CineMusic Experience, een ode aan de filmmuziek.

CineMusic Experience, een ode aan de filmmuziek.

Recensie: Martijn van Vuuren

Wat maakt een bioscoop film tot een groot succes? Is het een geweldig script? Is het een ijzersterke cast? Of is het de muziek? Het antwoord zal voor iedereen misschien verschillend zijn, maar tijdens de uitvoering van CineMusic Experience op 22 december in Orpheus Theater in Apeldoorn, zat de zaal vol met mensen die zeer zeker vooral geraakt worden door de muziek. 

Het concept is eenvoudig. Zet 36 professionele muzikanten op een podium, zoek een gepassioneerde dirigent en plaats een enorm filmscherm van 11 bij 5 meter achter het orkest en alle ingrediënten voor een prachtige avond zijn gereed.

John van der Sluis is de man die het idee in 2019 bedacht. Deze producent zocht contact met pianist Ruud Luttikhuizen en zo werd het idee verder uitgebouwd. Henk Ummels is de man die als dirigent werd gevraagd.

Dan komt natuurlijk misschien wel de grootste uitdaging. Welke muziek gaat er dan gespeeld worden? Want wat is er een schat aan repertoire, dat geschikt is voor avonden zoals deze. 
Van klassiekers als Dances with Wolves en Out of Africa tot hedendaagse films als The Imitation Game en The Holiday. Maar natuurlijk mogen ook fantasy films niet ontbreken zoals Harry Potter en The Lord of the Rings. 

Wie aan herkenbare filmmuziek denkt kan natuurlijk ook niet om de Disney klassiekers heen. Helaas is het zo dat de muziek, die inmiddels behoort tot The Wall Disney Company, momenteel niet uitgevoerd mag worden. Dit jaar bestaat Disney 100 jaar. In het kader daarvan worden er speciale avonden georganiseerd waarin de Disney muziek centraal zal staan. Dat maakte dat Disney besloten heeft alle muziek exclusief te houden voor haar eigen concerten. Dat is natuurlijk jammer, zeker gezien het feit dat ook de Starwars en de Marvel films tegenwoordig onder de rechten van Disney vallen. Dit gegeven maakte dat makers van Cinemusic opnieuw aan de slag moesten om de gaten die hierdoor vielen in het programma op te vullen. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven en kunnen er nog steeds hele reeksen gemaakt worden van CineMusic Experience.

De concerten van CineMusic Experience worden aan elkaar gepraat door niemand minder dan Rene Mioch. Rene maakt al sinds 1985 televisieprogramma’s over film. In 2006 werd hij zelfs lid van de organisatie die jaarlijk de Emmy Awards uitreikt. Door zijn ervaring als presentator en als wandelende filmencyclopedie is hij de uitgelezen persoon die deze avond aan elkaar kan praten.

Naast de achtergronden over films en componisten weet hij ook het publiek erbij te betrekken. Op een luchtige manier praat hij de blokjes van 3 nummers aan elkaar. Daarbij wilt hij ook graag vertellen over zijn ontmoetingen met de grote namen in de filmindustrie. Een beetje ijdelheid is hem daarbij niet vreemd, maar goed, dat mag misschien ook wel met alle ervaring die hij heeft.

De sterren van de avond zijn natuurlijk de fantastische muzikanten. Ieder genre weten ze met overtuiging te vertolken. Ook concertmeester en eerste violiste Hester van der Vlugt mag niet onbenoemd blijven met haar prachtige solo tijdens de muziek van Schindler’s List. Daarnaast zit de kracht van de avond in de combinatie van de beelden en de muziek. Er is veel aandacht besteed aan de montage van de beelden. Iedere sfeer en emotie die in de muziek is te horen wordt ondersteund door passende beelden uit de films. Dirigent Henk Ummels legt uit dat hij door middel van een clicktrack op zijn koptelefoon heel nauwkeurig het tempo van het orkest kan timen op de beelden. Dit weet hij tot ieder klein detail met grote perfectie uit te voeren. Ieder geluidseffect, of gesproken tekst uit de film zijn kloppend bij de muziek. Op sommige momenten ben je als kijker zo gebiologeerd naar de prachtige beelden aan het kijken dat je bijna zou vergeten dat de muziek live gespeeld wordt. 
De montage is ook op zo’n manier gedaan dat je het verhaal uit de film zelfs kunt volgen als je de film nog nooit gezien hebt.

Kortom, CineMusic Experience is een must voor iedere filmliefhebber en iedere liefhebber van mooie muziek. Het concert is nog tot en met 11 mei te zien op diverse plaatsen in het land.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.