Cello Octet Amsterdam en choreograaf Samir Calixto presenteren SUMMA op speciaal geschreven composities van Arvo Pärt

‘Ja, jullie zijn er klaar voor’, sprak de beroemde componist Arvo Pärt in 2015, toen hij speciaal voor Cello Octet Amsterdam naar Nederland kwam. Alle muziek die hij de afgelopen negen jaar voor het octet bewerkte mocht op cd worden uitgebracht. Na de release van dit album in oktober jl. zijn de voorbereidingen gestart voor de dansvoorstelling Summa in samenwerking met choreograaf Samir Calixto en Korzo producties. In Summa creëren acht cellisten en twee dansers een dansvoorstelling op de muziek van het album; een voorstelling over het verlangen naar troost en stilte. Summa gaat op 26 januari 2018 in première in het Korzo theater tijdens het Holland Dance Festival.

Summa

De iconische muziek van Arvo Pärt is voor velen een inspiratie door zijn tijdloze en haast etherische kwaliteit. De puurheid en vrijheid in zijn muziek raakt aan het verlangen naar troost en stilte in tijden van verwarring en onrust. Stilte is in Pärts werk net zo belangrijk als de muzikale noten. Het is deze ‘muziek van de stilte’ die choreograaf Samir Calixto en het Amsterdamse Cello Octet samenbrengt om Summa te creëren. Pärt noemt het Cello Octet Amsterdam ‘ein Goldstück’ en schreef speciaal voor hen composities die de basis vormen van de voorstelling. Acht cellisten en twee dansers brengen een synthese tussen de muziek en de kennis die in ons lichaam ligt opgeslagen: een ‘summa’ van onze menselijke complexiteit.

De samenwerking

De in Estland geboren en in Berlijn woonachtige Arvo Pärt is één van de meest geliefde componisten van deze tijd. Concerten met zijn muziek zijn steevast uitverkocht. Cd’s gaan in grote aantallen over de toonbank. In talrijke speelfilms en documentaires klinken zijn composities. De samenwerking tussen Pärt en het Cello Octet Amsterdam begon in 2008 tijdens de Cello Biënnale. Sindsdien volgden er vele ontmoetingen, repetities en concerten. Pärt zei na de eerste samenwerking: ‘Het octet is goud waard, ik heb dit ensemble tien jaar te laat ontdekt.’ Samir Calixto maakte in de afgelopen jaren veel indruk met zijn bewerkingen van Winterreise (naar Schubert), 4 Seasons (naar Vivaldi), Paradise Lost (naar Milton) en M (naar Mahler). Het octet en Samir ontmoetten elkaar toen ze aan de muziek voor Paradise Lost werkten. Na de première was het enthousiasme groot over het resultaat en ontstond het idee om een nieuw werk te creëren rondom de composities die Pärt speciaal voor het octet schreef. Over het octet zegt Samir: ‘Deze muzikanten staan aan de top van hun vakgebied. Ik heb één van hun concerten bezocht, toen Arvo Pärt ook aanwezig was. Ik zal de prachtige intensiteit die zij wisten te creëren nooit vergeten. Het kwam allemaal samen, het lichtste geluid werd verbonden met de diepste sensaties. Stilte heeft zelden zo luid geklonken.’

Summa gaat in première op vrijdag 26 januari 2018 in het Korzo theater te Den Haag tijdens het Holland Dance Festival.

Voorstellingen: vr 26 t/m zo 28 januari 2018, Korzo theater Den Haag

Nederlandse tournee: 15 februari t/m 4 mei 2018

Website: www.korzo.nl/producties/summa

www.korzo.nl | www.cellooctet.com | www.samircalixto.com

FOTO: © Eyjólfur Eyjólfsson 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.