Choreografe Faizah Grootens winnaar Leo Spreksel Award

Choreografe Faizah Grootens winnaar Leo Spreksel Award

In Korzo is tijdens CaDance de Leo Spreksel Award voor de 3e keer uitgereikt. Choreografe Faizah Grootens heeft op 23 mei om 20.00 uur de prijs in ontvangst genomen uit handen van Leo Spreksel. Met de prijs zet Spreksel de spotlight op jonge choreografen die hij ziet als veelbelovend voor de toekomst. De voorstelling gaat in première op donderdag 25 mei in Bijlmer Parktheater in Amsterdam. Tijdens CaDance is de voorstelling van Grootens voorstelling Corpus Criolla te zien op zaterdag 27 mei.

Leo Spreksel over zijn keuze voor Faizah Grootens
“Faizah is een choreograaf pur sang. Vanaf jonge leeftijd is ze al bezig met het maken van dans en uit haar loopbaan blijkt een enorme passie en liefde voor de kunstvorm. Dans is voor haar volgens mij de lens waardoor zij de wereld beziet. Faizah choreografeert met het lichaam als grote inspiratiebron en gaat daarbij te werk als een beeldhouwer. Door te elimineren en weg te laten blijft een zuivere lijn over. Die sculpturale helderheid wordt echter nooit voorspelbaar, omdat haar intuïtie en haar Caribische roots de bron vormen voor de kenmerkende flow in haar werk. Daarmee heeft haar werk een eigen signatuur die een belofte is voor de toekomst.”

Over Faizah Grootens
Danser en choreograaf Faizah Grootens is geboren en getogen op Curaçao en verhuisde op haar 18e naar Nederland. Ze studeerde af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) en aan het Instituto Superior de Arte in Havana, Cuba. Die verschillende culturele invloeden komen op natuurlijke wijze terug in haar sensitieve en ritmische hedendaagse choreografieën. Haar meest recente werk ging in de winter van 2022 in première tijdens het Korzo/NDT programma Here We Live and Now.

Om tot haar eigen danstaal te komen deed Grootens in 2021 onderzoek naar de relatie tussen de Wals en Afro-Caribische dansstijlen van Curaçao (zoals de tambú). In het resulterende hedendaagse werk Corpus Criolla, dat zoveel betekent als ‘Creolized body language’, gaat ze in op de belichaming en stereotyperingen die beide dansvormen met zich meebrengen. Tijdens CaDance gaat de remake van dit project in première op 27 mei.

Eerdere choreografieën van Grootens waren de afgelopen jaren onder andere te zien tijdens Holland Dance Festival, Kalamata Dance Festival en tijdens het Dansfunk Festival van Skånes Dansteater. Grootens werk was ook in Zuid-Amerika te zien. Ze creëerde al meerdere hedendaagse choreografieën voor onder andere Compañía Taller Coreográfico de la UNAM, Laleget Danza en in Mexico presenteerde ze naast haar carrière als danseres in samenwerking met Diego Vázquez verschillende programma’s, waaronder één met Compañía Nacional de Danza.

Leo Spreksel Award
Korzo heeft bij het afscheid van Leo Spreksel in september 2018 de Leo Spreksel Award in het leven geroepen als ode aan zijn inzet voor de Nederlandse dans en zijn passie voor talentontwikkeling. Deze  aanmoedigingsprijs wordt  iedere twee jaar door de voormalig artistiek  directeur zelf  uitgereikt aan  een jonge  dansmaker. De prijs bestaat uit een residentie in Korzo onder begeleiding van Leo Spreksel. In  2019ging  de eerste  Leo Spreksel Award naar het jonge choreografenduo Christian Yav en Sedrig Verwoert. In 2021 werd de prijs uitgereikt aan Justin de Jager.

FOTO’S:©©Alina Fejzo

DSC04273_alinafejzo.com.jpg
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.