CaDance 2019 biedt rijk en divers palet aan nieuwe verhalen van dansmakers van nu

CaDance festival toont voor de 19e keer de actuele ontwikkelingen in het rijke Nederlandse danslandschap, met een programma dat niet minder dan 11 wereldpremières en 6 Nederlandse premières omvat. Van 25 januari t/m 9 februari delen aanstormende en toonaangevende dansmakers hun perspectief op de wereld met een breed publiek. Het festival opent met twee wereldpremières van prominente choreografen: Samir Calixto en Ryan Djojokarso. Met het festivalthema New Stories vestigt CaDance deze editie de aandacht op de nieuwe verhalen die in de taal van het lichaam verteld worden; door makers van nu, aan het publiek van nu, over de wereld waarin we nu leven. Het festivalthema is ook volledig verweven in het populaire 4×4 dat het publiek meeneemt op een dansroute door Den Haag.

Het veelzijdige CaDance festival weerspiegelt deze editie de bijna grenzeloze diversiteit en de vrijheid waarmee makers in deze tijd stijlen, disciplines en invalshoeken kruisen. Vele dansstijlen passeren de revue in de voorstellingen van zowel jonge makers als toonaangevende choreografen. Het 4×4 programma herbergt dit keer uitsluitend nieuw choreografietalent dat gevraagd is hun persoonlijke New Stories te delen. De statige 19e eeuwse Archipelbuurt vormt een sterk contrast met vier makers die hun wortels hebben in een diversiteit aan dansstijlen: vogueing/wacking (Junadry Leocaria), moderne dans (Zahira Suliman), breakdance (Simon Bus), en Indiase dans (Poernima Gobardhan).

 Opening met wereldpremières van Ryan Djojokarso en Samir Calixto

CaDance opent op 25 januari met wereldpremières van twee prominente dansmakers: Samir Calixto en Ryan Djojokarso. Ryan Djojokarso vertrekt in zijn werk vanuit een fascinatie voor menselijke relaties en sociaal gedrag. In Mom:me onderzoekt hij de breekbaarheid van de band tussen moeder en kind. Samir Calixto voltooit zijn tweeluik rond het nog altijd actuele gedachtegoed van Friedrich Nietzsche, dat fundamentele tegenstellingen, zoals goed en kwaad en man en vrouw, overstijgt en zo het menselijk potentieel in een breder perspectief plaatst. Na het lyrische M voor vijf mannen uit 2017, volgt nu W voor vijf danseressen.

Urban stories

Een van de belangrijke ontwikkelingen die CaDance 2019 toont, is de doorbraak van een tweede generatie urban dansmakers, die staat te popelen om met hun nieuwe verhalen de theaters te bestormen. Met zijn veelvoud aan steeds nieuwe stijlen is urban dans een aanjager van innovatie in de hedendaagse dans. Urban choreografen die hun opwachting in het festival maken zijn Sarada Sarita, Simon Bus, Junadry Leocaria, Shailesh Bahoran en Xclusiv Artistry. Roots & Routes presenteert de Nederlandse première van het Europese urban project Mind Ur Step met 12 dansers uit Frankrijk, België, Duitsland en Nederland die een voorstelling maakten onder leiding van baanbrekende choreografen Kader Attou (FR), Nabil Ouelhadj (FR) en Lloyd Marengo (NL).

De kaartverkoop voor CaDance start eind november. Rond dat moment wordt ook het volledige programma bekend gemaakt. Kijk voor actuele informatie en kaartverkoop op www.cadance.nl.

FOTO: © Eyjólfur Eyjólfsson 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.