Buurman & Buurman gaan verhuizen, als dat maar goed gaat

Buurman & Buurman gaan verhuizen, als dat maar goed gaat

Recensie: Vera Visser – de Mol

Als Buurman & Buurman besluiten te verhuizen moet er natuurlijk van alles gebeuren. Meubels sjouwen, een nieuwe keuken installeren, de vloer schuren en er mag ook wel een nieuw behangetje aan de muur. Nog even de schilderijtjes netjes ophangen, en klaar! Als dat maar goed gaat…

Zondag 19 maart ging de voorstelling Buurman & Buurman gaan verhuizen in première in het Oude Luxor in Rotterdam. In een praktisch uitverkochte zaal was de spanning goed te voelen. Er zaten heel veel kinderen, want de voorstelling is geschikt voor een leeftijd vanaf vier jaar. Stipt op tijd gingen de zaallichten uit. Het doek bleef dicht. Want Buurman & Buurman moesten eerst even uitvogelen hoe dat doek eigenlijk open ging. Horizontaal? Verticaal? Links? Rechts? Uiteindelijk bood het touw aan het plafond voor het doek uitkomst te bieden. De auto werd erbij gepakt en na tien minuten en diverse lachsalvo’s uit de zaal was het doek eindelijk open.

Buurman wilde verhuizen, want hij wilde wat groter wonen met uitzicht op het zuiden. De andere Buurman besloot zijn goede vriend te helpen. Zoals we gewend zijn van Buurman & Buurman werden zelfs de meest simpele dingen binnen no time enorme problemen. Die dan weer op zeer bijzondere manieren werden opgelost. Dat het bed niet via de voordeur het huis van de ene Buurman uit kon, was na een paar minuten en een drilboor opgelost via de voordeur van de andere Buurman. Het was bijna knap hoeveel problemen de heren in een uur konden veroorzaken, oplossen en toch het doel konden bereiken: Buurman is verhuisd. Maar of de buurmannen daar uiteindelijk zo blij mee waren?

De kleuters die aan de ene kant naast mij zaten genoten net zo hard als de volwassenen aan de andere kant. Rein Mulder en Polle Vrienten speelden de onnozelheid van de buurmannen met veel enthousiasme. Het werd nooit te flauw. Er zat echte kleuterhumor in, maar ook genoeg humor voor oudere kinderen en zelfs volwassenen. Van het zoeken naar elkaar en deuren in en uit lopen, tot het ineens in dezelfde kleding op het podium verschijnen. Regelmatig werden de kinderen uit de zaal betrokken. Zo mochten ze roepen toen Buurman zijn gehoorbescherming wilde testen.

Het decor was ook zeer slim bedacht: simpel, maar doeltreffend. Een grote kubus met aan de ene kant de twee huizen/voordeuren van de buurmannen en toen Buurman verhuisd was, draaide het hele gebeuren en was de kubus het nieuwe huis van hem. Het kon na de verhuizing zelfs openklappen om de huiskamer/keuken van het nieuwe huis te laten zien. Ascon de Nijs, die verantwoordelijk was voor het decor, heeft laten zien dat je met slim gebruik weinig middelen nodig hebt.

Deze voorstelling is een aanrader voor jong en oud, dus ik ga verder niet teveel verklappen, zeker niet hoe het afloopt. Dit moet je zelf gaan bekijken.

Script Jelle Kuiper
Liedteksten Ivo de Wijs
Muziek Erik de Reus
Regie Jelle Kuiper
Decor Ascon de Nijs
Kostuumontwerp Joost van Wijmen
Acteurs Rein Mulder & Polle Vrienten

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.