Cast Checkpoint Charlie maakt op alle vlakken indruk

Cast Checkpoint Charlie maakt op alle vlakken indruk

De nieuwe musical Checkpoint Charlie beleefde op maandagavond 30 januari de premiére in Theater De Stoep. Deze voorstelling van Goedemorgen Theaterproducties ontleent de naam aan één van de controleposten op de grens van de Amerikaanse en Russische sector bij een doorgang van de Berlijnse Muur. Het verhaal gaat over de bewoners van Berlijn, nadat zij in augustus 1961 ineens geconfronteerd werden de muur die hun stad in tweeën verdeelde. We maken kennis met het echtpaar Anna (Sanne den Besten) en Timo (Job Bovelander) en Anna’s moeder Mathilde (Marleen van der Loo), zangeres Lena (Linda Verstraten), haar vader Otto (Wim van den Driessche) en haar vriend Helmut (Jeffrey Italiaander). Verder zijn er nog de grenswachten aan beide kanten, aan de DDR-kant Wolfgang (Pieter van Nieuwenhuyze) en aan de andere kant de Amerikaanse soldaat Sam (Alex van Bergen). 
Het verhaal gaat over een belangrijk deel van onze geschiedenis, maar Checkpoint Charlie is geen geschiedenisles geworden. Het is vooral een verhaal over de mensen die er van de ene op de andere dag mee te maken kregen dat ze niet meer naar de andere kant van hun stad konden. Mensen die geen idee hadden hoe lang het nog zou duren voor ze weer naar familie, vrienden of werk zouden kunnen. Er is niet op zoek gegaan naar goed of fout, maar vooral naar de verschillende invloeden die zo’n gebeurtenis heeft op het dagelijks leven.  
 
Het toont bijvoorbeeld hoe zo’n gebeurtenis mensen die op één lijn leken te zitten toch kan verdelen. Zo zien we het echtpaar Anna en Timo dat hun leven samen aan het opbouwen is en een kindje verwachten, maar de bouw van de Muur verdeelt ze. Hij is vooral gericht op wat het hem op werkvlak op kan leveren, een mogelijke doorbraak als nieuwsfotograaf, maar zij is bezig met het gemis van haar moeder die in het andere deel van de stad woont. Het blijkt moeilijk deze twee visies naast elkaar te laten bestaan. Dan een vader die tevreden is met zijn leven in Oost-Duitsland en de partij steunt, maar zijn dochter wil haar vleugels uitslaan en ziet meer mogelijkheden voor haar zangcarrière in het Westen. Het levert een tweestrijd op tussen zijn liefde voor de DDR en de liefde voor zijn dochter. Maar dit soort gebeurtenissen zorgen ook voor verbinding, zoals tussen Mathilde en Wolfgang.  
Het zijn interessante verhaallijnen, waarin ook veel te herkennen is. Het is mogelijk om je met de personages te identificeren en mee te voelen met wat ze doormaken. Na afloop van de voorstelling zullen op één punt de meningen mogelijk wat verdeeld zijn. Sommigen hadden mogelijk graag willen weten hoe het verder gaat met de karakters in het verdere verloop van de tijd, anderen zullen het liever aan hun eigen fantasie over laten. Voor beide kanten is iets te zeggen. 
 
De cast van Checkpoint Charlie is van hoge kwaliteit en weet de zaal tot op de laatste rij te boeien met hun spel en zang. De liedteksten van Stef Bos zijn een aanvulling op de dialogen en zijn daarmee een belangrijk onderdeel van de voorstelling. Voorzien van de mooie muziek, geschreven door Helmer Kant, zijn de nummers zowel in het verhaal als op zichzelf staand pareltjes. Zo mag Job Bovelander zijn klasse laten horen in het nummer Eén Moment en is het duet tussen Anna en Lena ook een indrukwekkend moment. Linda Verstraten tekent voor het solonummer met de meeste emotie deze avond, ook gekoppeld aan het moment in de voorstelling. Het nummer was al eerder te horen op de Uitmarkt en maakte toen al indruk, maar nu in de context van het verhaal komt het uiteraard nog beter over. Linda zingt, met haar fantastische stem en beleving, recht je hart in.  
 
Checkpoint Charlie gaat over de Muur die in 1961 geplaatst werd en in 1989, ondertussen alweer ruim 33 jaar geleden, werd afgebroken. Dit kan even geleden lijken, maar in de tijd van de geschiedenis is dit nog recent. En bovendien is het nog steeds actueel, zij het op een andere manier. Nog steeds worden mensen gescheiden van familie en vrienden door oorlogen in de wereld. De voorstelling geeft je weer even te denken hoe heftig een beslissing van politiek leiders kan zijn voor de burgers, die niets met deze beslissing van doen hebben, maar wel met de gevolgen moeten leven.  
Al is Checkpoint Charlie geen geschiedenisles, de voorstelling laat ons wel de gevolgen zien van een heftige gebeurtenis in onze geschiedenis. Door middel van schitterende nummers, een mooi verhaal en een geweldige cast kijken we niet naar goed of fout, maar naar mensen zoals u en ik. 
 
Voor meer informatie en tickets kunt u terecht op www.checkpointcharliedemusical.nl 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.