BullyBully (3+): Vermakelijke onenigheid

BullyBully (3+): Vermakelijke onenigheid

Recensie: Vera Visser – de Mol

Op 27 februari ging in het Maaspodium in Rotterdam BullyBully in première. In deze peutermusical van regisseur René Geerlings ontmoeten twee wereldleiders elkaar in niemandsland. BullyBully is de langverwachte opvolger van Gezocht: Konijn, Aaipet en PAK’M, drie peutervoorstellingen van Geerlings die duizenden peuters en ouders wereldwijd op het puntje van hun stoel kregen. De voorstelling is een coproductie met het Atta Festival in Istanbul, waar de voorstelling een paar weken na de Nederlandse première zal debuteren. Na de Nederlandse première gaat BullyBully nog t/m 8 mei 2022 op tournee door Nederland en België en wordt het theaterseizoen hierna hernomen.

Bij binnenkomst in de theaterzaal zitten de twee wereldleiders al op hun plek. Sue-Ann Bell is van top tot teen groen gekleed in een soort futuristisch kostuum, ze zit op een hoge groene pilaar die voor een groene achtergrond op de groene vloer staat. Daarnaast zit Henke Tuinstra, bij wie alles roze is. Beiden hebben een goede plaksnor op.

Dan klinkt er muziek en komen ze van hun pilaar af. Dit gaat niet heel gemakkelijk, wat er uiterst komisch uitziet. Uiteindelijk staan ze met beide benen op de grond.

Vervolgens zingt de roze wereldleider zijn volkslied. Waarbij duidelijk is, dat alleen de laatste woorden van de zinnen onthouden zijn. Eigenlijk precies zoals een peuter een liedje meezingt. Na het roze volkslied, is het groene aan de beurt.

Sue-Ann en Henke zijn geweldig in hun gezichtsuitdrukkingen. Met één blik krijgen ze het voor elkaar om het publiek (jong én oud) te laten lachen.

Er gebeurt heel veel op het podium, maar René Geerlings heeft duidelijk veel ervaring in het maken van voorstellingen voor jong publiek. Hij weet de focus te leggen op hetgeen belangrijk is, zodat je niet snel het idee hebt dat je iets mist.

De wereldleiders hebben ruzie over…tja, waarover eigenlijk? Waarschijnlijk over wie het beste is. Want als de roze een beeld van zichzelf het podium op sleept, doet de groene dit ook. Als de een een t-shirt met zijn eigen logo heeft, komt de ander met een op zichzelf lijkende Barbiepop. Heeft de een een vlag, komt de ander met een grotere vlag. Uit de reacties uit de zaal maakte ik op dat ook veel ouders het peutergedrag herkenden.

De bewegingen van Sue-Ann en Henke zijn groots en komisch. Maar hoe simpel het ook lijkt, het zit ingenieus in elkaar. Er worden bewegingen perfect getimed met de geluiden die over de geluidsinstallatie klinken. En de twee wereldleiders laten tijdens een dancebattle zien dat ze van alle markten thuis zijn: van Lord of the dance via de Griekse Sirtaki naar Michael Jackson en Beyoncé.

De onenigheid tussen de wereldleiders wordt steeds groter, tot het ontploft in het vechten met een zwaard en vernielen van elkaars eigendom. En dan komt de spijt en bezinning: waar zijn we eigenlijk mee bezig? Samen bouwen ze de boel weer op.

De voorstelling duurt ongeveer drie kwartier, maar verveelt geen minuut. Ik zou hier alles op kunnen schrijven wat er gebeurde, maar dat is zonde. Deze voorstelling moet je gewoon gaan bekijken.

René Geerlings heeft met Sue-Ann en Henke een krachtig en energiek duo neergezet in BullyBully. De voorstelling snijdt een herkenbaar onderwerp aan voor peuters. En de jonge kijkertjes krijgen gelijk mee dat elke ruzie ook weer goed te maken is.

Voor de oudere kijkers is het ook een fantastische voorstelling met een hoop humor. Actueel is de voorstelling ook, want gedurende drie kwartier heb ik mij af zitten vragen: Wat als de grote baas van Rusland dit ziet? Zou hij dan eindelijk tot het besef komen dat hij eigenlijk heel kinderachtig bezig is?

Neem je kind, nichtje, neefje, kleinkind of buurkind mee of kom gewoon zonder kinderen: voor elke leeftijd (vanaf 3+) is BullyBully een aanrader.

Makers

Concept, regie: René Geerlings

Spel: Sue-Ann Bel, Henke Tuinstra

Composities: Reinier van Harten

Decor: Sanne Danz

Kostuums: Daphne Karstens

Dramaturgie, regieassistentie: Sara Giampaolo

Dansadvies: Art Srisayam, Erik Bos

Coproductie: Maas, Atta Festival, Istanbul

FOTO: ©Jaap Scheeren

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.