Christian van Eijkelenburg in Drift: Je suis Unique

Christian van Eijkelenburg in Drift: Je suis Unique

Recensie: Mieke van der Raay
Afgelopen zaterdagavond was in de kleine zaal van de Goudse Schouwburg de Première van Drift van Christian van Eijkelenburg.

Christian van Eijkelenburg maakte ruim zes jaar onderdeel uit van cabaretduo De Fransse Eijkel. De pers omschreef hun voorstellingen als ‘’fysiek, eigentijds en origineel’’. Na mooie successen te hebben geboekt, zoals het veroveren van de publieksprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival, werd het voor Christian tijd om toe te geven aan zijn eigen innerlijke driften. Daarom bestormt hij dit seizoen de theaters met zijn eerste soloprogramma: ‘Drift’.

Christian oogt een beetje zenuwachtig, of acteert dit, maar het geeft hem iets aandoenlijks. In zijn eerste solovoorstelling zien we diverse scènes die vloeiend in elkaar overlopen. Dit komt mede door geprojecteerde beelden en bijpassende geluids- en lichteffecten. Christians mimiek is bij de diverse personages die hij speelt echt hilarisch. Je kan niet anders dan naar hem blijven kijken.

De scenes zijn heel divers, maar komen toch weer uit op één punt, hij is wanhopig op zoek naar iets, of eigenlijk meer op zoek naar zichzelf. Hij vraagt zicht af waar hij zich schuldig over moet voelen: wat heb ik wel of niet gedaan, of gelaten om te doen en waarom denk ik over bepaalde dingen zo? Kan je alles nog wel zeggen in een cabaret voorstelling. Wat mag je nog wel of niet tegenwoordig. De ‘cancelquiz’ is hier een uniek voorbeeld van. De vragen zijn niet van een hoogstaand niveau, maar maken duidelijk waar hij voor staat. De vragen hebben een dubbele laag en zijn daarmee voor iedereen anders uit te leggen.

‘Drift’ is een verfrissend, absurdistisch cabaretspektakel. De hele voorstelling is een mix van absurde scènes met soms absurde humoristische grappen, maar ook enkele grappen die je aan het denken zetten. Christian weet je te raken met zijn voortreffelijke spel. De projectiebeelden zijn geniaal gevonden en laten zien wat een perfecte timing Christian heeft. Het is niet echt een cabaret voorstelling waarvan er al vele van zijn, het is een unieke voorstelling van een uniek man.

Meer informatie: https://christianvaneijkelenburg.nl/


Foto: Thijs Maas

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.