ene jaar Circolo in het park en het andere jaar in de theaters te laten plaatsvinden. Zo kunnen we dus zowel circus gemaakt voor tenten als circus voor het theaterpodium laten zien.


Drie locaties met een eigen signatuur

Ook dit jaar heeft Festival Circolo een gevarieerd programma samengesteld. Voor topproducties verzorgd door internationaal gevierde circusgezelschappen- en artiesten zijn bezoekers welkom in de schouwburg en concertzaal van Theaters Tilburg. Captain Sugar & the Monkey Puppets, Common Ground en Portés De Femmes zullen hier hun opwachting maken. De Nieuwe Vorst toont de makers van de toekomst zoals acrobaat Monki en circus- en dansgezelschap TeaTime Company. Eysink Smeets: “De Nieuwe Vorst wordt tevens het hart van ons festival. Een intieme, sfeervolle plek waar bezoekers en artiesten elkaar kunnen ontmoeten, waar artiesten dineren in de binnentuin en waar Circolo-verhalen gedeeld worden.” In Factorium, de plek voor kunsteducatie in Tilburg, vinden voorstellingen voor de hele familie en presentaties van ‘urban circus’ plaats. Onder andere modern clownsduo Goos & Helena en de evenwichtskunstenaars van Kolektiv Lapso Cirk voeren hier hun shows op. Tijdens de Zin In Circus Dagen op donderdag 17 en vrijdag 18 oktober kunnen kinderen zich actief bezig houden met circusonderdelen tijdens verschillende workshops.


Een warme band met Tilburg
“We voelen ons vanaf onze komst in 2018 sterk verbonden met Tilburg en zijn open, vooruitstrevende en creatieve cultuur”, stelt Eysink Smeets. “In de theaters van het bruisende stadshart krijgen we de kans om de stad en onze bezoekers op andere manieren met circus te verrassen en aan ons jaarlijkse festival te verbinden.” Naast een voor iedereen toegankelijk festival, fungeert Festival Circolo ook als showcase en internationaal platform voor artiesten, programmeurs, beleidsmakers en iedereen die zich met circus bezighoudt. Artistiek leider en verantwoordelijke programmaproductie Wendy Moonen: “Ons festival biedt kansen aan nieuwe talenten, waaronder studenten van circusopleidingen ACaPA in Tilburg en Codarts in Rotterdam. Daarnaast adviseren we theaters en festivals bij hun circusprogrammering, van grote internationale producties tot acts van jong talent. Onze thuishaven Tilburg past goed bij Circolo als breder platform voor hedendaags circus.”


Tot de verbeelding sprekende circusdisciplines
Over de verdere invulling van het programma wordt de komende maanden uitgebreid gecommuniceerd. Moonen: “Naast de acht bekendgemaakte voorstellingen hebben we nog veel meer moois voor onze bezoekers in petto. Verwacht een keur aan tot de verbeelding sprekende circusdisciplines, volop engagement en entertainment voor jong en oud. We zijn erg trots dat we L’Absolu op ons programma hebben staan. Dat wordt zonder twijfel één van de meest bijzondere belevenissen van ons festival.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.