Buurman en buurman zijn beroemd!

Buurman en buurman zijn beroemd!

Recensies: Martijn van Vuuren

Vandaag is in theater De Spiegel in Zwolle de voorstelling “Buurman en buurman worden beroemd” in premiere gegaan. Maar één ding is zeker, beroemd waren deze twee populaire buurmannen zeker al. De zaal zat vol kinderen die vol verwachting kwamen kijken naar de onhandige buurmannen die voor ieder probleem een oplossing weten.

 Buurman en buurman, oorspronkelijk begonnen als een Tsjechisch-Slowaakse poppenserie uit 1976 maar vandaag de dag nog steeds mateloos populair onder zowel de jongste kijkers als de ouders daarvan. Ook vandaag in het theater was dit duidelijk te merken. Van peuters van 3 jaar tot en met opa’s en oma’s, iedereen genoot van de twee buurmannen.

 De Nederlandse stemmen van de poppenserie worden ingesproken door Kees Prins en Siem van Leeuwen. Voor de theaterversie is er gekozen om niet te werken met poppen maar met twee acteurs. Iwan Dam en Casper Gimbrère kruipen in de huid van de twee buurmannen waarbij vooral Casper qua stem erg dicht in de buurt komt van die uit de animatie serie. De twee acteurs spelen op een slapstick-achtige wijze. Een manier die zeker bij de jonge doelgroep goed aanslaat. Ook voor de ouders zit er genoeg droge humor in de voorstelling en grappige woordspelingen. Cabaretier Jelle Kuiper schreef de teksten voor show en regisseur Bruun Kuiijt heeft gezorgd voor de vele grappige scènes die erin voorkwamen.

 De die-hard buurman en buurman fans zullen gezien hebben dat er voor deze voorstelling een nieuw verhaal bedacht is waarin bekende filmpjes van buurman en buurman verwerkt zijn. Zo is het filmpje over de nieuwe tv en het verhuizen van de piano terug te vinden in de voorstelling. Daaromheen is er een nieuw verhaal bedacht. Buurman en buurman willen namelijk beroemd worden. Nu één van de buurmannen een nieuwe tv heeft willen ze eigenlijk heel graag een keer zelf op tv komen. En daar gaan ze dan ook alles aan doen.

 Speciaal voor deze voorstelling hebben Ivo de Wijs en Erik de Reus een aantal nummers geschreven die tijdens deze voorstelling gezongen worden.

 Ook de decors van deze voorstelling mogen nog wel even apart genoemd worden. Zoals te verwachten valt bij deze onhandige klussende buurmannen gaat er nog wel eens wat kapot (of naar de gallemiezen om in buurman en buurman termen te blijven), zo ook bij het decor. Wat begint met een keurig huis van de twee buurmannen eindigt in één grote ravage waarbij niets bespaard blijft. Zonder iets te willen verklappen kan ik alleen zeggen dat er een aantal verrassende elementen inzitten die zorgen voor een knallend resultaat. De werknemers achter de schermen zullen na de voorstelling het nodige werk hebben aan het opruimen en herstellen van de vele decorstukken en rekwisieten.

 Al met al is het Senf theaterpartners goed gelukt om de poppenserie naar het theater te brengen.

Een uur lang worden zowel jong en oud vermaakt met slapstick achtige humor, leuke grappen, verrassende ‘buurmaniaanse’ oplossingen voor allerdaagse problemen en vrolijke liedjes. Op een paar momenten verloor vooral het jonge publiek even de aandacht en zakte de voorstelling iets in. Maar in zijn totaliteit kunnen ze bij Senf zeggen: “Dat hebben we toch maar mooi voor elkaar….. of zoals de Tsjechen zeggen: A je to!

hart heelhart heelhart heelhart heel

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.