Charlotte Köhler Prijzen 2023 voor Saman Amini en Kevin Osepa – Wim Bary Stipendium voor Kim Karssen  

Charlotte Köhler Prijzen 2023 voor Saman Amini en Kevin Osepa – Wim Bary Stipendium voor Kim Karssen  

De Charlotte Köhler Prijzen van elk € 20.000 voor theater en beeldende kunst van het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn vandaag uitgereikt aan theatermaker, performer en muzikant Saman Amini en beeldend kunstenaar Kevin Osepa. Het Wim Bary Stipendium van € 7.500 gaat naar theatermaker Kim Karssen. Met deze aanmoedigingsprijzen voor jong talent (tot 35 jaar) investeert het Cultuurfonds in de ontwikkeling van inspirerende makers en een verdieping van hun talent.  

Saman Amini

Saman Amini (1989) is geboren in Iran en kwam op zijn 11e naar Nederland waar hij tot zijn 16e in een AZC woonde. Via Stichting De Vrolijkheid kwam hij in aanraking met Theatergroep DOX waar zijn talent als verhalenverteller een vlucht nam. In 2014 studeerde hij af aan de Toneelacademie Maastricht. In 2016 werd Amini lid van Het Nationale Theater. Hij richtte ook zijn eigen stichting op: BLACK SHEEP CAN FLY. Hier creëert hij urgente, menselijke verhalen die vaak over het hoofd worden gezien in het theater, maar wel degelijk deel uitmaken van onze maatschappij. Met theater, muziek en film daagt Amini zijn publiek uit tot verbinding en begrip voor elkaar. Met als centrale vraag: wat betekent thuis en wanneer voel ik me volledig geïntegreerd? 

De jury prijst de manier waarop Amini met relativering en humor pijnlijke onderwerpen rond vooroordelen en racisme bespreekbaar maakt. “Zijn werk is agenderend, raakt actuele snaren en biedt inzicht in zijn persoonlijke leven en dat van nieuwkomers. Van zijn kinderjaren in Teheran, zijn tijd in het Brabantse AZC tot aan zijn studietijd aan de Toneelacademie Maastricht. Amini is een intrigerende performer, bezit een groot theatraal talent en schrijft songteksten die beklijven. Hij bereikt een breed en nieuw publiek en bespreekt onderbelichte thema’s.”

Kevin Osepa

Kevin Osepa (1994), geboren in Willemstad op Curaçao, studeerde in 2017 af als fotograaf aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hij ontving nominaties voor het Steenbergen Stipendium (2017), de Volkskrant Beeldende Kunstprijs (2018) en een werkbijdrage van het Mondriaan Fonds (2019). Zijn korte film “Watamulareeds” was genomineerd op het Nederlands Film Festival in 2020 en twee jaar later won zijn film “La Última Ascensión” (2022) een Gouden Kalf voor Beste Korte Film. 

De jury prijst Kevin Osepa’s opmerkelijke prestaties sinds zijn afstuderen in 2017. Als jongste genomineerde ooit voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs in 2018, valt hij op als een gedreven en samenwerkende ‘visuele verhalenverteller’. “Zijn beeldtaal combineert esthetiek uit de reclamewereld met poëtische foto’s, films en installaties die zijn verbondenheid met de Antilliaanse cultuur, afro-spiritualiteit, familiebanden, seksuele identiteiten en dekolonisatie weerspiegelen. Met innemende beelden reflecteert hij op zijn leven en dat van Afro-Caraïbische jongeren in een postkoloniale context en weet hij de toeschouwer te raken. Zijn solide praktijk getuigt van ondernemerschap.” Met de Charlotte Köhler Prijs wil de jury zijn autonome beeldende werk verder stimuleren. 

Kim Karssen (1996), theatermaker en actrice, afkomstig uit Amersfoort, behaalde haar diploma aan de Performance opleiding in Maastricht (2018). Als makersduo met Florian Myjer en lid van de Warme Winkel viel ze op. Haar soloshow “De Grap” (2021) werd geprezen om de onophoudelijke stroom gedachten die rechtstreeks vanuit haar brein het podium op stroomden. In haar recentste solo “Schrödingers hond” (2022) bij Frascati Producties verkent ze de kruising tussen kunst en humor via de duistere hoeken van haar verbeelding. De voorstelling gaat komend theaterseizoen op tournee.  

De jury bewondert de manier waarop Karssen een inkijk geeft in de fantasierijke en filosofische kronkels van haar eigen hoofd. “Haar voorliefde voor absurdisme en experiment kleurt elke voorstelling die ze maakt. Haar openheid en diepgaande exploratie van eenzaamheid en zingeving zijn bewonderingswaardig. Als actrice excelleert ze in timing en bezit ze uitzonderlijk komisch talent.”

De Charlotte Köhler Prijs

De Charlotte Köhler Prijzen zijn twee aanmoedigingsprijzen voor jong talent (tot 35 jaar) in beeldende kunst en theater. De prijzen – van elk € 20.000 – komen voort uit een legaat van actrice Charlotte Köhler (1892-1977). Sinds 1988 worden de prijzen elk jaar uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.  

Wim Bary Stipendium 

Het Wim Bary Stipendium wordt in de oneven jaren uitgereikt uit nalatenschap van acteur, regisseur en schouwburgdirecteur Wim Bary (1929-2010). De € 7.500 is bestemd voor een talentvolle theatermaker (tot 35 jaar) met een (nu nog) klein maar veelbelovend oeuvre.  

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur en natuur te laten leven. Dankzij onze bijdragen, fondsen en prijzen ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Dat doen we met schenkers en makers, liefhebbers en experts, bedenkers en beschermers. En met de bijdragen van de BankGiro Loterij, de Nederlandse Loterij en van al onze donateurs.  

FOTO: ©Luc Wittebol

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.