Bye bye baby; De kunst van beeldend theater.

Bye bye baby; De kunst van beeldend theater.

Recensie: Mieke van der Raay

Op vrijdag 1 februari was de première van Bye Bye Baby in Maaspodium Rotterdam.
Maas Theater en Dans blijft het publiek keer op keer verrassen met bijzondere voorstellingen met zorgvuldig gekozen onderwerpen die heel herkenbaar zijn voor veel mensen. Ook bye bye baby valt onder de noemer ‘bijzonder’.

Hoe ga je met veranderingen om die je door je gehele leven tegenkomt? Hoe reageer je op deze veranderingen? Maar vooral, hoe verwerk je de gevoelens die hierbij komen kijken? Op de basisschool is alles vertrouwd met je vaste leraren en al je vrienden. Maar dan moet je naar het voortgezet onderwijs, waar je niemand kent, waar je meerdere verschillende leraren hebt, met honderden onbekende mensen om je heen. Hoe verwerk je dit, hoe moet je hier mee omgaan? Hoe pas ik me aan, aan de hoge werk druk en hoge verwachtingen?

Nastaran Razawi Khorasani, die zelf goed weet dat veranderingen doodeng kunnen zijn, heeft deze voorstelling uit eigen ervaring gemaakt en dat zie je vanaf de eerste seconde terug in deze voorstelling. Samen met Nina Fokker neemt ze ons mee in deze moeilijke ervaring uit haar leven. Wat deze voorstelling zo uniek maakt, is dat er geen woord gesproken wordt. Ze wisten je ook zonder woorden te raken. Hun mimiek en spel was zo goed gespeeld, dat je niet anders kon dan gebiologeerd blijven kijken naar twee personen die precies wisten wat ze over willen brengen. De fysiek zware voorstelling was voor hen een uitlaatklep voor veel verschillende emoties. Het is een visueel gerichte voorstelling met voor Nina fleurige kleding en voor Nastaran zwarte kleding, waardoor nog meer het verschil in gemoedstoestand te zien was. De choreografie was een essentieel onderdeel en was zonder enige twijfel perfect getimed.

De voorstelling is voor 10 jaar en ouder, maar is ook heel leerzaam voor ouders die kinderen hebben die met deze veranderingen te maken hebben.

Van: Nastaran Razawi Khorasani
Met:Nina Fokker, Nastaran Razawi Khorasani
Dramaturgie: Tobias Kokkelmans
Licht: Gé Wegman
Kostuums: Nicky Nina de Jong
Coach: Moniek Merkx
Regieassistent: Anna Schlooz
Campagnebeeld: Roosmarijn Knijnenburg
Video: Thomas Bos (TOMMIE)

Photo: Nichon Glerum
Photo: Nichon Glerum
Photo: Nichon Glerum
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.