Het Brabants Muziek-Theater geeft indrukwekkend voorproefje van The Visit

Het Brabants Muziek-Theater geeft indrukwekkend voorproefje van The Visit

Tekst: Jessica Uijttewaal

Het heeft wat voeten in aarde gehad, maar Het Brabants Muziek-Theater uit Schijndel heeft een mooie primeur dit jaar: de Nederlandse première van The Visit. The Visit is een bewerking van Der Besuch der alten Dame, een toneelstuk geschreven door Friedrich Durrenmatt, later ook als boek gepubliceerd. En niet te vergeten een musical, welke eerder al speelde in Zwitserland en komende zomer in Duitsland, beide met niemand minder in de hoofdrol van Pia Douwes. Nu is het dus de eer aan het Brabants Muziek-Theater om deze mooie voorstelling te spelen voor het Nederlandse publiek.

Op woensdag 4 maart reisde de pers af naar Schijndel om kennis te maken met de cast van The Visit. Het verhaal speelt zich af in het plaatsje Güllen. Na jaren keert Claire Zachanassian terug op deze plek, haar geboorteplaats. Ondertussen een flink stuk rijker dan toen ze op haar achttiende vertrok. De stad daarentegen is er flink op achteruit gegaan en staat aan de financiële afgrond. De inwoners van de stad zien het bezoek van Claire dan ook met hoge verwachtingen tegemoet. Deze vrouw zou de stad kunnen redden!

De belangrijke mannen van de stad, de pastoor, de burgemeester, de agent en de leraar, nodigen Claire uit voor een diner. Tijdens dit diner laat zij weten twee miljard over te hebben voor de stad, maar op één voorwaarde; het leven van Alfred Ill, haar jeugdliefde. Ze zegt gerechtigheid te willen voor wat haar is aangedaan. De stad staat voor een groot dilemma. Hoewel, de inwoners beginnen zich toch al snel rijk te rekenen en Alfred maakt zich toch zorgen. Het verloop van dit verhaal gaan we zien in The Visit.

Tijdens deze perspresentatie mocht de cast al meteen laten dat ze niet voor niets deel mogen uit maken van deze voorstelling. Valeska Poismans zal de rol van Claire vertolken en liet met het nummer Gerechtigheid horen dat ze op haar plek is in deze rol. Verder mocht Linda de Wit, in de rol van Mathilde, de vrouw van Alfred, ook laten horen wat ze in huis heeft.

Het nummer wat vooral indruk maakte deze avond was Vrienden voor het Leven. Dit nummer wordt gebracht door Alfred en Gerhard Lang, zij zijn al sinds hun jeugd vrienden. Alfred heeft een gesprek met Gerhard om te zien of hij, ondanks de situatie, nog op zijn vriendschap en steun kan rekenen. Het is een nummer gezongen door vier mannen; Stephan Beerens als Alfred, Adrie de Laat als Gerhard, Jelle Wijgergangs als de jonge Alfred en Robbin Punt als de jonge Gerhard. De mannen weten de aanwezige pers te raken met hun prachtige versie. En dan te bedenken dat dit nog zonder context, in een zaaltje met tl-licht is, dat zal in het theater zelfs nog beter tot zijn recht komen; een mooi vooruitzicht dus.

Niet alleen de cast is met grote getalen, naast de hoofdrollen is er nog een flink ensemble, maar zij worden begeleid door een live orkest van maar liefst dertig mensen. Onder leiding van Sander Vredenborg zullen zij de muziek van Michael Reed en Moritz Schneider ten gehore brengen.

Aangezien de voorstelling nog niet in het Nederlands is opgevoerd, is er ook een nieuwe vertaling. Nederlandse vertalingen zijn nog weleens lastig en het is altijd even afwachten hoe dit uit zal pakken. Aan de hand van de nummers die deze avond te horen waren, is te concluderen dat het met de vertaling van regisseur André van Hest wel goed zit.

Voldoende redenen om in oktober een bezoekje te brengen aan The Visit!

Voor meer informatie en tickets kunt u terecht op www.brabantsmuziektheater.nl

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.