Brandweerman Sam gaat weer live!

Brandweerman Sam gaat weer live!

Recensie en foto: Martijn van Vuuren

Wat is het toch fijn dat het weer kan, dat het weer mag en dat het weer gebeurt. Na een dramatische periode voor de gehele culturele sector is het weer mogelijk om naar het theater te gaan. En gelukkig zijn er weer producenten die het aandurven. Zo ook Van Hoorne entertainment.
Na eerdere successen van  Brandweerman Sam Live gaat het geliefde televisie personage wederom het theater in met een nieuw avontuur: De verloren piratenschat.

Het principe is gelijk gebleven. Levensgrote poppen spelen de bekende personages uit de animatieserie aangevuld met twee acteurs. En met die twee acteurs heb je direct alles benoemd wat er live is aan ‘brandweerman Sam live!’ Dat laatste woordje had wat mij betreft dan ook weg gelaten mogen worden. Vrijwel de gehele voorstelling staat op band, alleen de twee overige acteurs spreken en zingen live.

Is dat erg? Ja en nee. Het is een voorstelling van 2+. De jonge theaterbezoekertjes komen voor Brandweerman Sam. Deze kennen ze als geen ander. Ze hebben precies een beeld van hoe hij en zijn medepersonages eruit moeten zien en hoe zij klinken. Aan al deze verwachtingen wordt dan ook precies voldaan. Ook het hele decor lijkt rechtstreek vanuit de televisie terecht gekomen te zijn op het podium. Menig peuter/kleuter zal het dan ook ervaren als een feest der herkenning en dat is fijn. Maar theater biedt zoveel meer kansen. Door het gebruik van levensgrote poppen inclusief grote maskers (wel lekker corona proof) is er geen sprake van gezichtsuitdrukkingen. De brandweermannen en vrouw blijven de hele voorstelling even vrolijk kijken, ondanks de problemen die zich voordoen in het verhaal. Dit proberen ze te compenseren door het overdreven spastisch uitvoeren van arm en been bewegingen, wat de geloofwaardigheid van de karakters niet ten goede komt. 

Gelukkig zijn er dan nog de twee piraten die wel live spreken en zingen. Ook bij hen is alles over de top en lijkt de gepoogde interactie met de kinderen niet echt lekker uit de verf te komen. Misschien komt het door het weinige publiek dat op afstand van elkaar zit, waardoor kinderen elkaar minder ‘aansteken’ om mee te dansen, zingen en roepen. Misschien heeft het te maken doordat de kinderen vooraf in de foyer minder opgewarmd worden dan dat gebruikelijk is bij Van Hoorne producties. Maar jammer is het wel. 

De liedjes in de voorstelling zijn leuk, het verhaal passend voor de doelgroep en het decor is leuk gemaakt. Het verhaal is spannend maar nooit te spannend voor de jonge leeftijd van de doelgroep. Ieder probleem is snel weer opgelost en grootste licht en geluidseffecten blijven achterwege. Er zou nog wel wat meer (kleuter)humor in mogen.

En ondanks dat alles weet ik zeker dat alle kleine fans van Brandweerman Sam de middag van hun leven hebben in deze vrolijke voorstelling. 

En ze verdienen ‘volle’ zalen, al is het maar voor het lef om gewoon een productie te programmeren in deze onzekere tijden!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is hart-heel-e1411237707873.jpg
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.