Cast van ‘Fiddler on the Roof’ maakt nu al indruk

Cast van ‘Fiddler on the Roof’ maakt nu al indruk

Tekst: Jessica Uijttewaal

Op de dag van Rosj Hasjana, het Joods Nieuwjaar, maakte we vandaag kennis met de cast en creatives van de musical ‘Fiddler on the Roof’ die vanaf eind oktober zal gaan touren door ons land.
Acht grote Nederlandse theaters, die hun krachten gebundeld hebben in de Stichting TheaterAlliantie, brengen deze musical op de planken. Dit doen ze in samenwerking met producent Stage Entertainment. Het verhaal draait om Tevye, een rol van Thomas Acda, een Joodse melkboer die met zijn gezin, zijn vrouw Golde en hun vijf dochters, in het dorpje Anatevka woont. Het verhaal speelt zich af in 1905, maar het verhaal over tradities en mensen die gedwongen de plek waar ze wonen moeten verlaten is van alle tijden. Regisseur Ruut Weismann haalt het verhaal heel bewust naar het heden. Dit neemt niet weg dat de Joodse achtergrond van het verhaal belangrijk is, ook hier is voldoende aandacht voor. Zowel de regisseur als de cast hebben zich hier in verdiept, zo zijn Ruut Weismann en Thomas Acda op Joodse les geweest en heeft Thomas les gehad van Gilad Nezer, de voorzanger van de Liberaal Joodse Gemeente, om meer te snappen van die manier van zingen. Ook zal de Jiddische taal af en toe in de voorstelling te horen zijn. De cast heeft ter voorbereiding ook een rondleiding gehad door het Joods Historisch Museum en heeft samen het Joods Nieuwjaar gevierd, dat gister bij zonsondergang begon. Ruut Weismann heeft een heel duidelijk beeld hoe hij het Joodse thema, met daarin de Joodse tradities, een rol kan laten houden, terwijl hij het verhaal ook naar het nu haalt, door het thema breder te trekken. Dat mensen niet meer kunnen wonen waar ze geboren en opgegroeid zijn, waar Tevye en de rest van de Joodse gemeenschap mee te maken krijgen, is iets wat we in het dagelijks leven nu steeds tegenkomen, een mooi thema dus om het verhaal van de voorstelling te verbinden met het heden. Zo bevlogen als deze regisseur er over vertelt, kan het niet anders dan dat dit straks heel goed en mooi terug te zien is in de voorstelling.

De cast is pas twee weken bezig, maar toch lukte het ze om al een stevig voorproefje neer te zetten. We zien veel jonge acteurs, die naast bekende, ervaren collega’s, de kans krijgen om hun talent te laten zien. In het eerste nummer ‘Traditie’ zien en horen we direct de hele cast, die al erg goed op elkaar ingespeeld zijn. De stukken waar we de hele cast horen zingen klinken nu al indrukwekkend goed, het geheel past mooi op alle vlakken en iedereen lijkt al goed op elkaar ingespeeld. Als dit na twee weken al lukt, dan beloofd dat veel goeds voor de voorstelling, waarvoor de komende vier weken nog gerepeteerd gaat worden.
We horen ook het nummer ‘Yente o Yentele ‘ gezongen door Tzeitel, Hodel en Chava, drie van de dochters van Tevye. Deze rollen worden gespeeld door Eva van Gessel, Hanna van Vliet en Sarah Janneh. De drie dames hebben totaal verschillende stemmen, maar ze passen heel mooi bij elkaar. Naast de al mooie stemmen van deze drie, zal hier ongetwijfeld ook de muzikale invloed van Jeroen Sleyfer van toepassing zijn geweest, niet de eerste de beste.

Deze versie van ‘Fiddler on the roof’ bevat alle ingrediënten voor een geweldige voorstelling: een mooi verhaal, verbinding naar het heden, bevlogen creatives en een talentvolle, goede cast. Na vandaag heb ik er alle vertrouwen in dat dit ook zal leiden tot een prachtig eindproduct.

Vanaf eind oktober toert de voorstelling door het land. Op www.fiddlerthemusical.nl kunt u meer informatie vinden over waar en wanneer ze bij u in de buurt staan. Wees er op tijd bij, voor u het weet zijn ze weer op pad naar het volgende theater. U kunt gerust uw kaartje vast bestellen, dit gaat u niet willen missen!

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.