Carré brengt West End “Blindness” naar Nederland

Carré brengt West End “Blindness” naar Nederland

Vijf maanden na de lockdown ging op West End The Donmar Warehouse als eerste theater weer open voor publiek met de innovatieve voorstelling Blindness. Deze socially distanced sound installation” is gemaakt tijdens de coronacrisis met als onderwerp het zeer besmettelijke blindheidsvirus dat razendsnel de stad in paniek brengt.
 
Koninklijk Theater Carré heeft het initiatief genomen om deze bijzondere productie naar Amsterdam te halen. New York en Toronto volgen, maar eerst zal de licht- en geluidsinstallatie vanaf 31 oktober voor een beperkte periode te zien zijn in Amsterdam. Maximaal 30 bezoekers kunnen per keer op het toneel van Carré plaatsnemen, de plek waar normaal de artiesten staan. De kaartverkoop is per direct gestart op carre.nl.
 
“De samenwerking met het team van The Donmar Warehouse geeft ons enorm veel energie en een lichtpunt in deze bizarre tijden. Nu kunnen we toch wél een bijzondere theaterervaring presenteren, voor 30 mensen op het toneel van Carré. Het verhaal is zo actueel, en de gekozen vorm innovatief en indringend. De juiste voorstelling op het juiste moment.” Madeleine van der Zwaan, directeur Koninklijk Theater Carré.
 
De productie
De bekroonde toneelschrijver Simon Stephens (Tony- en Olivier Awardwinnaar voor The Curious Incident of the Dog in the Night-time) heeft de dystopische roman Blindness van Nobelprijswinnaar José Saramago bewerkt tot een uniek theaterstuk waarin de hoofdrollen zijn weggelegd voor licht en geluid. Met een individuele koptelefoon op ervaart ieder voor zich de wereld van Blindness op indringende wijze. Geregisseerd door Walter Meierjohann. Een geavanceerd geluidsontwerp met driedimensionaal stereogeluid (Ben en Max Ringham) zorgt voor een belevenis die onder je huid kruipt en je niet meer los laat.
Juliet Stevenson is een van de topactrices uit Engeland. Regelmatig is ze voor haar toneel- en filmrollen onderscheiden. In Blindness is Juliet Stevenson via de koptelefoon zowel de verteller als doktersvrouw in dit aangrijpende verhaal over de opkomst van een wereldwijde pandemie en de impact op de samenleving.
 
Het verhaal
Op een kruispunt in een stad in het hart van Europa springt het stoplicht op groen. Maar één auto blijft staan. Geen pech. De bestuurder is, zonder waarschuwing of reden, blind geworden. Binnen enkele uren wordt duidelijk dat dit geen “gewone” blindheid is. Deze blindheid is besmettelijk en een aantal dagen later heeft zich een epidemie van blindheid door de stad verspreid. De regering probeert het virus in te dammen door de besmette blinde mensen in een leegstaand pand te plaatsen en hen daar in quarantaine te houden. Maar hun beleid is zinloos. De stad is in paniek.

The Donmar Warehouse
The Donmar Warehouse is een relatief klein theater in Covent Garden, middenin Londens West-End. Met 251 stoelen is het bescheiden van formaat maar de artistieke successen van de laatste decennia maken dat alle grote acteurs en actrices er graag willen spelen. Onder leiding van artistiek leider Sam Mendes, regisseur van o.a. een aantal James Bond films, werd het Donmar een centrum voor vernieuwende en artistiek hoogstaande producties. Vele voorstellingen vonden hun weg naar grotere theaters in West End of op Broadway, nu wordt Amsterdam toegevoegd.
 
“Artistically and technologically pioneering… Stevenson relays the story with her usual impeccable verbal poise.”
★★★★
The Daily Telegraph
 
★★★★
Daily Mail | Metro | The Stage | What’s on Stage | BroadwayWorld | British Theatre
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.