Carrie: een meeslepend en bloederig schouwspel

Carrie: een meeslepend en bloederig schouwspel

Recensie en foto’s: Dominique van der Meer

Op vrijdag 21 juni presenteerde Stichting IPA Producties Carrie in Cultuurhuys de Kroon in Waddinxveen. Deze thrillermusical is gebaseerd op het bekende boek en de film van Stephen King.

Carrie White (Sigrid van Setten) is een apart meisje, ze heeft geen vrienden en wordt getreiterd op school. Haar moeder Margaret White (Estra van Nieuwkoop) is doorgeslagen in haar religie, haar godsdienst heeft haar krankzinnig gemaakt. Margaret voedt Carrie religieus en met de harde hand op. Alles in de buitenwereld is slecht.

Op school wordt Carrie vreselijk gepest door haar klasgenoten. Wanneer ze wordt vernederd na de gymles, ontdekt Carrie dat ze telekinetische krachten bezit. Miss Gardner (Jamie van den Broeck) neemt Carrie in bescherming en dwingt de meiden uit Carrie haar klas om hun excuses aan te bieden aan het meisje. De meeste meiden doen dit, behalve Chris Hargensen (Lucía Talamoni). Chris wordt daarvoor gestraft door Miss Gardner, daarna zint Chris op wraak.

Sue Snell (Valerie van Reeuwijk), de beste vriendin van Chris, krijgt last van gewetenswroeging en wil ervoor zorgen dat Carrie zich weer beter voelt. Ze vraagt haar vriendje Tommy Ross (Joey de Boer) om Carrie mee te nemen naar de prom.

Nog niet vaak is deze musical in Nederland gespeeld, de musical staat zelfs bekend als de grootste flop op Broadway. Na het zien van deze versie van IPA snap ik dat niet zo goed, de spelers zijn sterk, het verhaal is spannend en bevat veel herkenbare thema’s.

Sigrid als Carrie is ijzersterk. Je voelt en hoort bij Sigrid de waanzin, de wanhoop en het verdriet dat Carrie moet voelen tijdens alles wat ze meemaakt. De overgang van zielig buitenbeentje, naar het meisje dat er graag bij wil horen en voor het eerst geaccepteerd lijkt te worden is geweldig gespeeld. De samenzang met Estra, die haar moeder speelt, is prachtig. Estra zet een zeer sterke Margaret neer, je ziet dat zij steeds minder grip krijgt op haar dochter en uiteindelijk door haar geloof gedwongen wordt iets vreselijks te doen.

Freddy gespeeld door Jarmo van Zantwijk, zorgt tussendoor voor wat humor in dit serieuze stuk. Jamie (Miss Gardner) zingt Carrie liefdevol toe, met haar prachtige stem. Alle castleden hebben ervoor gezorgd dat deze versie van Carrie staat als een huis.

Artistiek Team

Thijs Snoek – Regie en staging
Luc Scholtze – Regie en muzikale leiding

Rolverdeling

Carrie White – Sigrid van Setten
Margaret White – Estra van Nieuwkoop
Sue Snell – Valerie van Reeuwijk
Tommy Ross – Joey de Boer
Chris Hargensen – Lucía Talamoni
Billy Nolan – Mats de Winter
Miss Gardner – Jamie van den Broeck
Mister Stephens – Izaäk Clarisse
Norma – Simone Ottelé
Helen – Roos de Kluis

Frieda – Nienke Roelofs
George – Glenn de Roos
Freddy – Jarmo van Zantwijk
Stokes – Karlijn Dijkstra

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.