Boys won’t be boys van Rikkert van Huisstede; gaat over wie of wat je bent, zonder hokjes.

Boys won’t be boys van Rikkert van Huisstede; gaat over wie of wat je bent, zonder hokjes.

Recensie: Mieke van der Raay

In de kleine zaal van het Bellevue theater was afgelopen woensdag de première van Boys won’t be boys van Rikkert van Huisstede.

Ik had eerder een kleine preview van deze voorstelling gezien. Dit was een poos terug in het Tapas Theater in Amsterdam. Ik was daardoor wel erg nieuwsgierig geworden hoe de gehele voorstelling eruit zou gaan zien. Nu kan ik vertellen, het was een hele unieke ervaring.

In deze voorstelling gaat Rikkert van Huisstede, samen met een groep mensen, in op het hokjes gedrag van mensen. Zoals we allen inmiddels wel weten is er meer dan alleen maar hetero of homo.

Een collage van dansers, zangers, rappers, dichters en theatermakers laat zien dat het stoer is om je kwetsbaar op te stellen. Ze vertellen hun persoonlijke verhaal en vinden elkaar in het doorbreken van stereotypen. Ze laten ieder in hun persoonlijke verhaal zien, hoe kwetsbaar ze zijn, omdat ze “anders” zijn. Rikkert weet uit eigen ervaring dat je niet alleen van vrouwen of van mannen kan houden. Hij vertelt hier heel openhartig over. Hij voelde zich lange tijd eenzaam. Totdat hij opzoek ging, voor zijn voorstelling, naar verhalen van anderen en al snel een groep van 500 geïnteresseerden had, ieder met een eigen verhaal, die weten hoe het is om niet in een bepaald hokje te vallen. Zo horen we een persoonlijk verhaal van een meisje, dat eigenlijk een jongen is, maar toch wel altijd haar vaders kleine meisje zal zijn. Dit vertelt ze in een mooi gedicht, waarvan ik tranen in mijn ogen kreeg, zo vol emotie en puur verwoorde ze het. Of het verhaal van een man die A seksueel is, dit is iemand die totaal geen behoefte heeft aan seks, maar wel een vrouw op andere manieren kan pleasen, zonder een erectie te krijgen. Er werd gezongen en gedanst. Ieder vertelde zijn eigen persoonlijke verhaal, op geheel eigen wijze.

Helaas is het nog steeds ‘nodig’ om dit soort verhalen te vertellen, zodat mensen nu toch maar eens moeten gaan inzien, dat er meer is dan alleen man, vrouw, hetero en homo. In tijden van #metoo, homofobie, seksisme, racisme en geweld is dit misschien juist een oplossing.’ Om iedereen die nog zo rechtlijnig denkt verplicht naar deze voorstelling te sturen.

Ik heb vanaf de eerste minuut met verwondering naar deze groep bijzondere personen zitten kijken. Trots op ze dat ze zich zo blootgeven, maar zat ondertussen denkend: ‘Jammer dat dit nog steeds moet’. Ik had momenten met tranen in mijn ogen, met kippenvel op mijn huid, maar het meeste had ik respect voor eenieder die daar stond.

Wil je meer weten bel dan het nummer 06-42280481. Dit nummer kan je 24/7 bellen, hier kan je inspiratie opdoen, informatie inwinnen en voorproefjes van de voorstelling beluisteren. Ook kun je bijvoorbeeld een telefonische workshop zelfliefde volgen, of luisteren naar een opwindend gedicht van Simone van Saarloos of een lied van Rikkert van Huisstede of je laat Barry de Bruin je voorlezen.

Boys won’t be boys is van dinsdag 15 t/m zaterdag 19 oktober te zien in Theater Bellevue.

Op www.boyswontbeboys.nl vind je de speellijst.

Facebook: www.facebook.com/boyswontbeboys| Instagram: www.instagram.com/boyswntbeboys

concept,regie, spel Rikkert van Huisstede | spel wisselende cast van tien spelers uit een ensemble van 22 spelers|zakelijke leiding, productie Benjamin Boer | pr & marketing WildChild Agency beeld | Ernst Coppejans

FOTO:© Bas de Brouwer

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.