CD Presentatie Ensemble Lumaka ‘Sepia & Amaranth ’ als start van reprise tournee Visionaire Timbres

CD Presentatie Ensemble Lumaka ‘Sepia & Amaranth ’ als start van reprise tournee Visionaire Timbres

Ensemble Lumaka (fluit, strijkers en harp) brengt een nieuwe cd uit met hun favoriete muziek uit de jaren twintig en dertig: Sepia en Amaranth. Op de CD staan kwintetten van Gabriel Pierné en trio’s van Joseph Jongen, Eugene Goossens en Leo Smit. De CD presentatie vindt plaats op dinsdag 17 oktober met een lunchconcert (12.30 uur in de Stopera, Amsterdam) en een avondconcert met feest (20.00 uur in Splendor, Amsterdam). Hierna gaat de tournee (deel 2 met zes concerten) van Visionaire Timbres (met o.a. stukken van de nieuwe cd) van start. De Volkskrant schreef over de première: Visionaire timbres is niet zomaar een replica, maar een ware terugblik in de tijd. Het Lumaka Ensemble brengt het concert van Rosa Spier uit 1926 voortreffelijk tot leven. Vanaf 10 december 2017 gaat de tournee Visionaire Timbres het land door tot en met april 2018.

Wat houdt de CD presentatie van Ensemble Lumaka in? Ensemble Lumaka presenteert de gloednieuwe cd ‘Sepia & Amaranth’ met muziek uit de jaren twintig en dertig. Dinsdagmiddag 17 oktober met een lunchconcert in de Stopera. Het concert in Splendor op dinsdagavond 17 oktober belooft een mini-concert én feest: cocktails, absint, andere drankjes en DJ Rumba Ridskin.

TRAILER Visionaire Timbreshttps://www.youtube.com/watch?v=YB1b6fiDhFY

Wat betekent de titel van de CD: Sepia en Amaranth?

Het zijn twee kleuren die in deze bijzondere muziek zitten!  

SEPIA = nostalgie, weemoed en herinnering een Art Deco huis het nog prachtige maar vergeelde behang, koperen deurklinken die nodig gepoetst zouden moeten worden, een laag stof op het dressoir, en als je de oude linnenkast open doet: geuren van vroeger…

AMARANTH (stralend rood) = passie, vreugde en energie. Alles is afgestoft, blinkend gepoetst, een schittering in de kristallen glazen, het parket net in de was gezet, verse bloemen op het dressoir, een flapper dress over een stoel gedrapeerd en vanuit de gang klinkt een schaterlach!

Tournee Visionaire Timbres 1926: Geïnspireerd op concert van Rosa Spier uit 1926.

Ensemble Lumaka, gasten uit het KCO en Florian de Backere (spel). Geïnspireerd op een concert met Rosa Spier en collega’s uit 1926. een tijdsreis met muziek voor klarinet, fluit, strijkers en harp, teksten uit originele bronnen, en in jaren’20 entourage.

 Visionaire timbres is niet zomaar een replica, maar een ware terugblik in de tijd. (Volkskrant ****)

In 1926 bracht de beroemde harpiste Rosa Spier samen met collega’s in het Concertgebouw een concert, met destijds spiksplinternieuwe werken van Smit, Debussy, Ravel en Goossens. De kranten schreven vol lof over de visionaire timbres van de gehoorde stukken. Ensemble Lumaka nodigt het publiek uit dit concert en de tijdsgeest van toen her te beleven en tevens het heden hieraan te spiegelen. 

Ensemble Lumaka brengt de jaren 20 en 30 naar het heden

Ensemble Lumaka heeft door hun bijzondere bezetting een directe binding met de jaren twintig en dertig. De bezetting fluit, harp en strijktrio werd in de jaren twintig voor het eerst in het leven geroepen door de Parijse harpist Pierre Jamet. Hij gaf diverse componisten opdrachten om nieuw werk te schrijven, zoals bijvoorbeeld Gabriel Pierné.

Ensemble Lumaka duikt regelmatig in de archieven op zoek naar muziek en tekst uit de jaren twintig. Zij nemen het publiek in hun concerten/voorstellingen mee naar die tijd in Nederland. Hoe leefden, dachten en luisterden de mensen toen? Door te combineren met de elementen theater, licht en kostuums zet het Ensemble een geheel eigen sfeer neer.

Ensemble Lumaka bestaat uit musici van verschillende toporkesten en -ensembles (o.a. het Koninklijk Concertgebouw Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest) die al meer dan tien jaar bevriend zijn én hun liefde voor de kamermuziek delen.

Ensemble Lumaka: Jana Machalett, fluit | Saskia Viersen, viool | Martina Forni, altviool | Charles Watt, cello | Miriam Overlach, harp

Credits Visionaire Timbres 1926: Miriam Overlach (harp & concept), Olivier Patey (klarinet), Calogero Palermo (klarinet) Jana Machalett (fluit), Saskia Viersen (viool), Adriane Tilanus (viool), Eke van Spiegel (viool) Martina Forni (altviool), Charles Watt (cello), Florian de Backere (spreker/verteller) Hiekelien van den Herik (tekst), Jakob Proyer (techniek), Henk Zwart (regieadvies), Jan Nieuwenhuis (historisch vooronderzoek), Hugo Herrea Tobón (grafisch ontwerp)

CD presentaties Sepia & Amaranth, met stukken van Visionaire Timbres

Dinsdag 17 oktober 2017, 12:30, Stopera Amsterdam – entrée vrij

Dinsdag 17 oktober 2017, 20:00, Splendor Amsterdam – entrée €7,50

http://splendoramsterdam.com/ensemble-lumaka/

 

Speellijst Ensemble Lumaka: Visionaire Timbres in najaar 2017- voorjaar 2018

Zondag 10 december 2017, 12:00, Muziekkamer Assen

www.muziekkamer.nl

Zaterdag 06 januari 2018, 20:00, IJsseldijkkerkconcerten, Krimpen aan den IJssel

www.ijsseldijkkerkconcerten.nl

Zaterdag 24 februari 2018, 20:00, Wilminktheater Enschede, Muziekcentrum, Arke Zaal

www.wilminktheater.nl

Zondag 25 februari 2018, 11.00, Muzenforum Bloemendaal

www.muzenforum.nl

Maandag 05 maart 2018, 20:00, Kamermuziek Wageningen, Aula Universiteit

www.kamermuziekwageningen.nl

Zondag 08 april 2018, Middagconcert, Festival ‘Muze van Zuid’, locatie n.t.b. in Amsterdam Zuid

www.muzevanzuid.nl

Lumaka sleept het publiek met speels gemak mee in een wereld van sferen en kleuren, stemmingen en exotische gedachten. Een combinatie van integere, technisch hoogstaande interpretaties met persoonlijke toelichtingen. Hun concerten zijn een sprookjesachtige, geestverruimende belevenis. Concert in Tienhoven, april 2015.

www.ensemblelumaka.com

www.facebook.com/ensemble.lumaka/

FOTO: Sarah Wijzenbeek

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.