Cast Les Misérables bestormt voor het eerst de barricades

Cast Les Misérables bestormt voor het eerst de barricades

Tekst: Jessica Uijttewaal Foto’s: Mieke van der Raay

2023 is nog maar net begonnen of er was alweer een mooie gebeurtenis in theaterland; de eerste repetitiedag van de musical der musicals Les Misérables! Producenten De Graaf & Cornelissen Entertainment en Van Lambaart Entertainment verwelkomden deze dinsdagochtend 3 januari niet alleen de cast en creatives, maar ook de Nederlandse pers om de aftrap van de repetities bij te wonen. Daarnaast waren ook Engelse creatives aanwezig. James Powell, Chris Key, Graham Hurman en Laura Hunt waren erbij om de repetitieperiode op te starten met de Nederlandse producenten, creatives, cast en crew.

Les Misérables terugbrengen naar de Nederlandse theaters heeft aardig wat tijd en werk gekost. Bijna vier jaar geleden zaten de producenten al op het kantoor van Sir Cameron Macintosh voor een eerste gesprek. Vele audities, veelal via Zoom wegens Covid, besprekingen en tweemaal uitstel door de pandemie later is het dan zover. Eerst een pandemie en vervolgens andere ernstige zaken in de samenleving als de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis brachten weleens het vraagstuk op het risico niet te groot was om zo’n grote productie te brengen in de theaters. Hans Cornelissen: “Maar als we het publiek willen terugwinnen, moeten vooral wij (als producenten) niet bang zijn en proberen het beste te bieden wat er te bieden valt. En op musicalgebied is dat Les Misérables. Dus we gaan ervoor!”

In Kunstlinie Almere zal de komende zes weken gerepeteerd worden, waarna de eerste zeven try outs ook in dit theater te zien zullen zijn. Daarna zal de productie verhuizen naar Koninklijk Theater Carré voor de laatste try outs, om vervolgens de première op zondag 5 maart aldaar te spelen. Wat bijzonder is, is dat deze grote productie rond zal reizen langs elf theaters, waarvan negen in Nederland en twee in België, deze laatste twee in samenwerking met Studio 100. Dit past bij de visie van De Graaf & Cornelissen Entertainment, zij brengen ook deze grote titels graag bij de mensen in de buurt. Zoals Hans Cornelissen zei vanmorgen: “Broadway, of in dit geval, Westend in de achtertuin.”
Deze versie van Les Misérables wordt gezien als een vernieuwde versie. Het verhaal blijft uiteraard hetzelfde klassieke verhaal van Victor Hugo en de muziek en de nummers die iedere liefhebber kent, zullen ook gewoon te horen zijn. Kleine nuances in tempo zullen toegepast worden, maar dit doet niets af aan het gevoel van eerder versies, het zal het juist nog toegankelijker maken voor het publiek. In de vormgeving is wel het één en ander aangepast. Zo zal er geen draaischijf zijn, maar er zal een railsysteem gebruikt worden. Doordat de techniek in de loop der jaren verfijnd is, is dit nu toepasbaar en zullen decorwisselingen mooi in elkaar overlopen en voelt het niet abrupt, maar meer alsof het je overkomt. Naast auteur was Victor Hugo ook een begenadigd schilder en een aantal van zijn werken zullen worden gebruikt als projecties als verbinding tussen diverse scènes; artistiek gezien een grote meerwaarde. Tijdens de repetitieperiode zal gebruik gemaakt worden van een vereenvoudigd ‘repetitiedecor’, maar tijdens de voorstellingen zal het een indrukwekkend, groots geheel worden.
De cast is wellicht wat jonger dan publiek gewend is van eerdere versies van deze musical, maar ook dit past bij de vernieuwing van de voorstelling. Zo zien we Milan van Waardenburg als Jean Valjean. Toen hij als jongetje van tien de voorstelling zag, dacht hij meteen: “Dat wil ik ooit gaan doen!” Maar dat het nu al zover is ziet hij als een cadeau en hij kijkt er erg naar uit om met deze rol aan de slag te gaan. Freek Bartels was in 2008 te zien als Enjolras, maar deze keer mag hij zich storten op de rol van Javert. Heel bijzonder om tweemaal zo’n mooie, klassieke productie te mogen doen in twee verschillende hoofdrollen. Het toont ook weer aan dat Les Misérables een mooie springplank is voor nieuw talent in de theaters, wat ook ditmaal ongetwijfeld zo zal zijn. Naast een goede hoofdcast, is er namelijk ook een fantastisch ensemble gecast. Het zal dan ook, zonder twijfel, een productie van hoog niveau gaan worden. U kunt dit allemaal zelf gaan bekijken in de theaters. Voor meer informatie over de cast en de speellijst kunt u terecht op www.lesmiserables.nl

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.