Charlie and the chocolate factory, een lekker feestje

Charlie and the chocolate factory, een lekker feestje

Recensie: Marielle Hoexem

Voor het DeLaMar theater in Amsterdam werd op zondag 11 september de paarse loper uitgerold voor de première van Charlie and the chocolate factory. Naar het alom bekende verhaal van Roald Dahl komen Charlie Bakker en Willie Wonka tot leven in het theater. Willie Wonka schrijft in de zoektocht naar zijn opvolger een wedstrijd uit. Heb jij een gouden ticket? Dan mag je op bezoek komen in zijn fabriek. Daar wacht een bijzondere reis en stiekem is het maar de vraag of je de fabriek ooit weer uit zult komen. Charlie Bakker wil dolgraag in de fabriek van meneer Wonka kijken, maar is hem dat wel gegeven? Ticket na ticket wordt gevonden en je krijgt te zien wat dát met Charlie doet. Uiteindelijk vindt hij een euro op de grond. Zou het dan toch zijn geluksdag zijn?

Al vanaf het begin van de voorstelling wordt je meegetrokken in Charlies avontuur en de reis door de fabriek. Tijdens de première speelde de oranje kindercast (een van de 5 groepjes) met Noah Fontijn als Charlie. Het is overduidelijk dat er veel zorg aan de casting en training van de kinderen is besteed. Er is niet alleen gecast op lef, maar zeker ook op talent. Alle kinderen speelden en zongen uitmuntend. Met nog een additionele pluim voor Nova Hamel in de rol van Violet, want zij rijdt de hele voorstelling op rolschaatsen! In de rol van de chocolatier van de avond is gekozen voor Remco Vrijdag, nog geen bekende naam in musicalland, maar zeker een buitengewoon goede keuze. Van hem uit wordt de humor in de voorstelling gebracht, met zeker voldoende humor voor de volwassenen die met of zonder hun kinderen de voorstelling gaan bezoeken. Daarnaast is Remco zowel in zang en spel overtuigend. Hij heeft een zeer fijne stem om naar te luisteren. Ook bij de rest van de cast is niks negatiefs op te merken over zang, spel en dans, allen zijn zeer overtuigend. De opa’s en oma’s van Charlie zijn daarbij heerlijk op elkaar ingespeeld in de scenes die zij met zijn allen spelen.

Naast de cast werken er veel mensen hard achter de schermen. Er zijn behoorlijk wat dubbelrollen die van kleding, pruik en make-up wisselen. Dit lijkt zo vloeiend te gaan dat je bijna zou vergeten dat ook daar mensen voor klaar staan. Ook in de techniek wordt veel werk verzet. Er zitten in de musical prachtige projectie effecten en bewegingen van decorstukken die precies samenlopen met de muziek. Het is heel fijn dat de projecties echt een aanvulling zijn en het verhaal goed ondersteunen. Ze zijn beslist niet overdadig of onprettig om naar te kijken. Het decor is simpel, maar ruim voldoende om met een beetje fantasie tot leven te wekken. Tot slot is er ook nog een 7-koppig live orkest. Live muziek is beslist een toevoeging voor elke voorstelling, dus ook voor Charlie and the Chocolate factory. Een aantal muzikanten komt zelfs nog even op toneel kijken voor een van de nummers, dit is een leuke toevoeging aan het nummer. Zelf heb ik de boeken van Roald Dahl over Charlie in de boekenkast staan en ook de film met Johnny Depp vaak gekeken toen ik klein was. Ik heb gemerkt dat dit voor mij invloed had op hoe je het verhaal beleeft. Voor mij was de eerste akte verrassender dan de 2e akte, vooral omdat de uitwerking in de eerste akte iets minder voorspelbaar is ten opzichte van de film. De eerste akte raakte mij meer in de emoties waartussen steeds geschakeld werd, maar wel met een uitstekende balans. De tweede akte heb ik meer gelachen. Charlie and the chocolate factory kruipt met deze voorstelling in je hart (als het daar niet al zat door de boeken natuurlijk :P) en is een feestje voor ieder kind en elke volwassenen die de voorstelling gaat bezoeken! De voorstelling speelt tot maart 2023 door het hele land. Voor meer informatie klik hier: https://theateralliantie.nl/alle-producties/charlie-and-the-chocolate-factory/

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.