Castpresentatie 40-45.

Castpresentatie 40-45.

Op deze warme ochtend in Juni zijn wij uitgenodigd om aanwezig te zijn op de persvoorstelling van de cast van de nieuwe musical 40-45 door Studio 100. Na het grote succes van 14-18 besloot Studio 100 ook de periode 40-45 tot een musical te maken. Om op die manier het grote publiek kennis te laten maken met deze zware periode uit de vaderlandsgeschiedenis. Er speculeerden al enkele namen voor wie zou deel uitmaken van deze cast.Dus wachten wij vol spanning af.

De Eerste Impressie. Indrukwekkende foto’s geven al een goed sfeerbeeld weer van wat er staat te wachten.De boodschap klinkt: Vrijheid voor onze identiteit en waardigheid,in een wereld die vol oorlog woed. De bekende presentator Kobe Ilsen stelde de crème de la crème van de Vlaamse acteurs aan ons voor via een switchpanel.

De Cast.

Er worden 2 casts voorzien om elkaar af te lossen tijdens de vele voorstellingen die gepland zijn vanaf Oktober 2018. Alleen de 2 hoofdacteurs Jelle Cleymans en Jonas van Geel die de 2 broers Staf en Louis spelen blijven het zelfde. Er is veder uitgepakt met klinkende namen met acteurs die al vele films,Series, en Musicals op hun palmares hebben staan. Jo de Meyere en Herbert Flack. Kruipen in de rol van Leon de oude verzetsstrijder. Anna de moeder wordt afwisselend gespeeld door Marleen Merckx En Ann Tuts. Die niet aanwezig was vanwege opnames van de nieuwe kampioenenfilm. Emiel de vader.Is een rol voor Peter van de velde En Lucas van den Eynde. Sarah de jonge Joodse Vrouw. Wordt neergezet door 2 straffe dames Clara Cleymans en Nathalie Meskens.

Regie en script zijn in handen van Frank van Laecke Een Internationaal gekende naam die regisseert voor Theater,Musical,Opera,Tv en ook 14-18 heeft gebracht waar hij een goudenlabel voor kreeg. De Productie is natuurlijk in handen van Gert Verhulst en Hans Bourlon van Studio 100.

De Affiche. De voorstelling van de affiche gebeurde door Gert Verhulst en Kobe Ilsen. Gert Verhulst mag zeer trots zijn op het sterke ontwerp waar bij de 2 hoofdrolspelers op de voorgrond staan en een brandend Antwerpen op de achtergrond een pakkend beeld.

Het Verhaal.

We kunnen alvast een klein tipje op lichten van het doek over het verhaallijn en de personages. De 2 hoofdpersonages Staf en Louis Segers zijn 2 broers. Staf studeert voor Advocaat en later rechter en Louis voor dokter. En als rode lijn gaat door het verhaal de keuze die je maakt tijdens een oorlog en de keuzes die gemaakt worden.

Ik sprak met Jelle Cleymans En Jonas van Geel over hun rol : Jelle vertelde dat het 2 broers zijn die in vriendschap op groeien maar zoals zo vaak in het leven ook heden ten dagen voor een keuze te komen staan. Jonas vult aan dat ze ook al zijn ze broers ieder aan een andere kant staan de ene voor het verzet en de andere de Nazi’s.Het verhaal zal veel plotwendingen hebben.Ze moeten maar komen kijken valt Jelle in de rede. In de rol van het verzet zien we Leon een oude verzetsstrijder die ook al de Eerste Wereldoorlog heeft meegemaakt. Hij is de belichaming van het verzet. Hij weet meer dan dat andere weten. Zoals de Jodenvervolging Etc… Deze rol is op het lijf geschreven voor Jo De Meyere en Herbert Flack.

Ik sprak Jo De Meyere: Over zijn rol als Leon Waarbij hij aan mij vertelde dat hij zich gemakkelijk kan inleven in zijn rol als Leon.Aangezien hij de enige van de cast is die W.O.II. daadwerkelijk heeft meegemaakt O.a. de collaboratie mensen die werden opgepakt. Kapotslaan van meubels van Collaborateurs en het kaalscheren vanvrouwen die met de Duitsers haden geheuld.Dit zijn beelden die nog steeds diepgegroefd zijn in zijn geheugen. Zo beschrijft hij Leon als een denker en Filosoof een man die zo veel mogelijk mensen probeert te helpen. Hij beschrijft het als een prachtige musical die zeker de moeite is om te komen kijken de spanning vonkt er van af. Lucas van den Eynde en Peter van de Velde spelen de rol van Emiel de vader.

Ik sprak met Lucas en Peter hoe ze zich gingen in leven om dit personage neer te zetten Lucas verteld : Dat Emiel werkte als Filmoperator in Cinema Rex in Antwerpen een centrale locatie in het verhaal.Het is niet moeilijk voor hem om zich in te leven in het personage aangezien hij zeer geïnteresseerd is in de tweede wereldoorlog. Peter vertelde dat zij als vader Emiel het zeer moeilijk hadden met de keuzes van hun zonen. Want ook Emiel had de Eerste Wereldoorlog mee gemaakt en wist wat er kon gebeuren.Lucas vult even aan dat Emiels zijn lievelingsfilm Plainman was de film die net draaide toen de V bommen op cinema Rex vielen maar dan zwijgt hij.Want hoe het met Emiela floopt is nog geheim… Anna de moeder gespeeld door Marleen Merckx en Ann Tuts Marleen verteld mij: Dat zij een rol speelt waar in veel vrouwen zich kunnen mee inleven.Anna probeert alles te doen voor het gezin goed te houden tijdens W.O.II En wil geen kant kiezen tussen de keuzes van haar zonen. Ik kijk al uit naar de voorstelling. Het gaat spectaculair,emotioneel zijn. Met muziek gemaakt door Steve Willaert die O.a. Verantwoordelijke was voor de muziek van 14-18 en voor vele televisie series op Belgische en Nederlandse zenders.

Tekst Gustave Min.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.