Choreograaf en beeldend kunstenaar op tournee in Nederland

Choreograaf en beeldend kunstenaar op tournee in Nederland

Het is een powerduo: choreograaf en danser Junadry Leocaria en beeldend kunstenaar Richard Kofi. In Mi Alma komen al hun kwaliteiten samen in een gezamenlijk werk en gaan ze een dialoog aan met het (slavernij)verleden. Vanaf 6 oktober starten ze met een tour langs diverse Nederlandse theaters.

Mi Alma is te zien in de steden Haarlem, Amsterdam, Rotterdam, Drachten, Arnhem, Amersfoort, Utrecht, en Leiden. West-Afrikaanse dansstijlen, Curaçaose tambu, waacking, contemporary, en live visual storytelling komen allemaal samen in deze veelkleurige voorstelling. Mi Alma – Papiaments voor ‘mijn ziel’ – draait om jezelf helen, opnieuw uitvinden en een nieuwe balans zoeken. Een werk dat de duistere geschiedenis van het slavernijverleden onder de loep neemt, maar ook uitbundig de verbeelding viert.

West-Afrikaanse mythologie en Afrofuturistische literatuur
In Mi Alma raakt een paradijselijke staat van spirituele orde en balans bruut verstoord door boze krachten van buitenaf. Junadry Leocaria fuseert West-Afrikaanse dansstijlen, Curaçaose tambu, waacking en contemporary in de daaropvolgende zoektocht naar een vernieuwde staat van zijn. Hierbij wordt ze geholpen door Richard Kofi, die meebeweegt en via tekst en geprojecteerde live tekeningen Junadry’s binnenwereld tot leven brengt. Geïnspireerd op West-Afrikaanse mythologie en Afrofuturistische literatuur breekt hij de verhaallijn open en beïnvloedt tijd en ruimte.

Junadry en Richard laten zien dat het slavernijverleden, het koloniaal verleden en mentale gezondheid met elkaar vervlochten zijn en dat verbeelding een uitweg biedt. Tijdens CaDance Festival 2023 in Korzo eindigden beide voorstellingen in een uitbundig dansfeest met publiek op het podium.

Photo-credit: Alina Fejzo

Over Junadry en Richard
Junadry Leocaria (Willemstad, 1985) is ruim tien jaar werkzaam als professioneel danseres. Ze maakte zo’n acht jaar lang deel uit van het bekende urban dansgezelschap ISH en maakt deel uit van de all-female-crew Femme Lethal en House of Vineyard, het eerste Europese huis in de zogenaamde ‘Ballroom Vogue-scene’. De laatste jaren bouwt ze zelfstandig aan haar eigen danspraktijk als choreograaf, coach en docent.

Richard Kofi (Wageningen, 1988) is een kunstenaar en curator die on-afgeronde geschiedenissen onderzoekt en deze speculatieve toekomsten geeft. Bij zijn aanpak zijn heden, verleden en toekomst aan elkaar verbonden. Kofi maakt voornamelijk tekeningen maar stelt ook interdisciplinaire kunstprojecten samen, waarin hij speciale aandacht besteedt aan samenwerkingen met gemeenschappen. Richard werkte als curator voor het Afrika- en Tropenmuseum, museum Volkenkunde en als programmeur voor het Bijlmerpark theater.

In 2021 werkte het duo voor de eerste keer samen aan een gezamenlijk project; de korte film Imprenta, waarin Junadry de afkomst van haar Curaçaose voorouders onderzoekt.

Bekijk hier de trailer: Junadry Leocaria & Richard Kofi | Mi Alma [Trailer] – YouTube

De tour van Mi Alma

Vrijdag 6 oktober – Schuur, Haarlem
Zaterdag 7 oktober – Schuur, Haarlem
Woensdag 11 oktober – Theater Rotterdam, Rotterdam
Donderdag 12 oktober – Schouwburg de Lawei, Drachten
Vrijdag 13 oktober – Theater Bellevue, Amsterdam
Zaterdag 14 oktober – Theater Bellevue, Amsterdam
Zondag 15 oktober – Theater Bellevue, Amsterdam
Vrijdag 27 oktober – De Lieve Vrouw, Amersfoort
Maandag 30 oktober – Theater aan de Rijn, Arnhem
Zaterdag 4 november – Theater Ins Blau, Leiden
Donderdag 9 november – Theater Kikker, Utrecht

Foto: Alina Fejzo

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.